Usvojen županijski prostorni plan!

jadranVijećnici splitsko-dalmatinske Županijske skupštine, nakon gotovo šest sati rasprave većinom glasova usvojili su izmijenjeni i dopunjeni najvažniji županijski prostorni dokument – Prostorni plan. Od 90 izdvojenih građevinskih područja ugostiteljsko – turističke namjene, ukupne površine 1.200 hektara, izmjene i dopune plana predviđaju svega tri nove zone i to u Nerežišćima, Zadvarju i Visu, dakle u područjima u kojima ih do sada nije bilo ...

Piše: Vida Grujin / Radio Dalmacija

- Ovim izmjenama i dopunama demantirali smo sve medijske špekulacije kako pogodujemo rasprodaji i betonizaciji priobalja i otoka - ustvrdio je ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno uređenje, Niko Mrčić.

Izmijenjeni i dopunjeni prostorni plan omogućava nastavak izgradnje autoceste, izgradnju novog mosta na Čiovu, plinofikaciju te uspostavu nove mreže radnih zona. On ne donosi nikakve senzacionalne promjene, nego najneophodnije i to uglavnom vezane za infrastrukturu i usklađivanje sa zakonskim propisima, dodao je Mrčić.

I dok su SDP-ovi vijećnici tvrdili kako je plan potrebno ponovo uputiti na javni uvid i raspravu, te izražavali sumnje kako se njime pogoduje interesima "mešetara", vijećnici HDZ-a inzistirali su na njegovu usvajanju, jer bi odgađanje donošenja plana značilo blokadu funkcioniranja jedinica lokalne samouprave te razvoja županije. No, o broju ugostiteljsko-turističkih zona bilo je i drugačijih mišljenja, poput onog HČSP-ovca Tadije Baruna.

U dopunjenom županijskom prostornom planu predviđa se uređenje golf igrališta, i to na području Sinja, Otoka i Trilja, uz Cetinu je moguća izgradnja 300 hektara golf terena, u Vrlici 350 hektara, a u Šestanovcu 160 hektara.

Kao potencijalna područja za uređenje golf igrališta u planu se navode Nerežišća, Selca, Hvar, Šolta i Stobreč. No, golf teren u Žrnovnici, kojeg je predložio grad Split, prostorni plan nije predvidio, s obzirom na preizgrađenost tog prostora.

Dokument predviđa i 57 luka otvorenih za javni promet, pet trgovačko – industrijskih, dvije ribarske te 45 luka nautičkog turizma. U kategoriji zaštićenih prirodnih vrijednosti našla su se 54 lokaliteta.

Povezani članci

Who's Online

We have 201 guests and no members online