Izmjene županijskog prostornog plana zbog turističkih zona i golfa

dugi rat - glavicaobala"Splitsko-dalmatinska županija iznimno je ažurna po pitanju izrade prostornih planova, čime se omogućava razvoj za gospodarstvo bitnih prostornih zahvata", rekao je to Vjesniku ravnatelj županijskog Zavoda za prostorno uređenje Niko Mrčić. Sudeći prema njegovim riječima, od 55 gradova i općina u županiji, prostorne planove imaju 53 grada i općine, a čak 12 prostornih planova općina i gradova izradio je upravo županijski Zavod za prostorno uređeđenje, o županijskom trošku. Županija prostorni plan ima još od 2003. godine. U međuvremenu su donesene i izmjene radi usklađivanja s novim propisima. Naime, novi zakon nije dopuštao formiranje novih ugostiteljsko-turističkih zona ako postojeće nisu izgrađene do 80 posto površine. Iako je prostorni plan relativno nedavno izmijenjen, u Županiji već više od godinu dana razmišljaju o izmjenama izmijenjenog. Osim zbog turističkih zona, u izmjene najvažnijeg županijskoga urbanističkog dokumenta trebat će se ići i radi gradnje golf igrališta, koja su do sada prikazivana kao turističke zone ...


SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA


Od 55 općina i gradova 53 ih ima prostorni plan


U izmjene najvažnijega županijskog urbanističkog dokumenta trebat će se ići i radi gradnje golf igrališta


Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


županijaS obzirom na trenutačno stanje, trebalo bi stotine godina da se postojeće zone izgrade do te mjere. U Županiji već sagledavaju sva prostorno-planska rješenja.

Budući da ne postoji mogućnost planiranja novih turističkih zona, jedino što ostaje jest brisati, odnosno ukidati postojeće neizgrađene, a u istoj površini planirati nove turističke zone. To će biti nezahvalan posao, za koji je neophodno prethodno provesti temeljite analize. Zato će za pripremu izmjena i dopuna prostornog plana trebati dosta vremena.


obala


Osim zbog turističkih zona, u izmjene najvažnijeg županijskoga urbanističkog dokumenta trebat će se ići i radi gradnje golf igrališta, koja su do sada prikazivana kao turističke zone.

Kako bi mogli ići u izmjene prostornog plana radi uvrštavanja golf igrališta, za njih će se najprije morati izraditi strateške procjene utjecaja na okoliš.

Od 90 izdvojenih građevinskih područja ugostiteljsko-turističke namjene, ukupne površine 1200 hektara, posljednje izmjene i dopune plana predvidjele su svega tri nove, petnaesthektarske zone i tu u Nerežišćima, Zadvarju i Visu. U zonama je omogućena gradnja od 70.000 do 73.000 turističkih ležaja.

Radi usklađivanja s Uredbom o zaštićenom obalnom području, turističke zone koje su bile u prvotnom prostornom planu smanjene su za tridesetak posto, odnosno za 400 hektara. Izmjenama je omogućen nastavak gradnje autoceste, novog mosta na Čiovu, plinofikacija te uspostava nove mreže radnih zona.


Izgradnja golf igrališta

GolfPlanom se predviđa uređenje golf igrališta u pet gradova i općina. Na području Sinja, Otoka i Trilja, uz Cetinu, moguća je gradnja 300 hektara golf terena, u Vrlici 350 hektara, a u Šestanovcu 160 hektara.

Kao potencijalna područja za uređenje golf igrališta u planu se navode Nerežišća, Selca, Hvar, Šolta i Stobreč.

Povezani članci

Who's Online

We have 254 guests and no members online