'Mediji stvaraju događaje radi zarade'

dr. Mirjana NazorU usporedbi s vremenom od prije desetak godina, danas je utjecaj politike na medije mnogo manji, no smjena vlasti ne odnosi se na gospodarstvo, odnosno velike oglašivače, koji danas uvelike kontroliraju sadržaj medija - rekao je Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, na splitskoj tribini udruge "Cenzura Plus", tematski nazvane "Društveno odgovorni mediji". Dr. Mirjana Nazor govorila je o otklonu tzv. virtualne, odnosno medijske, stvarnosti od realnosti, procesu u kojem mediji trčeći za zaradom "kreiraju događaje", po cijenu narušavanja privatnosti, te o cenzuri, autocenzuri, kao i odgovornosti za - nenapisano ...

 TRIBINA UDRUGE 'CENZURA PLUS'

 Mediji stvaraju događaje radi zarade

Piše: P. Dorić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Kako danas biti društveno odgovoran novinar, kada se nije mogla izbjeći duplerica s crijevima raskomadanog Ive Pukanića po pločniku? Gdje je tu interes javnosti? - zapitao se kolumnist riječkog dnevnika Drago Pilsel, te citirajući izvatke iz Pulitzerova testamenta pojasnio da odgovorni, profesionalni i visokoetički tiskani mediji u Španjolskoj danas upravo doživljavaju procvat i rast tiraža.

Splitski novinar Stojan Obradović iz agencije STINA podsjetio je na ulogu neprofitnih medija, koji u današnjem svijetu novinarskog žutila i te kako mogu biti korisni dajući javnosti informacije iz specifičnih područja poput nacionalnih manjina, ljudskih prava, zaštite ekologije i sličnih tema, kojima se srednja struja tiskanih i elektronskih medija sve manje bavi.

Povezani članci

Who's Online

We have 144 guests and no members online