Potrošačka roba politike

Nova globalna figura političke demagogije zove se potrošačko društvo i industrija zabave. "Vox populi, vox consumi" je zamijenio poznato "Vox populi, vox dei". Opće sondiranje i razna druga sredstva medijske mentalne manipulacije uzgajaju pučke strasti i "predrasude" građanina-potrošača. Od štovanja "zlatnog teleta", do poznate krilatice "kruha i igara", gladijatorskih krvavih igara Kaligule i Nerona, danas se provodi tihi i polagani kulturološki i ontološki genocid stoput većih razmjera putem potrošačke nivelacije i stimuliranja neograničenog hedonizma. Politika je uvijek bila stvar dvoboja između elite i naroda, kao stari posvađani par: zauvijek su zaraćeni, ali ne mogu jedan bez drugoga. Kako osvojiti maksimum glasova glasača koje prezireš, koji su gladni, zavidni, skloni prevrtljivosti i manipulaciji ? Gdje završava politička oholost i taština, gdje počinje populizam i demagogija? Ta pitanja uslijedila su s Plutarhom u antičko doba. Takvo pitanje vrijedi i za današnju politiku demokratskih građanskih sustava ... - piše geopolitolog i publicist Jure Vujić u zanimljivom članku objavljenom u Vjesniku ...

Potrošačka roba globalne politike
 
Nova globalna figura političke demagogije zove se potrošačko društvo i industrija zabave. "Vox populi, vox consumi" zamijenio je poznati "vox populi, vox dei"
 
Piše: Jure Vujić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Suvremeni oblik "politikantske politike" ima za svrhu osvajanje i očuvanje vlasti po svaku cijenu. Politika nikad nije pripada moralnoj sferi, već području interesa i sukoba.
 
I zaista, svjedoci smo kako se današnji političari ponašaju poput "ambulantnih trgovaca", prodaju ništa i svašta, eliksir blagostanja, čarobne recepte društvene stabilnosti i ekonomskog rasta, bauljaju tijekom izborne kampanje poput izbezumljenog "čovjeka-sendviča", preplavljeni kojekakvim sponzorskim reklamama i inflacijom poruka, obećavaju sve i svašta na veliko, iznuđuju pristanak, nabijaju niske cijene za stjecanje građanske sigurnosti, šire pravi "damping nade".
 
Politika je postala potrošačka roba globalne sendvič-politike fakirskog kontorzionističkog umijeća. Zbog čega je došlo to takve regresije i izopačenja političke esencije?
 

 Clanak  PROČITAJTE VIŠE ...

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and no members online