Pola ure kulture proširiti će se na cijeli HTV kanal?

Ako je vjerovati prošlotjednim najavama, kultura na HTV-u neće više biti svedena na "pola ure" tjedno i onih nekoliko kasnovečernjih minuta "kulturnih vijesti", nego će joj biti dodijeljen posebni kanal. U tjednu uoči početka Europskog nogometnog prvenstva kad je već čitava hrvatska javnost padala u sportsku groznicu, ta je vijest zapravo izazvala nevjericu. Svi oni što djeluju u kulturi vrlo često tu djelatnost uspoređuju sa sportom, ponajprije stoga što su svote novca koje se dodjeljuju sportu, od proračunskih do sponzorskih, za kulturu nezamislive, zapravo fascinantne... Kad bi samo djelić toga bio preliven u kulturu, puno bi se lakše ostvarivali kvalitetni programi. Za kulturu je to još uvijek nedosanjani san... piše Vesna Kusin u današnjem Vjesniku ...

Režiranje kulture

Piše: Vesna Kusin / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Vijest o zasebnom kanalu za kulturu zaista je senzacionalna. Ta je inicijativa rođena na prvom sastanku intendanata hrvatskih narodnih kazališta održanom u Splitu, kojem su nazočili i predstavnici HTV-a, Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Otvori li HTV doista kanal za kulturu, bit će to prava revolucija koja će utjecati na kvalitetu življenja, a i kulturnog ponašanja

Izvještavati o svim područjim kulture, prenositi važne događaje (ne samo kazališne), a njih je unatoč teškoćama sve više i sve su bolji, priređivati problemske emisije, pozivati goste i organizirati okrugle stolove o temama koje su sporne (suprotstavljenih mišljenja), educirati, dizati razinu kulturnog promišljanja, utjecati na javnu svijest o kulturi u svim porama života, dakle, podizati razinu kulture življenja koja se reflektira u svim područjima ljudskog djelovanja (pa utječe i na kultiviranije ponašanje), nije nimalo lak zadatak, ali je potreban.

Može li se uistinu zbiti takav preokret u odnosu prema kulturi? Prvi režijski potez iz kazališta kazuje da je to moguće. HTV obećava! Trebaju li im se pridružiti i druge kulturne snage da bi zajedno stigli do željenog cilja?


 Clanak  PROČITAJTE VIŠE ...