Istraživači nemaju prilika

drago hedlDragi Hedlu, uredniku i novinaru "Feral Tribunea" u ponedjeljak je u Wroclawu uručena nagrada Međunarodnog foruma Srednjoeuropske inicijative i Medijske organizacije za jugoistočnu Europu za istraživačko novinarstvo i to među 23 kandidata! - Mnogo je ugodnije primati nagradu nego se ujutro pozdravljati s policajcem koji je djelu noć motrio na ulazna vata zgrade u kojoj živite - prokomentirao je nagradu Hedl novinaru Slobodne Dalmacije. Žiri je, rekli su u obrazloženju, cijenio njegovu osobnu hrabrost, pogotovo činjenicu da živi u maloj sredini u kojoj se svakodnevno susreće s onima o kojima je pisao ...

DRAGO HEDL

O istraživačkom novinarstvu u Hrvatskoj

Izvor: Slobodna Dalmacija

- Kakvo je istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj, kakva
mu je budućnost?

- Istraživačko je novinarstvo skupo, a novine, na žalost prodaju bizarni, plitki tekstovi, tipa tko je koga, kako i gdje. Istražiti neku temu ne znači samo imati vrijeme, već i kakav-takav budžet.

Nakladnici obično nisu sretni kad im novinama nekoj priči radi tjednima, a da za to vrijeme ništa ne objavljuje. Ima vrsnih istraživača, no malo redakcija koje im daju priliku.

- Gdje ćete pisati sutra? Priča se  da je Feral pred stečajem.

- Nadam se da Feral neće u stečaj mada nam nije lako. Feral je u permanentnoj financijskoj krizi s kojom se bori svih 15 godina S obzirom da nema oglasa, bez čega bi i jedan New York Times već odavno zatvorio vrata, dobro smo i izdržali.

Osobno nisam zabrinut gdje ću pisati sutra ili prekosutra, već hoću li moći pisati slobodno i bez pritisaka.

Povezani članci

Who's Online

We have 121 guests and no members online