Mijenjam stranku: Kratki presjek političkog konvertitstva u Hrvatskoj

Temelji političkog konvertitstva u Hrvatskoj su udareni još u ranim devedesetima, usporedno s krahom jednostranačkog monopola Saveza komunista. Na vjetru demokracije mnogi su se počeli okretati kao limeni pijetlovi s krovova. Tvrdokorni komunisti obnoć su postajali gorljivi demokršćani ili liberali, u blažem slučaju socijaldemokrati. Donedavni kozmopoliti pretvarali su se u nacionaliste, ateisti u vjernike, ljevičari u desničare. Ne treba sumnjati da su neki doživjeli “prosvjetljenje” iskreno gazeći dojučerašnja politička uvjerenja i svjetonazore. No, većini se ipak mora priznati kako su svim svojim transformacijama i političkim transferima usprkos, ostali dosljedni u oportunizmu i karijerizmu. Ako se isprva uz minimum političkog rizika, a za značajne povlastice i probitke koji su stizali zauzvrat, moglo s lakoćom pretrčavati od jedne do druge stranačke busije, ne čudi što su danas na političkoj sceni toliko zamućeni ideološki izvori i pobrkani lončići kojima se iz njih grabi. Političko konvertitstvo osnaženo stranačkim klijentelizmom, što najčešće podrazumijeva vlastohleplje i koristoljublje, ostvaruje se najobičnijom političkom trgovinom, krčmenjem i prostitucijom postavši gotovo dominantnim obilježjem ovdašnjih političkih procesa i način na koji se shvaća smisao stranačkog života ...


DVA HRVATA, TRI STRANKE!

OD BERNARDA JURLINE DO MIROSLAVA ROŽIĆA


Stranke mijenjaju k'o čarape, ideologije presvlače k'o kapute


Piše: Miroslav Filipović / Glas Slavonije
Izvor: Glas Slavonije


Politički transferi češći su, a nekad i skuplji od nogometnih. U srijedu (14. listopada) u Splitu Milica Cipci iz Stranke umirovljenika, koja je do tada koalirala sa SDP-om i HNS-om, u času je promjenila dres i podigla (trinaestu) ruku za Kerumovu seku Nevenku, čime joj je omogućila da postane predsjednica Gradskog vijeća Splita!


Imamo kandidata za Guinnessa!

Osijekom još kruži anegdota o jednom gospodinu koji devedesete baš i nije dobro shvatio smisao višestranačja pa se istovremeno upisao u njih nekoliko. No, osječki kandidat za Guinnessa je jedan drugi gospodin, inače teška žrtva Karađorđeva, koji je do sada uspio promijeniti, prema nekim izvorima pet, a nekim čak sedam stranaka!


Izgubljeni moralni kompasi

“Današnje političke stranke ni po čemu nisu stranke s jasnim ideološkim ili programskim profilom”, kaže profesor Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu. “One su više interesne skupine ili klike koje žele na izborima ili mimo izbora osvojiti i dobiti utjecaj ili vlast.

Zbog toga političke stranke vrlo lako gube ili dobivaju članstvo s obzirom na to jesu li na vlasti ili u opoziciji. U tom mijenjanju velik broj ljudi prelazi iz stranke u stranku. Naš izborni sustav ne potiče odgovornost nego stranačku pripadnost, zaključuje Kregar.


 Clanak  PROČITAJTE VIŠE ...

 

Povezani članci

Who's Online

We have 312 guests and no members online