Komemoracija Mati Brničeviću

Komemoracija Mati BrničevićuU povodu godišnjice smrti Mate Brničevića, jednog od četvorice mornara u Austro-Ugarskoj vojsci, 11.veljače 1918. godine u Boki Kotorskoj, u srijedu, 11. veljače 2009. je na jeseničkom groblju Sustipan održan komemorativni skup koji je organizirao SDP Dugi Rat, nazočili su mu i mještani Jesenica i Kruga, rodnog mjesta pok. Mate Brničevića. O životu i djelu pok. Mate govorio je tajnik SDP-a Dugog Rata Gracijano Kalebić. Mate Brničević jedan je od istaknutijih organizatora pobune mornara, te ujedno i rukovodilac ustanka. Naime, sam je motiviran vlastitom savješću 1. veljače 1918. na brodu "Goja" izvjesio crvenu zastavu. Zajedno sa još trojicom kolega, 11. veljače 1918. godine biva strijeljan. Tijelo mu je sahranjeno na groblju u Boki Kotorskoj, a ostatak kostiju mu je prenesen u kosturnicu na ovo groblje ...

NA JESENIČKOM GROBLJU SUSTIPAN

Komemoracija Mati Brničeviću

Tekst i snimke: Davor Grgat

U povodu godišnjice smrti Mate Brničevića, jednog od četvorice mornara u Austro-Ugarskoj vojsci, 11. veljače 1918. godine u Boki Kotorskoj, u srijedu, 11. veljače 2009. je na jeseničkom groblju Sustipan održan komemorativni skup koji je organizirao SDP Dugi Rat, nazočili su mu i mještani Jesenica i Kruga, rodnog mjesta pok. Mate Brničevića.

Mate Brničević

Prisutnima se obratio predsjednik SDP-a Dugog Rata gosp. Bernard Petrić i izrazio nezadovoljstvo što skupu nisu nazočili i predstavnici općinskih službi, iako su bili pozvani.

O životu i djelu pok. Mate govorio je tajnik SDP-a Dugog Rata Gracijano Kalebić, koji je pored ostalog kazao: "Prenosim Vam pozdrave saveza antifašističkih boraca iz Splita i vodstva SDP-a iz Zagreba".

Komemoracija Mati Brničeviću

Mate Brničević je rođen u jeseničkom zaseoku Krug, od oca Ante i majke Matije rođene Kalebić. Veoma rano je pristupio Austro-Ugarskoj mornarici, gdje se susreo sa odjecima Oktobarske revolucije.  Zahvaljujući činjenici da su u toj vojnoj organizaciji sudjelovali stanovnici svih nekadašnjih zemalja Austro-Ugarske monarhije i pripadnici radničkog pokreta, saznao je mnogo o životu radnika i seljaka u Rusiji. Pronašavši sebe među tim istim potlačenim masama biva potaknut tim revolucionarnim radom.

Jedan je od istaknutijih organizatora pobune, te ujedno i rukovodilac ustanka. Naime, sam je motiviran vlastitom savješću 1. veljače na brodu "Goja" izvjesio crvenu zastavu. Zajedno sa još trojicom kolega, 11. veljače 1918. godine biva strijeljan. Tijelo mu je sahranjeno na groblju u Boki Kotorskoj, a ostatak kostiju mu je prenesen u kosturnicu na ovo groblje - kazao je Gracijano Kalebić.

Detalji s komemoracije Mati Brničeviću

Jedan od starijih mještana Kruga, Slavko Brničević je na kraju evocirao uspomene na  prezimenjaka, pokazujući slike s groblja u Boki Kotorskoj, i knjigu posvećenu njemu u čast, te "friška" prisjećanja kada su naši umirovljenici prije godinu i pol bili u Dubrovniku na 28. Susretima umirovljenika Dalmacije, i tom prilikom posjetili Boko-kotorski zaljev, jasno i grob našeg sumještanina.

Kada je riječ o komemoracijama na ovom području, istakli su sudionici ovoga skupa kako i brojni drugi Jeseničani, primjerice don Frane i Drago Ivanišević, don Ante Škobalj, Kadići te sudionici Zeljovičke špilje, kao i brojni brodari, i brojni drugi zvani i nezvani "heroji" koji su svojim radom i djelovanjem doprinijeli razvoju i boljitku ovoga kraja, zar nisu zaslužili, da ih se  sjećamo, ako ne drugačije ono barem da ih se barem godišnje sjećamo i odamo im kakvu-takvu počast. Jer oni su to i zaslužili.

Komemoracija Mati Brničeviću

Jest, dragi čitaoci, sve to bi trebalo obilježit, ali prije svega da o tome odluče gospoda u Općini, pa da po značaju i vrijednosti događaja naprave i plan rada. Uvjeren sam da po tom pitanju nisu potrebna ni značajnija sredstva, jer je važnija volja i sam način pristupa značajnim događajima i zaslužnim ljudima iz naše prošlosti.


Na slikama: Detalji sa komemoracije na Sustipanu.

Povezani članci

Who's Online

We have 290 guests and no members online