Vjekoslav Bašić: Još uvijek mi se vrti film te strašne noći

komemoracija u Dolac Donji Prošlo je punih 66 godina od stravičnog pokolja u Docu Donjem, no generacije mještana se iz godine u godinu prisjećaju zločina SS divizije Princ Eugen – mučkoga ubojstva 272 mještanina. Tako je bilo i ovoga petka 26. ožujka, na tužnu obljetnicu, kada se i mlado i staro okupilo na misi i kod križa, kako bi još jednom odali počast žrtvama. U tužnoj, ali gordoj povorci bilo je nekoliko generacija, od onih najmlađih, koji će o pokolju te 1944. godine tek saznati, do najstarijih koji su tada čudom izbjegli smrt. Jedan od njih je i Vjekoslav Bašić koji je tada imao 12 godina. Danas, 66 godina nakon stravičnog događaja u kojem je izgubio roditelje, prisjeća se ...


KAO DIJETE PREŽIVIO SS-OVSKI POKOLJ U DOCU DONJEM


VJEKOSLAV BAŠIĆ:


Još uvijek mi se vrti film te strašne noći


obljetnica pokolja u Donjem Docu


Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Foto: Jakov Prkić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


– U zadnjih tjedan dana mi se vrti film te strašne noći. U kući je bila cijela obitelj. Upala su dvojica. Mi smo vikali “civili, civili...”, ali oni su nas jednostavno izrešetali. Pao sam kao pokošen, teško sam ozlijeđen, metak mi je prošao ispod oka, no moji roditelji nisu preživjeli.

Tako se tužne noći, vidno uzbuđen, prisjećao Vjekoslav Bašić koji je jedan od devetero preživjelih.

Teško ranjen u bolnici je proveo 36 dana, no nakon povratka u Dolac Donji dočekalo ga je potpuno spaljeno selo, neimaština, glad.


Glad i neimaština

– Toliko sam bio gladan da sam odjednom popio 12 jaja koje sam slučajno pronašao. To neću nikad zaboraviti – kazuje Vjekoslav Bašić.

Nakon stravičnog zločina, Dolac Donji više nikada nije živio istim životom. I on je, kaže, nastavio živjeti koliko-toliko normalnim životom, zasnovao je obitelj, danas ima unuke i praunuke, no rane stare 66 godina nikad neće zacijeljeti.


obljetnica pokolja u Donjem Docu


Pijetet žrtvama pokolja u Docu Donjem, odali su i najviši predstavnici Županije, zamjenik župana Luka Brčić, predstavnici gradova Omiša, Trilja, Ernestinova, a svetu misu u počast palim žrtvama služio je don Josip Ćorić.

Komemoracija žrtvama održana je pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a izaslanik predsjednika Sabora bio je Mišo Munivrana.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 238 guests and no members online