Izbori: Nema više kampanje bez interneta

online tetaIako su do prvih neposrednih lokalnih izbora još dva mjeseca, internet kampanja već je uvelike započela. Danas 40 posto stanovništva u Hrvatskoj ima brzu internet vezu, a to je preveliki broj potencijalnih birača da ih kandidati ne bi pokušali pridobiti na svoju stranu. Na odluku hoće li neki kandidat uz klasičnu, imati i internet kampanju utječe i ciljana grupa birača kojima se obraća, no potpuno zanemariti internet ne bi smio niti jedan kandidat. Zakupljivanje internet domene, postavljanje stranica i njihovo održavanje košta između tisuću (ako kandidat ima prijatelja informatičara spremnog da mu u svoje slobodno vrijeme ažurira stranice) i deset tisuća kuna, ako kandidat odluči angažirati profesionalce. Dobra strana interneta je što omogućava izravnu povezanost kandidata i birača. Loša je što može postati poprište neutemeljenog ocrnjavanja kandidata. U oba slučaja o stranicama se netko mora brinuti, moderirati ih (sprječavati zloupotrebe) i osvježavati novim afirmativnim sadržajima ...

KLASIČNE METODE PRIDOBIVANJA BIRAČA NISU DOVOLJNE ZA IZBORNI USPJEH

Izbori: Nema više kampanje bez interneta

Iako su do prvih neposrednih lokalnih izbora još dva mjeseca, internet kampanja već je uvelike započela

Piše: Marina Karlović-Sabolić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Kandidat za splitskog gradonačelnika Željko Kerum na popularnom Facebooku ima više od 12 tisuća obožavatelja. Njegov konkurent SDP-ovac Ranko Ostojić za svoju je gradonačelničku kampanju otvorio posebnu internet stranicu na kojoj građani mogu zaviriti i u njegovu imovinsku karticu.

Bandićev izazivač u Zagrebu Josip Kregar na svojim stranicama (josip.kregar.org/holding) nudi prigodnu predizbornu igricu „Holding napada“, u kojoj posjetitelji, gađajući sliku aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, „štede“ Zagrebu milijune kuna.

teta s interenta

- Barack Obama ne bi pobijedio da nije koristio internet. Taj se model ne može u potpunosti preslikati na hrvatske lokalne izbore, ali mislim da internet ne bi smio zanemariti niti jedan kandidat - smatra Domagoj Bebić, analitičar novih medija sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti.

Naime, Obami je u kampanji pomagao i osnivač Facebooka, Chris Hughes. Također, Obama je nakon pobjede objavio da će se javnosti obraćati putem interneta, preko stranica Bijele kuće i YouTubea, kako bi uštedio vrijeme koje bi inače potrošio na putovanja i intervjuiranje.

- Danas 40 posto stanovništva u Hrvatskoj ima brzu internet vezu, a to je preveliki broj potencijalnih birača da ih kandidati ne bi pokušali pridobiti na svoju stranu.

Na odluku hoće li neki kandidat uz klasičnu, imati i internet kampanju utječe i ciljana grupa birača kojima se obraća: ako su to stariji ljudi nižeg obrazovanja, izravna internet kampanja nije nužna. Bandiću u Zagrebu ona nije potrebna, ali SDP u Splitu bez nje ne može -  zaključuje Bebić.


Mogućnost zloporaba

Domagoj Bebić sa Fakulteta političkih znanosti upozorava da internet, obzirom na laku dostupnost i nisku cijenu korištenja, može postati i poprište negativnih tzv. gerila kampanja u kojima se suparnika često vrijeđa i omalovažava.

- Dobra strana interneta je što omogućava izravnu povezanost kandidata i birača. Loša je što može postati poprište neutemeljenog ocrnjavanja kandidata, a time i stvaranje nepovjerenja u demokratske procese. Zato svima sugeriram korištenje afirmativnih internet kampanja - zaključuje Bebić.


Domena već od tisuću kuna

web paketiZakupljivanje internet domene, postavljanje stranica i njihovo održavanje košta između tisuću (ako kandidat ima prijatelja informatičara spremnog da mu u svoje slobodno vrijeme ažurira stranice) i deset tisuća kuna, ako kandidat odluči angažirati profesionalce.Split: klubaši

ŽELJKO KERUM – uživa najmasovniku podršku na Facebooku, a na internetu je osnovan i Željko Kerum Klub.

RANKO OSTOJIĆ – pokrenuo službenu stranicu kampanje na www.rankoostojic.com. Na Facebook-u ima osobni profil, grupu podrške i „fan page“ s 485 „suportera“.

IVAN KURET – splitski gradonačelnik za sada nema svoje internet stranice, ne piše bi blog, a internet komunikacija svedena je na redovito ažurirane web stranice splitskog HDZ-a.


Dubrovnik: zaboravljivi

DUBRAVKA ŠUICA – ima osobne internet stranice (www.dubravka-suica.com), ali potpuno neažurirane: zadnja vijest u rubrici „Aktualnosti“ datira još iz listopada prošle godine, što će reći da je gradonačelnica u kampanju krenula drugim sredstvima.

ANDRO VLAHUŠIĆ – HNS-ov kandidat za gradonačelnika ima blog (androvlahusic.blog.hr), na kojemu zadnji tekst datira još iz siječnja 2008. godine


Šibenik: ne da im se

NEDJELJKA KLARIĆ – gradonačelnica Šibenika na internetu je prisutna jedino preko službenih stranica grada Šibenika.

ANTE ŽUPANOVIĆ – SDP-ov kandidat piše vlastiti blog od studenog prošle godine (antezupanovic.blog.hr)


Zadar: ‘ištekani’

Ni HDZ-ovac Zvonimir Vrančić ni SDP-ova kandidatkinja Ingrid Antičević-Marinović za sada nemaju aktivirane vlastite internet stranice.

Povezani članci

Who's Online

We have 170 guests and no members online