Optužnica za izbornu prijevaru u Novim Selima

Općinsko državno odvjetništvo podnijelo je splitskom Općinskom sudu optužni prijedlog u slučaju izbornih manipulacija u Omišu, zbog čega su lokalni izbori u mjestu Nova Sela bili poništeni i ponovljeni, piše slobodna Dalmacija. Mate Plejić (47), kojega je HDZ postavio kao člana jednog od spornih biračkih odbora, na sjednici omiškoga Gradskog izbornog povjerenstva, koje je ispitivalo članove spornih biračkih odbora, istupio je i priznao kako je bilo neregularnosti. Šestero optuženih terete se da su kao birači 17. svibnja 2009. u prostorijama Mjesnog odbora u Novim Selima, odnosno Docu Donjem, na izborima glasovali tako da su zaokružili glasačke listiće umjesto drugih osoba pod njihovim imenom ...


DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO PODNIJELO OPTUŽNICU ZBOG SLUČAJA U NOVIM SELIMA


Za izbornu prijevaru prijeti im do tri godine zatvora


Piše: Andrea Kuzmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je pet mjeseci poslije podnijelo sudu optužni prijedlog protiv šest osoba, A. V. (56), A. Š. (47), N. V. (53), M. V. (56), A. V. (50) i J. B. (53), zbog zloporabe izbornog prava, kao i protiv predsjednice biračkog odbora u Donjem Docu S. B. (41), dok Matu Plejića terete za izbornu prijevaru.

Predsjednica biračkog odbora u Donjem Docu S. B. tereti se da je potaknula J. B. (53) da glasuje i za druge osobe koje nisu izišle na izbore, a on ju je poslušao.

Plejiću se stavlja na teret da je dopustio drugim osobama da glasuju umjesto onih koje nisu pristupile, a potom je i sam u ime drugih zaokružio dva glasačka listića, čime je krivotvorio ishod izbora.

Kazneni zakon RH za izbornu prijevaru, odnosno krivotvorenje ishoda izbora, predviđa zatvorsku kaznu od tri mjeseca do tri godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 207 guests and no members online