Srednje škole spremne za upise osmaša

Prijave za upise u srednju školu u Splitu u ljetnom roku održati će se u ponedjeljak i utorak, 29. i 30. lipnja, od 8 do 16 sati. Rang-liste po bodovima će biti objavljene u srijedu, dok će se upisi vršiti u četvrtak 2. srpnja. Ove godine po prvi put pri upisu u bilo koju od splitskih srednjih škola ne treba nositi niti rodni list niti domovnicu, dok je prošle godine to bilo moguće u tek nekoliko škola. Umjesto tih dokumenata potreban je jedinstveni matični broj djeteta, te da prijavnicu za upis potpiše roditelj ili staratelj. Osmaši se mogu natjecati za upis u samo jednoj školi, ali na najviše tri obrazovna programa. Minimalni broj bodova za upis na gimnazije je 46 bodova, dok je u ostalim četverogodišnjim školama prag 40 ili 36 bodova. Za upis na trogodišnja zanimanja nema bodovnog praga. Za neupisane osmaše prijave za upis u drugom roku su u ponedjeljak 6. srpnja, a upisi u srijedu 8. srpnja od 8 do l6 sati ...

PRIJAVE ZA UPISE U SPLITSKE SREDNJE ŠKOLE U LJETNOM ROKU ODRŽAT ĆE SE 29. i 30. LIPNJA

Srednje škole spremne za upise


Potpis roditelja je potreban kao odobrenje školi da može u bazi Središnjeg ureda državne uprave preko JMBG-a provjeriti podatke iz rodnog lista i domovnice djeteta


Piše: Tanja Gattin Zebić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ove godine po prvi put pri upisu u bilo koju od splitskih srednjih škola ne treba nositi niti rodni list niti domovnicu, dok je prošle godine to bilo moguće u tek nekoliko škola. Umjesto tih dokumenata potreban je jedinstveni matični broj djeteta, te da prijavnicu za upis potpiše roditelj ili staratelj.

Potpis roditelja je potreban kao odobrenje školi da može u bazi Središnjeg ureda državne uprave preko JMBG-a provjeriti podatke iz rodnog lista i domovnice djeteta.

Tu prijavnicu bi trebali imali svi osmaši jer je preporuka Ureda državno uprave bila da im ih osnovne škole podjele sa svjedodžbama.


Neupisani ponovno u srpnju

Uz prijavnicu trebaju dostaviti originalne svjedodžbe sedmog i osmog razreda razreda, te eventualno dokumente koji dokazuju pravo na izravan upis ili na dodatne bodove.

Osmaši se mogu natjecati za upis u samo jednoj školi, ali na najviše tri obrazovna programa.

Za neupisane osmaše prijave za upis u drugom roku su u ponedjeljak 6. srpnja, a upisi u srijedu 8. srpnja od 8 do l6 sati.

Minimalni broj bodova za upis u gimnazije je 46, dok je Treća matematička gimnazija od Ureda državne uprave zatražila i dobila suglasnost za povećanje bodovnog praga na 48.

Peta gimnazija za upis u sportski razred traži najmanje 46 bodova, a ne 42 kako je bilo određeno odlukom resornog Ministarstva.

U ostalim četverogodišnjim školama prag je 40 ili 36 bodova.

Zdravstvena škola je za zanimanja fizioterapeutski tehničar i farmaceutski tehničar bodovni prag podigla na 50, kao i Graditeljsko-geodetska škola za zanimanje geodetski tehničar.

Turističko ugostiteljska je na 44 odnosno 40 bodova podigla prag za upis na smjerove hotelijersko-turistički tehničar odnosno za turističko-hotelijerski komercijalista.

Za upis na trogodišnja zanimanja nema bodovnog praga.

Za upis u Školu likovnih umjetnosti, Graditeljsko-grafičku školu, te glazbenu školu učenici su morali proći prijemni ispit.

Dvije škole od ove godine obrazuju za nova zanimanja. Tako Tehnička škola upisuje 14 učenika na četverogodišnji smjer tehničar za energetiku, dok Obrtno-tehnička po deset učenika upisuje u nove trogodišnje programe za tapetare, te tokare.


Više mjesta nego djece

U cijeloj županiji ima ukupno 5.580 osmaša za koje u srednjim školama ima preko šest tisuća mjesta, što znači da ima više upisnih mjesta nego djece, kako u Županiji, tako i u Splitu.

Povezani članci

Who's Online

We have 155 guests and no members online