Ulaganje u školski sport

U proteklih pet godina sagrađeno je (ponešto dograđeno) 179 sportskih dvorana u školama, a prema Državnom pedagoškom standardu, koji traži dodatno ulaganje u škole i to od 10 milijardi kuna, svaka bi škola trebala imati sportsku dvoranu i teren, a dio njih i, za sadašnje pojmove nevjerojatan, bazen. Uspije li se u sljedećih nekoliko godina uistinu uložiti koliko traži Pedagoški standard, dokument na čije se donošenje, upravo zbog enormnih ulaganja koja ga prate, čekalo više od 50 godina, škole bi napokon počele biti nalik jedna drugoj. Sad se njihova opremljenost i izgled, ne samo terena, dvorana već i učionica, pa i ako hoćete toaleta, može usporediti razlikom između kuće na Pantovčaku i trošne kuće na nekom otoku. Situacija je toliko različita da poneke škole u Hrvatskoj i ne nalikuju školi ...

ŠKOLSKI SPORT

Ulaganje u školski sport


Uspije li se u sljedećih nekoliko godina uistinu uložiti koliko traži Pedagoški standard, dokument na čije se donošenje, upravo zbog enormnih ulaganja koja ga prate, čekalo više od 50 godina, škole bi napokon počele biti nalik jedna drugoj.


Piše: Mirela Lilek / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Situacija je toliko različita da poneke škole u Hrvatskoj i ne nalikuju školi, dok ima zdanja koja se izgledom mogu zamijeniti za netom obnovljenu zgradu općine.

Ipak, kuće i kućerine, unatoč ulaganju i gradnji novih dvorana, i dalje previše odskaču standardom. Čak 175 od ukupno 391 srednje škole u Hrvatskoj nema vlastitu sportsku dvoranu, pa im se učenici razgibavaju po učionicama ili hodnicima.

U osnovnim školama nešto je bolja situacija, jer dvoranu nema njih oko 30 posto. Najgore je s vanjskim sportskim terenima, kojih nema 54 posto srednjih škola. Brojčano gledajući, najbolje je stanje u Zagrebu čija većina osnovnih škola ima dvoranu.

(A u provinciji stanje je... ajme!  op.ur.)

Povezani članci

Who's Online

We have 56 guests and no members online