Učenje ne mora biti mučenje

Iako se bliži kraj školske godine, školarcima se čini kao vječnost jer treba položiti ispite, a prethodno svladati gradivo. Mnogi stručnjaci savjetuju kako učiti i zapamtiti, poput dr. Jorga Knoblaucha, autora knjige “Učenje ne mora biti mučenje”, u kojoj nudi 33 strategije učenja. On tvrdi da je samo čitanje nedostatno za kvalitetno učenje, te savjetuje tehniku ČPČPP u pet koraka, naizgled kompliciranu, no u praksi brzu i lako primjenjivu ...

 

BROJNI STRUČNJACI SAVJETUJU RAZNE STRATEGIJE DRUŽENJA S KNJIGOM

Učenje ne mora biti mučenje


Ciljevi trebaju biti dovoljno visoki da ih se trudimo ostvariti, a dovoljno niski da smo u mogućnosti to učiniti, kaže harvardski profesor Miles, koji napominje da se ne može naučiti 300 stranica u dva dana za peticu


Piše: Mia Roje / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


U slučaju da trebate zapamtiti neki komplicirani pojam poput “kontradikcije”, a nemate baš fotografsko pamćenje, postoji jednostavna metoda za pamćenje koju je opisalo stotinjak stručnjaka, osobito u području medicinskih znanosti.

Učenje ne mora biti mučenje

− Taj pojam sastoji se od riječi “kontra”, što znači “protiv”, a “dikcija” označava “pokrete pri govoru”. Uz kontradikciju vežemo čovjeka koji je protiv dikcije i pojam je usvojen − kaže hadvardski profesor Miles, koji učenicima savjetuje i korištenje fotokopija na kojima se mogu zapisivati bilješke, zaokruživati i šarati po volji.

Od markera za podcrtavanje izdvaja žuti i zeleni, jer te boje potiču pamćenje i inteligenciju. Podcrtavanje treba biti selektivno jer inače gubi svoj smisao. Dobro je podcrtati, primjerice, samo pojam koji definiramo, a ne cijelu definiciju.

Radna površina treba biti čista i uredna, televizori i radio isključeni, tako da ništa ne može odvratiti pažnju od knjige.


Ciljevi

Na umu treba imati i ocjenu kojoj učenik teži. Ciljevi trebaju biti dovoljno visoki da ih se trudimo ostvariti, a dovoljno niski da smo u mogućnosti to učiniti, kaže Miles, uz napomenu da se ne može naučiti 300 stranica u dva dana za peticu. − U početku treba ignorirati detalje i posvetiti se masno istaknutim pojmovima. Potom treba obratiti pažnju na slike i tablične prikaze.

Tehnika je puno, no učenici ih uglavnom ne Učenjeupotrebljavaju. Na brojnim portalima žale se na preopterećenje obvezama, zbog kojih nisu u stanju zapamtiti ništa. − Gledan ja knjigu, a gleda i ona mene – riječi su splitskog maturanta napisane u četiri sata ujutro.

Školarci najčešće smatraju većinu podataka nepotrebnima, no isto tako napominju da ih nitko nije naučio učiti. Tek u časopisima mogu čitati o metodama učenja, no one se čine opsežnima.

− Studente treba prisiliti da sjede i griju stolac. Ulaziti s njima u dublje rasprave bilo bi trošenje vremena − smatra američki sociolog dr. Harold Miler. Kažu, on pripada staroj školi i zatvoren je za promjene. Je li takva tehnika bolja za hrvatske učenike, pitanje je na koje nema odgovora.


Nagradite sebe

I određena hrana poboljšava učenje. Teška uspavljuje, a svježa održava potrebnu razinu šećera u krvi, te ne pruža osjećaj velike sitosti. Primjerice, bolje je pojesti dva pileća odreska i malo povrća nego jedan svinjski odrezak i pržene krumpire. Kofein nas održava budnima, no ako pretjeramo, može doći do tahikardije, drhtavice i sličnih problema.

John Bradshaw, pisac knjiga o samopomoći, kaže da je bitno nagraditi sebe za dobro obavljen posao. Svakih pola sata, sat ili dva treba uzeti stanku, pojesti čokoladicu, poslušati omiljenu pjesmu ili se poigrati s ljubimcem. Važna je i motivacija: obećajte sebi sat ili nešto drugo ako položite ispit.


Knoblauchova metoda ČPČPP

- Samo čitanje nije dostatno. Metoda ČPČPP jedan je od mogućih načina racionalnog proučavanja štiva.

- Č = Čitati letimično prije usredotočenog čitanja.
- P = Pitati se koji je dio štiva bitan.
- Č = Čitati svjesno koristeći vid i pamćenje.
- P = Pamtiti pročitano vlastitim riječima.
- P = Ponavljanje zapamćenog nakon nekoliko sati ili nekoliko dana.

Povezani članci

Who's Online

We have 290 guests and no members online