U kakvoj zajednici živimo?!

Nedavno je na stranicama Slobodne Dalmacije osvanulo pismo Udruge obitelji s četvero i više djece - Split koja je organizirala tribinu 'Nasilje među djecom, nasilje nad obitelji' na kojoj su učestvovali predsjednica udruge Fili Šimić Krstulović, Mirjana Nazor i Maja Lipanović iz Obiteljskog centra naše županije. Tribinu je vodila Ðula Rušinović-Sunara. Na tribinu je došla i predstavnica Grada, a od sve svite iz elektroničkih i tiskovnih medija na skupu se nije pojavio nitko. Nitko od novinara, nitko od televizije! Pitamo se: zar zaista kao Udruga brojnih obitelji sa još brojnijom djecom nismo interesantni za javnost? Zar se no nas gleda kao na marginalnu skupinu koja je nebitna za budućnost države? Danas, kada je mortalitet veći od nataliteta, naša brojna djeca su budućnost i perspektiva ove zemlje, kao i budućnost državnog proračuna, mirovinskih i zdravstvenog fonda u kojem prema nekim izračunima baš djeca iz obitelji s četvero i više djece za koju godinu trebaju puniti i 30 posto državnog proračuna. Prepoznaje li itko tu činjenicu? Oni koji danas žive u preskromnim uvjetima, a mnogi i na rubu egzistencije, sutra će postati stup domovine iz čijih plaća će se izdvajati za mirovinu naraštaja koji uopće ne mari za njih! Zar se samo nama, članovima Udruge obitelji s četvero i više djece, nameće pitanje: u kakvoj društvenoj zajednici živimo? ...

O IGNORANTSKOM ODNOSU MEDIJA PREMA NEPROFITNIM UDRUGAMA
 
U kakvoj zajednici živimo?!

 
Piše: mr. Fili Šimić Krstulović / Udruga obitelji s četvero i više djece - Split
Izvor: Udruga obitelji s četvero i više djece - Split
 

Mirjana NazorPredavanje prof. dr. sc. Mirjane Nazor je bilo vrlo poučno interesantno. Iz njega smo dosta toga mogli naučiti: kako graditi odnos sa svojom djecom i kako im pomoći u odrastanju kako bi jednog dana ta ista djeca postala kreativni tvorci ovog naroda i države, a kako bi se ojačale i vratile prave obiteljske vrijednosti, jer upravo one grade zdravo društvo, državu i naciju.
 
Gospođa prof. sociologije Maja Lipanović je u svojem izlaganju govorila o primjerima iz prakse u radu obiteljskog savjetovališta, a koji su izvrsno nadopunili predavnje prof. dr. sc. Mirjane Nazor.

Predstavnik MUP-a iz odjela za maloljetničku delinkvenciju, g. Stipe Jagnjić također nas je detaljnije izvijestio i upoznao s radom policije i u preventivi maloljetničke delinkvencije, a iznio je i primjere s kojima se susreće splitska policija kada je u pitanju upravo maloljetnička delinkvencija.

Posebno je naglašen problem razorenih obitelji i obiteljskih odnosa kao uzročnika delinkventnog ponašanja maloljetnika. Primjeri iz policijske prakse govore kako ima maloljetnika koje se može zateći na splitskim ulicama i nakon pola noći, kako su to u pravilu djeca obitelji koje imaju problema s nasiljem te kako je u mnogome problem alkohola i zlostavljanja žena uzročnikom posljedičnog agresivnog ponašanja djece.
 
U raspravi su sudjelovali nazočni članovi udruge, govoreći o teškoćama s kojima se susreću u odgoju svoje djece, a koje su izazvane vanjskim čimbenicima, odnosno nebrigom zajednice za brojne teškoće s kojim se susreću obitelji s više djece i to samo zato što praktično žive uvjerene kako je brojnost djece u jednoj obitelji bogatstvo cjelokupnog društva.
 
Možemo reći kako je ova tribina otvorila raspravu o društvu u kojem živimo, a ukazujući još jednom na važnost činjenice kako nasilje koje se vrši nad obiteljskim vrijednostima uzrokuje i nasilje nad obitelji koje potom izravno uzrokuje i nasilje među djecom.
 
Mnogi su u raspravi naglasili svoje mišljenje kako mediji sa svojim sadržajima više štete nego pomažu obiteljima u odgoju djece. Naglašeno je kako je i to važan uzrok za gubitak i omalovažavanje tradicionalnih vrijednosti, čime i cijela zajednica polako i sigurno moralno tone.
 
Zaključeno je kako treba više izlaziti u javnost s tribinama ili pak nekim drugim oblicima javnog djelovanja, kako bi se vrijednosti zdrave obitelji promovirale među mladim naraštajima. Obitelj jest i bit će nezamjenjiv čimbenik u razvoju zdravog društva.
 
Predstavnica Udruge Naša djeca, Rajka Režić dala je značajan doprinos raspravi, ali i konačnim zaključcima skupa, nudeći suradnju na srodnim projektima. Stoga je važan učinak ove tribine i izravni dogovor kako će se Udruga obitelji s više djece povezati sa srodnim udrugama kako bi bila jača u promoviranju obiteljskih vrijednosti.

Dogovorena je suradnja s Obiteljskim centrom Splitsko-dalmatinske županije, s Udrugom 'Naša djeca' kao i učvršćena suradnja s Poglavarstvom Grada Splita, odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and no members online