Dani tehničke kulture 2021.

Dani tehničke kulture 2021. godine provest će se 21. i 22. listopada u suorganizaciji Zajednice tehničke kulture grada Splita, dijela njenih udruga članica i splitske osnovne škole Spinut, kao jedna od ovogodišnjih manifestacija kojoj je cilj promovirati i popularizirati područja tehničke kulture među djecom i mladima.
Na manifestaciji će radionice provesti članovi udruga članica ZTK grada Splita: – Društvo pedagoga tehničke kulture Split – prof. Martin Olujić (radionica modelarstva) i prof. Dragan Stanojević (radionica elektronike), – Jedriličarski klub Zenta – promotor brodomodelarstva u JK Zenta Duje Luković (radionica brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja), – Klub mladih tehničara Elektrotehničke škole u Splitu – prof. Ante Vlah (Arduino radionica) i – ZTK grada Splita – stručna suradnica Ella Rinčić (radionica robotike).
 

DUMP Udruga mladih programera traži nove članove

Stoga, mladi splitski digitalci organiziraju još jedan DUMP Internship. To je besplatni šestomjesečni program u kojem sudionici – pripravnici – imaju priliku steći nova znanja i vještine na području programiranja, marketinga, dizajna i multimedije. DUMP Internship namijenjen je srednjoškolcima i studentima od 16-24 godine koji su zaljubljenici u tehnologiju, učenje i izazove.
Glavni cilj programa je da kroz razna teorijska predavanja, radionice i radom na stvarnim projektima obuče buduće generacije dumpovaca sa znanjem i iskustvom potrebnim u daljnjem radu. Osim znanja i vještina, DUMP Internship omogućuje i upoznavanje drugih ambicioznih ljudi koji dijele slične interese. Zbog toga, Internship je prilika za stjecanje čvrstih i dugogodišnjih prijateljstava.
Prijave su otvorene do 18.10., a svi zainteresirani mogu ovdje pronaći detaljnije o Internshipu.
 
Znanje o EU fondovima nisu samo brojevi i administracija, već je riječ o širem projektnom ciklusu koji obuhvaća vještine planiranja i pisanja projekata, budžetiranja, izvještavanja, sklapanja partnerstva te u konačnici razvijanja ideja koje čine razliku i poboljšavaju poslovanje, ali i društvo u cjelini. Naučiti kako upravljati EU fondovima, znači mijenjati društvo na bolje.
Splitsko-dalmatinska županija i njen Centar izvrsnosti pokrenuli su drugi ciklus Programa usavršavanja za voditelje pripreme i provedbe EU projekata, koji je namijenjen odgojno-obrazovnim djelatnicima. Ciljevi programa su omogućiti odgojno-obrazovnim institucijama unaprjeđivanje nastavnih programa, osigurati inovativni pristup radu s učenicima te podići kapacitet polaznika za samostalnu pripremu i provedbu projekata financiranih iz sredstava Europske unije.
Dodatne informacije o usavršavanju te prijavi dostupne su ovdje.
 

Besplatna putovanja vlakom za školarce

Vlada RH je donijela zaključak o uvođenju pilot-projekta besplatnog javnog željezničkog prijevoza djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske koji će se provoditi od 1. listopada 2021. do 31. prosinca 2022.
Tako djeca i učenici osnovnih i srednjih škola na području Hrvatske mogu besplatno putovati javnim željezničkim prijevozom kroz neograničena svakodnevna putovanja od mjesta stanovanja do mjesta školovanja, uključujući i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, ljetovanje i ostala putovanja u okviru 2. razreda redovnih vlakova, stoji u priopćenju.
Cilj projekta je uz povećanje mobilnosti djece i učenika, kroz demografsku revitalizaciju, smanjiti iseljavanje u urbana područja i pružiti potporu djeci koja dolaze iz ruralnih krajeva, ali i revitalizirati promet putničkih vlakova na nerazvijenim područjima.
 

DUMP kreće s školom osnova web programiranja

DUMP Udruga mladih programera uskoro organizira edukativni ciklus od 5 besplatnih predavanja pod nazivom "Škola osnova web programiranja“ na FESB-u, s početkom 2. listopada u 17:00 sati, piše Dalmacija Danas.
Dumpovci pripremaju ciklus posvećen front-end programiranju na kojem će polaznici savladati proces izrade web stranice. Predznanje nije potrebno jer se kreće od samih osnova programerske logike i osnovnih pojmova poput varijabli, ulaza i grananja. Kroz prva dva  predavanja upoznat ćeš se s JavaScriptom i pozadinom izrade same stranice, a preostala 3 predavanja će te uvesti u svijet stiliziranja i oživljavanja web stranice pomoću HTML-a i CSS-a. Predavanja su besplatna, ali je potrebna prijava do 2. listopada ili dok se ne prijavi maksimalan broj polaznika. Prvo predavanje je već u subotu, 2. listopada, s početkom u 17:00 sati. Predavanja se nastavljaju svake subote u istom terminu, a održat će se na FESB-u u dvorani A100. Popratne radionice održavaju se nedjeljama. Naravno, nakon nekih predavanja polaznike očekuju i nagradni zadaci, a 3 najuspješnijih očekuju i vrijedne nagrade..
 

Dalmatinac: obavijest za studente

Zahtjev za izdavanje pokazne karte možete pronaći na fejsu, tj. ovdje.
 

Počela izgradnja školske dvorane na Oriju

Nakon mnogo peripetija oko natjecaja i javnih poziva, započeli su dugo očekivani radovi na izgradnji školske sportske dvorane i dviju učionica za produženi boravak OŠ "Jesenice" Orij - Dugi Rat. Ukupna vrijednost radova je 11,5 mil kn, a rok izvođenja radova je 13. mjeseci. Dvorana će biti jednodijelna, a koristit će školi za nastavu tjelesne kulture, ali će koristiti i klubovima i rekreativcima s područja Općine Dugi Rat u terminima kada nije potrebna školi. Danas, na Dan Splitsko-dalmatinska županija i njenog zaštitnika Sv. Jere, županijska delegacija i općinski vijećnici posjetili su školu na Oriju i tako i svojim prisustvom obilježili početak radova.
 
Danas slavimo blagdan Svetog Jere, zaštitnika Dalmacija. Današnji dan je i dan naše plave županije. Uoči njega, prije par dana, u amfiteatru splitskog FESB-a uručena su županijska priznanja učenicima i njihovim mentorima koji su ostvarili uspjehe na ovogodišnjim državnim natjecanjima. Blaženko Boban, župan splitsko-dalmatinski, sa svojim je zamjenikom Stipom Čogeljom nagradio mlade ljude za njihovu izvrsnost u učenju i radu.
Jedan od nagrađenih je i naš mladi sumještanin Josip Pekas koji je s kolegicom Deom Sinovčić bio najbolji u poduzetništvu na Državnom natjecanju učenika strukovnih škola.
Bravo Josipe (i ostali), samo naprijed!
 
Poduzetnički centar Split zajedno sa Studentskim poduzetničkim inkubatorom Ekonomskog fakulteta u Splitu, u sklopu projekta “Studentski digitalni HUB”, pripremili su novi set radionica i edukacija za studente i mlade. Rujan donosi novu temu mjeseca – “Vodstvo i liderstvo”, piše Dalmacija Danas.
Svi za sebe vole vjerovati kako su rođeni da budu lideri, prvi, oni čija riječ vrijedi i koja se prati. Međutim, vodstvo ili liderstvo nije nešto s čime se rađate (čast iznimkama) već vještine koje lidere krase stječu se vremenom, vježbom, iskustvom i edukacijom. Stoga vam studenti donose četiri radionice iz svijeta vodstva i liderstva, koje će se održavati online preko Zoom platforme:
- 22. rujna, Michael Anderson na temu “Everything I wished I knew about Leadership when I was starting out“
- 23. rujna, Marija Kalinić iz tvrtke ESM – Eppur Si Muove na temu “Leadership”
- 28. rujna, Dubravka Fazlić iz tvrtke Peptu svijet, na temu “Mindful leader”
- 29. rujna, Dragan Knežević iz tvrtke SofaScore, na temu “Leadership 2.0”.
Prijave za navedene radionice mogu se pronaći na društvenim mrežama Studentskog poduzetničkog inkubatora.
 

Općina financira prijevoz učenika i studenata

Općina Dugi Rat donijela je Odluku o financiranju troškova kombiniranog prijevoza redovitih učenika srednjih škola i redovitih studenata s područja Općine Dugi Rat u školskoj/akademskoj godini 2021./2022. Prijevoz na relaciji Omiš – Split vršiti će tvrtka Dalmatinac Bus d.o.o., a redovitim učenicima i studentima će bii omogućena kupovina mjesečnih pokaznih karata po povlaštenim cijenama. U skladu s kriterijima finacirati će se i mjesečna pokazne javnog prijevoznika Promet d.o.o. za I. zonu (gradsku).
Sve detalje odluke, kriterije i način financiranja pročitajte ovdje.
 

Déjà vu... olitiga prvi dan u našoj školi

U ponedjeljak se u našoj plavoj županiji skoro 55.000 učenika vratilo u školske klupe. Ne vise po kući na Zoomu i sličnim online pomagalima, već su u školi, u razredima, sa svojim vršnjacima i nastavnicima, kako je i oduvijek bilo, dobro, osim lani i preklani, zbog dobro nam poznatih epi..neprilika.
Na početak nove školske godine u Osnovnoj školi Jesenice u Oriju i ove je godine s "lanjskim poklonima" svratio i naš župan Blaženko Boban. Čestitao je svima prvi dan, osobito prvašićima. Župan se nada normalnom početku u usporedbi s prošlom godinom kao i da će godina tako završiti, a učenicima je poručio da budu marljivi i vrijedni te da vode računa o sebi i drugima u školi i u prometu.
Župan je i ovom novom prilikom donio dugoračanima staru, radosnu vijest - nadajmo se da će se ove godine ona napokon i ispuniti, tj. ostvariti jer lani nismo imali "sreće", "padali" su natječaji kao voćke poslije kiše, ako se dobro sjećam, a na one koji su prošli nitko se od građevinara nije niti javio, a kamoli da bi gradio! - "uskoro" kreću radovi na izgradnji školske dvorane od 11 milijuna kuna, a nadogradit će se i dvije učionice. Bravo, župane. Hvala, držimo Vas za riječ, ali ponukani dosadašnjim iskustvom (i nestašicom građevinskog materijala, da cijene koje luduju i inflaciju sad ne spominjemo) dopustite nam oprez i pokoje zrno soli ili sumnje...
Župan Boban je istaknuo kako zahvaljujući EU sredstvima imaju u planu izgraditi školu u Omišu, Strožancu, nadograditi u Kaštel Gomilici, u Sv. Kaju u Solinu, školske sportske dvorane napraviti i u Visu i u Šestanovcu. Resorni ministar Fuchs izjavio je da Vlada kreće u veliki projekt investicija u školstvo i nastavnike, a kojem je krajni cilj da sve ili barenko većina škola u RH rade u samo jednoj smjeni. Sretno nam bilo s našim županima i našim ministrima i njihovim planovima koje pozdravljamo. Daj Sokrate i Aristotele da se i ostvare!

Djeco, slobodno preskočite gornje paragrafe, i uživajte u svakodnevnom stjecanju znanja i vještina u školi, pomažite jedni drugima, bavite se sportom u pomlatku sportskih klubova te poštujte i slušajte vaše učitelje i trenere.
 

Počela škola

U ponedjeljak, 6. rujna počinje još jedna "korona" školska godina za oko 313 tisuća učenika osnovnih te 143 tisuće učenika srednjih škola, ali ipak s nešto blažim mjerama nego što je to bilo u protekle dvije godine.
U našoj Osnovnoj školi "Jesenice" na Oriju nastava počinje u 8 sati za učenike od  2. do 4. razreda, učenicima od 5. do 8. razreda nastava počinje u 14 sati, a dobrodošlica i prijem prvašića i učenika za produženi boravak održati će se u 8:30 sati u atriju škole. Preporuka roditeljima prvaša je da u skladu s mjerama prilikom ulaska u školu obvezno stave maske i da dobrodošlici prisustvuje jedan roditelj. Roditeljski sastanci moći će se održavati uživo, s maskama.
Pustimo načas koronu, recimo koju i o knjigama. Ta o školi je riječ! Udžbenici za učenike svih razreda u školskoj godini 2021./2022. nabavljaju se sredstvima Državnog proračuna i u vlasništvu su škole. Svi učenici će dobiti besplatne udžbenike na korištenje koje trebaju čuvati. Sve druge obrazovne materijale nabavljaju roditelji.
Katalog udžbenika i drugih obrazovnih materijala pronađite ovdje.
Sritno, đaci!
 
Nejasno je i potpuno neprihvatljivo da bi itko želio da se naša djeca financijski i politički ne opismenjuju, da ne budu ekološki osviještena, da se ne znaju zaštititi, da se ne znaju zauzeti za sebe, da ne znaju reći ne, da ne postanu aktivni, odgovorni i solidarni građani. U jeku konzervativne revolucije, nakon što je tadašnja Vlada HDZ-a Tomislava Karamarka, s Mostom zaustavila kurikularnu reformu, postalo je jasno da od uvođenja građanskog odgoja u hrvatske osnovne škole neće biti ništa. Na inicijativu tadašnjega gradonačelnika Vojka Obersnela i njegovih suradnika iz domene školstva, Rijeka je tada odlučila uzeti stvar u svoje ruke te je započela priprema, a potom i implementacija, građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole kojima je Grad Rijeka osnivač. Od školske godine 2016./17., građanski odgoj uveden je, eksperimentalno, u šest osnovnih škola, kao izvannastavna aktivnost, prvo za učenike petih i šestih, a od iduće školske godine i sedmih i osmih razreda. Iako nije obavezan, pa čak ni izborni predmet te nema ocjena (jedinica lokalne samouprave nema mogućnost implementirati novi predmet u nastavu), građanski odgoj do današnjeg dana uveden je u 24 od 25 riječkih osnovnih škola, pohađa ga oko 20 posto riječkih učenika od petog do osmog razreda, a riječki program, koji je prošao nekoliko evaluacija te pobrao niz nagrada i priznanja, među ostalim i ono Europske komisije, ponuđen je besplatno svim jedinicama loklne samouprave RH, piše Jutarnji List.
- Građanski odgoj nije nikakva ideologija nego skup kompetencija za život u modernom društvu - kaže Sanda Sušanj, pročelnica Grada Rijeke za odgoj i školstvo te jedna od kreatorica prvog programa Građanskog odgoja u hrvatskim školama.
Prije par dana u medijima smo mogli pročitati najave gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića da i Grad Zagreb kreće u uvođenje Građanskog odgoja, no do toga će eventualno doći tek u 2. polugodištu kao izvannastavna aktivnost jer nova školska godina počinje već u ponedjeljak.
- "Zbog kratkog vremena od kada upravljamo gradom nije bilo moguće kvalitetno pripremiti ovako važan projekt, a o budućim koracima ćemo razgovarati s našim partnerima", rekao je za Index splitski gradonačelnik Ivica Puljak.
Stranke Centar i Pametno. između ostalih, odavno se zalažu za uvoženje Građanskog odgoja, no sudeći na šaroliku koaliciju vlasti u Splitu, u kojoj su i članovi Mosta. teško da će ovaj edukacijski iskorak u Splitu biti glatko prihvaćen.
Bilo bi lijepo i da osnivači naše Osnovne škole "Jesenice" na Oriju krenu ukorak s modernim vremenima i ugledaju se u agilne i pametne Riječane i na polugodištu ili dogodine uvedu Građanski odgoj u našu školu kao izvannastavnu aktivnost, no znajući da je osnivač škole naša "plava" Županija to se (zasad) čini nemoguća misija.
 
Split je i ove godine bio globalna pozornica sveučilišnog poduzetništva, drugog izdanja STup! – međunarodnog sveučilišnog startup natjecanja. Pred čak 9 inozemnih sudaca, predstavnika pouzeća i institucija, iz čijih je izlaganja najupečatljiva bila konstatacija da je strategija izlaska na tržište razlog zašto uspije samo 1 od 1.000 startup-a te da su mladi visokoobrazovani ljudi prepoznati kao ranjiva skupina, te da poseban se naglasak treba staviti na osiguranje kvalitetnih poslova po završetku formalnog obrazovanja kako bi mladi ostali u svojoj zemlji, piše Dalmacija Danas.
Natjecatelji STup!-a, 33 studentska tima iz cijelog svijeta, bili su raspoređeni u 4 predstavljanje ("pitcha"), a po završetku svakog po 3 suca su imala priliku unutar 5 minuta postaviti pitanja kojima bi objasnili nedoumice iz prezentacije natjecatelja. Glavnu nagradu osigurao je Infobip, globalna IT i telekomunikacijska tvrtka, a osvojio ju je tim Alumnio iz Slovenije koji je predstavio koncept razvoja inovativne aluminijske legure izvrsnih karakteristika s primjenom u automobilskoj i brodostrojarskoj industriji, dok su drugo i treće mjesto osvojili startupi iz Hrvatske i to Dock.me iz Splita i Makabi Agritech iz Zagreba. Čestitamo!
Natjecanje je doprinijelo i umrežavanju startup timova s predstavnicima poduzetničkih institucija i investicijskih fondova koji su bili prisutni u Splitu koji se još jednom istakao na pozornici poduzetničkih događaja i aktivnosti.
 
Živko Dropuljić ide u penziju, tko će biti novi ravnatelj škole ne Oriju? HDZ zna! Partija ne dopušta da mimo njenih šapa prođe i nabavka WC papira, a kamoli da propusti "amenovat" novog ravnatelja naše Osnovne škole na Oriju. Ne, neće to biti, ako je netko po prezimenu već nagađao, Živkov prezimenjak i vrsni učitelj iz Podstrane. On je postao novi načelnik Općine Podstrana.
Tri su kandidata za novog ravnatelja OŠ Jesenice, neslužbeno saznajem. Jedan je favorit kolektiva, većine učiteljica i učitelja OŠ "Jesenice" Orij, riječ je o njihovoj kolegici iz zbornice. Marljiva je, uporna i vrijedna, kažu. Drugi kandidat je također učiteljica iz naše Općine, ali koja nije član kolektiva naše škole (naravno da i ne mora biti, na natječaj za ravnatelja Osnovne škole mogu se javiti svi sa traženim kvalifikacijama), ali jest favorit osnivača (županije) i partije, odnosno HDZ-a, i naravno, čujem, neslužbeno dabome, da su krenula manje-više suptilna nagovaranja nakon što je odrađena "priprema terena"...
Poigrajmo se malo i špekulirajmo o razvoju događaja. Za koga će glasati predstavnici škole? Pa, vjerojatno za svoju kolegicu. Za koga će glasati predstavnici osivača i lokalne zajednice? Zna se. Konačna odluka (ako bude nerješeno), izgleda, ostaje na predstavniku roditelja u školskom vijeću. U njega je balun (a on je dobar s balunom). A kako će on(i) glasati?...
Pažljivi čitatelj sada će se zapitati, stani malo vidoviti Milane, a što je s trećim kandidatom, ima li on/a ikakve šanse? Treći kandidat, recimo koju i o njemu, učitelj je s mjestom boravka izvan naše Općine, nije član učiteljskog kolegija naše škole, nit partije, ali, čujem, opet neslužbeno, da ima izvrsne stručne karakteristike, odlično radi svoj posao, a i uveo je neke nove iskorake (vannastavne aktivnosti, radionice) na sadašnjem radnom mjestu, i tko zna, neukome meni ovako paušalno pari možda i ponajbolji izbor od ovo troje.
I naravno da na ovom izboru za novo ravnatelja Osnove škole na Oriju ima tek pokoji promil šanse!
Hebeš struku, ako nemaš i partiju na svojoj strani. Ili barenko Crkvu. A ni potencijalne kolege u školi na Oriju ga dobro ne znaju, a još bi mogao ovdje i uvesti neke promijene, iskorake...
 
Živko Dropuljić ide u penziju, tko će biti novi ravnatelj škole ne Oriju? Što kažu dugoratski zidići put Orija? Kako kandidatima stoje koeficijenti na kladionici? Koga više voli plameni Boban i lokalna mu plava braća?