Zanimljivosti..

Dan kada žene prose izabranika svog srca

ProšnjaIako danas nije neobično da žena zaprosi muškarca, nekada nije bilo tako: žene su dolazile na svoje samo jednom u četiri godine. Onaj jedan dodatni dan u prijestupnoj godini, 29. veljače, ženama je dana prigoda za prošnju izabranika svog srca, prenosi Vjesnik. Na taj su dan slale anonimne i duhovite ljubavne poruke svojim muškarcima ili onima koje su pokušavale osvojiti. Te je razglednice, napisane između 1900. i ranih četrdesetih godina, skupio David Watkins i predstavio ih javnosti ...

Izvor: Vjesnik

U Irskoj je taj dan nazvan St. Bridget"s Complaint (Pritužba sv. Brigite), a tradicija je započela u 5. stoljeću, kada se sveta Brigita požalila svetom Patricku da žene moraju predugo čekati na prošnju.

ProšnjaLegenda kaže da je tada sveti Patrick zaključio kako je idealan dan da žene preduhitre svoje polovice 29. veljače. Britanski je zakon taj dan ignorirao, pa se smatrao idealnim da »liječi« i nepravdu prema ženama.

Takva je praksa prvi put zabilježena 1288. kada je Škotska prihvatila zakon koji je dopustio ženama da toga dana prose svoje muške polovice. Isto je tako, prema tom zakonu, svaki muškarac koji odbije prošnju u prijestupnoj godini na taj dan morao platiti kaznu. A cijena kazne mogao je biti samo poljubac, svilena haljina ili par rukavica.

Grci su pak praznovjerni i vjeruju da će parovi koji se vjenčaju na prijestupnu godinu biti nesretni. Navodno, jedan od pet zaručenih parova u Grčkoj izbjegava vjenčanje tijekom prijestupne godine, piše Vjesnik.

Povezani članci

Who's Online

We have 195 guests and no members online