Zanimljivosti..

Osvrt na koncert 'Suze Ljubavi'

Tedi SpalatoPred prepunim gledateljstvom Tedi Spalato održao je 02. veljače 2008. veličanstven koncert – doista je to bio koncert "ljubavi i duše" – koncert za pamćenje. Uvodnu riječ dala je voditeljica Edita Lučić, a potom se skupu kratko obratila predsjednica Udruge, tj. Kluba žena lječenih na dojci Omiš, gđa. Zorica Fistanić, koja je ispraćena velikim pljeskom. Zatim je na binu došao trubadur Tedi rekavši da se rado odazvao ovom koncertu zbog plemenitog cilja Udruge, ali i iz svojih osobnih razloga... Potom je krenula pisma, prava, naša, dalmatinska... iz Tedijevog koncertnog programa, koji je osim divnim dalmatinskim baladama bio prožet i toplom pričom i Tedijevim dogodovštinama i vicevima, no najprije  predstavljanjem svoje ekipe – "…samih neženja…" kako reče za Salka i Tonča, koji su ga pratili na gitarama ...

Osvrt na koncert 'Suze Ljubavi'

Piše: Nasljednica

Vrijeme i mjesto: Ilirsko sjemenište Omiš, u 20 sati
Gledatelja: krcato!;  Štimung: svi za jednog – jedan za sve
Tema: darujmo ljubav kad je najpotribnije
Cilj: Osviještenje žena – odmah na pregled!


Pred prepunim gledateljstvom Tedi Spalato održao je 02. veljače 2008. veličanstven koncert – doista je to bio koncert "ljubavi i duše" – koncert za pamćenje.

koncert Tedija Spalata u Ilirskom sjemeništu u Omišu

Uvodnu riječ dala je voditeljica Edita Lučić, a potom se skupu kratko obratila predsjednica Udruge, tj. Kluba žena lječenih na dojci Omiš, gđa. Zorica Fistanić, koja je ispraćena velikim pljeskom.

Zatim je na binu došao trubadur Tedi rekavši da se rado odazvao ovom koncertu zbog plemenitog cilja Udruge, ali i iz svojih osobnih razloga. Prije 15-ak godina i njegova je majka imala tumor na obje dojke i, srećom, uspješno ga je izliječila. Prisjećajući se tih dana, Tedi je s nama podijelio intimnu prigodnu pjesmu:

... Gospe moja uzmi mi sve, uzmi mi sve, samo nju ne.
Gospe moja smiluj se ti, smiluj se ti , nju mi ozdravi. 
Sve bi dao da je vratim,
Da smo opet skupa mi,
Njene boli i ja patim,
i u ovoj molitvi...

Naravno, ovom pjesmom izmamio je osim velikog pljeska, najprije duboki uzdah publike.

Iza toga je počeo službeni dio Tedijevog koncertnog programa, koji je osim divnim dalmatinskim baladama bio prožet i pričom i dogodovštinama i vicevima, te predstavljanjem svoju ekipe – «…same neženje…» kako reče za Salka i Tonča, koji su ga pratili na gitarama.

Prva se Ilirskim sjemeništem razmilila službena:

Odavno te lipšu nisam čuja…..
Dalmatinska pismo mojaaaa …..

Iza te, pivao je za sve žene u publici :

…Da se prahom cviće prospe,
cviće sa procesijeeee,
njeno lice ka u Gospe….
Nek se meni nasmijee...

Naravno i mi smo skupa s njim to pjevušili, a on to piva tako nježno s toliko ojećaja ...

koncert Tedija Spalata u Ilirskom sjemeništu u Omišu

E onda jedna posvećena ŠKARPELINIMA, spominja je spomenike, ti škarpelini koji su ostavili toliko traga u našoj povijesti, klesajući  «… bogatune, sirotinju i šporkadure ….» , zbog čega je ovu pismu poznatog autora ( Robert... nisam zapamtila prezime ) Tedi rado uglazbija, jednostavno nije moga odolit :

...E lipi moji zna kamen siv,
Ja san škarpelin od kad san živ,
Meni je kamen i kruv i križ,
Ja sam škarpelin , bogat sam i živ…
Ja sam škarpelin , dlito i friž….


Zatim je priča - uvodna:

« Mi bi tili malo više jubavi nego što je imamo- da manje dajemo, a više primamo- eee svi bi mi to tili – al nije tako«.

Tada je spomenija da mu je ćaća Bajić iz Zadvarja - vlaj, mater po i po, dida Marušić…. pa je počeja priču o starim običajima, o starom stolu drvenome, a ne o ovima sada plastičnima, o onom starom stolu na koje je ostajao svaki friž kad se sikla kapula, luk i petrusimul – a malo je još ti –a zatim je uslijedila pisma :

... Svaki friž na stolu
Riže, para, siče,
suzon inkolaje
onu pinku sriče.

Ka lupež u mraku
Ja kraden sve s reda
Lipote gladan, jubavi žedan…
      

Ovaj refren je zajedno s nama zapiva par puta, a je se zasramila kako mlađe i starije gospođe od mene znaju sve riči ove pisme, a ja jedva znala melodiju refrena. Divila sam se publici!

E onda je krenija s vicevima, imitira je Olivera (100%)! Ovim ričima ...

Bija je osmi misec prošlo lito, zovem Olivera:
T. Di si ?
O: Evo san na brodu u Luki.
T: Šta radiš?
O: Ništa , uvatija san 60-ak kila ribe.
T: Jeli sve u redu?
O: A je ..
T: Šta radiš sada?
O: A jin, jin.
T: A šta jiš ?
O: paštete i pletenicu!

Publika krepaje od smija... Onda VIC o mužu i Jozici – iša muž vanka i reka da će doć do deset, da spremi večeru. Prošla i ponoć i dva sata , kad evo ti njega. Ona jidna, baca kroz prozor spizu, pa baca pjate, pa uvatila da će bacit stol – a pita je muž: Oli ćemo večerati vanka ?!

Potpm je uslijedila pisma : DOBRO TI MORE BILO za naše pomorce:

... Dobro ti bilo more
Od ditinjstva ča te tilo
Ča si ga ka dragu jubi
Dobro ti more bilo….
Za njega si se i rodi
Dobro ti more bilo...

Svi smo ponovno s Tedijem pivali refren  – svi koje jedan uštimani zbor! Divota !

Kad je Tedi s oduševljenjem zaključija da mi lipo pivamo, podilija je nekoliko čudnih instrumenata u publiku da ga prate za jednu pismu koja je slijedila – čudni ritmovi, ko bi je na prvu pripozna – taktovi ka indijansko pleme – a ono – KONOBAAAA !

Konobo mojaaaa…. ( neću dalje, ta znate je svi ), ali kad je završija pismu uz našu glasnu pomoć, diga se sa stolice i počeja se klanjat i zahvaljivat i reka:

- Divni ste !

I vraća se u po čučnja sisti na stolicu – a ja iz publike :

- Može li refren !?

On pogleda – Što ? A ja ponovila - Molim vas refren !

Bilo mu je drago ka i publici. Završija refren – Tedi na nogama - klanja se, priklanja, savija, sklapa ruke, zahvaljiva se: HVALA VAM , HVALA VAM. Potom se vratija sist – u publici sad muk, tišina – 2-3 sekunde tajac – koncentracija za novu pismu i Tedi po čučnja za sist .. A ja : HVALA VAMA!  – Pa je opet dugi pljesak!

koncert Tedija Spalata u Ilirskom sjemeništu u Omišu

Tedi će – ma vidite onu tamo galeriju i počene pričat o feralima – šaljivo i otprilike ovako:

– Iša muž i žena sa prijateljem u ribe. Upalili feral i isplovili u noć. A ženu na moru uvatili trudovi i počela rađati (valjda bili nigdi vani ), zove muž upomoć prijatelja, izlazi prvo dite, aha – fala Bogu, gotovo je. Ali izlazi i drugo dite ! Aj neka – evo izlazi i treće, pa izlazi i četvrto!! Čudom se čudi otac – šta je ovo... Kaže mu prijatelj: Pa utrni više feral, zar ne vidiš da se na svitlo skupljaju...

A sad kad je krenija, teško ga je bilo zaustavit...

– Kupili naši mašinu za robu, stavili je na pod, a kako nima pločica nego je kamen, a kamen nije u livelu, počela se mašina u fazi centrifuge micat  – a žena pita nuža – šta je ovo?! A muž kaže: Oli ne vidiš da ide mečat robu sušit!  

Veliki je zajebant Tedi ...

A onda je zapiva VELA LUKU …. Mala ne zaboraviiii!... I naravno, svi s njim! Zatim: MOJE IZGUBLJANO BLAGO…. nostalgija za prvim jubavima – piva je :

...Pasali su lipi sati
I odnili ča in drago
Ti se smiluj pa mi vrati
Moje izgubljeno blago…

( i svi mi s njim…..)

Onda nam je priča ča mu se dogodilo na koncertu s Cocom u Zagrebu:

- Bija s Cocom u Lisinskom ( Tedi priča i  imitira Cocu – finim nježnim glasom) ! Izaša Coce na pozornicu i kaže : otpivat ću van dvi pisme – prva je Da je meni s tobom kroz pasike, a druga jeee… druga jeee……druga jeee…. druga... ma ne znan koja je druga! - reče publici Coce.    

Onda je upitao publiku – koju će sad – netko je viknija MADONA ….. i otpiva je i tu , ali zašto – rekli smo mu... JUŽINA !

Zatim je zapiva onu pismu sa Šibenskih večeri šansona – duet s Harijem :

...Di je pisma moj je dom
Pisma ča mi srce para
Živit će i skončat s njom
Dalmatinska duša prava ….
Nek me bode u srece
Stara klapa i gitara…….
….živit će i skončat s njon
 dalmatinska duša prava...

Pri sam kraj koncerta recitirao je čuvenu pismu Testament od šjor Ljube Stipišića. Uživija se, recitira ka da je u kazalištu, a stihovi... stihovi srce paraju i gone suze na oči... 

Tedi SpalatoPrije DALMATINO POVIŠĆU PRITRUJENA – iskoristio je prigodu i  puno, puno se zahvalio što je pozvan, puno se zahvalio i Udruzi i njihovom humanom radu i puno se zahvalio svima koji su došli na koncert i podržaju rad Udruge na pomoći i edukaciji žena, te je rekao : POZOVITE NAS – DOĆI ĆEMO VAM OPET !

DALMATINOM je koncert završija uz kratak pozdravni govor predsjednice Udruge i najavom jubilarnog desetog koncerta iduće godine !

HVALA SVIMA KOJI SU NAM OMOGUĆILI OVAJ KONCERT!  

HVALA TEDIJU!


Napomena:

Izvinite ako sam falila riči pisama – nisam do sada baš puno slušala Tedija, nije bio baš moj đir, ali od sada ga... obožavan ! Izvinite na greškama – imala sam samo 20-ak minuta fore da ovo napišem... Velika je gužva za mojin kompjuterom... Sin već vreba..

Povezani članci

Who's Online

We have 66 guests and no members online