Zanimljivosti..

Slobodna u Srijanima, a svi živi i zdravi

Trebalo se dogoditi grozno ubojstvo djevojke iz Vedrina da bi javnost uopće čula da u zaleđu Omiša postoji mjesto Srijane. Puno stanovnika toga sela, ali i onih koji vuku korijene iz zaista škrtoga zamosorskog kraja, bilo je tužno i ozlojeđenoi što će ih javnost percipirati kao kraj iz kojeg je potekao takav ubojica, a mladić je iz osam kilometara udaljenog Rošca. Kao da im nije malo njihove muke, pa da ih još prati i ovakva stigma. Doduše, sad kad su se glave malo ohladile, mnogi su Srijanima skloni i žaliti obitelj mladoga ubojice, koja je, ni kriva ni dužna, postala žrtva suludog čina. Bit će tu posla za novog župnika ...

ZAMOSORJE U CRNINI  NA STRAVIČAN NAČIN SKRENUTA POZORNOST JAVNOSTI NA GORNJA POLJICA

Srijane žale obitelj ubojice iz susjedstva

Piše: Diana Barbarić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

autocesta presjekla SrijaneNišta, idemo se zaletit u Srijane, pa da vidimo kako se pod Mosorom živi. Naš dopisnik iz Šestanovca nas obavještava kako je Srijanima najveći problem što su tik do Cetine, a pravoga vodovoda nemaju. Plus toga, nema dugo kako im je autocesta došla u mjesto i raspolovila ga, a za sobom da su graditelji ostavili krš i pustoš, goru nego su zatekli. I, zaista, županijske ceste kojima smo se po kiši i magli vozili u Srijane su u katastrofalnom stanju.

Imali smo dogovor s mještanima pred Domom zdravlja, ali, brate, nikako doć. Već je prošlo i deset minuta otkad smo se provezli pokraj ploče s oznakom mjesta, a oko nas sama smreka i krš, nigdje kuće ni čovjeka. Nije ni čudo kad se mjesto prostire na 15 kilometara četvornih od Čikotine lađe na Cetini do Zidina, smještenih na rubu Srijanskoga polja.


Sedam zaselaka

Ljudi su raštrkani u sedam zaselaka: Radovići, Končul, Moljva, Nečaj, Luke, Zidina i Vela Njiva. U njima, piše u Wikipediji, žive 263 stanovnika i, ako je vjerovati slobodnoj enciklopediji, svi su Hrvati i katolici, ali i Poljičani nadasve.

Dopredsjednik Mjesnog odbora Josip Žuljević kaže kako lokalna vlast slabo skrbi o mjestu, o čemu najbolje svjedoče katastrofalne ceste- U selu uglavnom živi stariji svit, ali posljednjih godina vraćaju se i mladi. Šta ih vraća? Podstanarstvo i neimaština - kaže Josip Žuljević, razvojačeni branitelj, koji vozi u omiškoj Hitnoj pomoći i obnaša funkciju dopredsjednika Mjesnog odbora. Supruga mu radi u mjesnom Domu zdravlja, a njihovo troje osnovaca bitno popravlja lošu demografsku sliku.

Do Srijana se i danas dolazi starom cestom koja je dodatno oštećena tijekom izgradnje autoceste koja je prepolovila selo. Ni vode još nemaju iako je Cetina u neposrednoj blizini

- Jedino igralište koje imaju u mjestu je opasno, lokalna vlast nam je i inače nikakva, a Grad Omiš, u čijem smo sastavu od osamostaljenja Hrvatske, uopće ne mari za Srijane. Jedini novac koji je Grad u posljednje vrijeme uložio u mjesto, 100 tisuća kuna, otišao je na obnovu naše više od tisuću godina stare crkve - kaže Žuljević, ističući kako mještani lakše mogu do Splita, nego do Omiša, zbog iznimno loših cestovnih veza.

HDZ-ov predsjednik Mjesnog odbora Drago Prelas tu tvrdnju niječe i kaže daje gradonačelnik Ivan Škaričić puno učinio za Srijane, a nadaju se da će im Grad odobriti sredstva za proširenje groblja, te izgradnju mrtvačnice.

Selo se, naglašava Žuljević, sustavno uništavalo u onom sistemu, a u ovom još gore. Osim dvije male pilane, jednog tiskarskog obrta, u mjestu nema gospodarske djelatnosti. Što se stočarstva tiče, tu su tek kokice, par koza i ovaca, i to je to.


Najbolji soparnik

- U Srijanima dobro uspijeva blitva, od koje se radi najbolji poljički soparnik, poznati smo po uzgoju sitne kapule za rasad, krumpiru, raščiki, kaštradini, dobrom pršutu i vinu - ne bez ponosa će "nesvrstani" mjesni vijećnik Drago Paladin, koji se u Srijane, poput mnogih, vratio kad je postao umirovljenik.

Ljuti su Srijani i na državu, koja je njihove parcele na Mosoru ustupila na 30-godišnju koncesiju tvrtki "Dalmacijalov", ali sve bi oprostili kad bi im sredili vodovod i ceste. Na kraju krajeva, njihov je KUD (čije je djelovanje privremeno zamrlo smrću voditelja Jure Tadića) 1997. predstavljao Hrvatsku na međunarodnoj smotri folklora u Parizu.

Nije to mala stvar!


Bernardica im nije na ponos

Crkva Sv. Nikole, SrijaneIako njihovo selo nije iznjedrilo poznate ličnosti, Srijani su ponosni na svojih 10 svećenika, te jednu “pravu časnu sestru koja je misionarka u Rumunjskoj”.

Zar nije i Bernardica Juretić rodom iz Srijana?

Ona je iz Srijana, ali više nije časna – nevoljko će naši sugovornici.


Poljički pioniri

Učenici OŠ “Gornja Poljica” su vrlo dobro odgojena seoska djeca. Reći će tako za 86 učenika ravnatelj Mladen Mikas, ističući kako je ova mala škola pionir HNOS-a.

Povezani članci

Who's Online

We have 196 guests and no members online