Iz Regije..

Nagrade i plakete Grada Omiša u 2018.

Nikša Čečuk i Božidar Popovac Pape, dobitnici su (posmrtno) ovogodišnjih nagrada Grada Omiša za životno djelo. Zbog velikog zauzimanja u očuvanju identiteta Omiša, i fizičkog i kulturno – povijesnog, a posebno za značajno sudjelovanje u obnovi tvrđave Fortica na koju smo danas s pravom ponosni, ali i drugim projektima koje je inicirao i provodio Nikša Čečuk, a odnose se na zaslužne Omišane te za njegovo aktivno djelovanje u crkvenom zboru, klapi Omiš i udruzi Omiška stina, posmrtno je nagrađen nagradom Grada Omiša za životno djelo. Isto priznanje, također posmrtno, dobio je Božidar Popovac Pape, dugogodišnji član Pastoralnog vijeća Župe sv. Mihovila Arkanđela i zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Omiš - za nesebično djelovanje kojim je oplemenio sve segmente našeg društva, a posebno za: rad i ustrajnost u promicanju i razvoju vatrogastva na području Grada Omiša, očuvanje, promicanje i razvoj crkvenog pjevanja i crkvene baštine Grada Omiša, poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvu te za doprinose u restauraciji sakralnih objekata na području grada. Osobne nagrade grada Omiša primiti će pjesnik i znanstvenik Ivica Sorić Suri te nogometaš Ivan Perišić. Skupne nagrade grada krasiti će vitrine društva Naša Djeca grada Omiša i Dječje kape Bepo, dok plakete Grada Omiša čekaju udrugu Poljički soparnik, Meri Bauk, Antoniu Pericu, Ivicu Škorića i Mirona Palaveršića. Dobitnicima će nagrade biti uručene na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća povodom proslave Dana grada Omiša.  Čestitamo!

DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA GRADA OMIŠA U 2018.g.

Izvor: Grad Omiš
Foto: Deni Ulić

omiš

Nagrade Grada Omiša za životno djelo dobili su:

- posmrtno NIKŠA ČEČUK zbog velikog zauzimanja u očuvanju identiteta Omiša, i fizičkog i kulturno – povijesnog, a posebno za značajno sudjelovanje u obnovi tvrđave Fortica na koju smo danas s pravom ponosni, ali i drugim projektima koje je inicirao i provodio, a odnose se na zaslužne Omišane te za njegovo aktivno djelovanje u: crkvenom zboru, klapi Omiš i udruzi Omiška stina.

- posmrtno BOŽIDAR – PAPE POPOVAC, dugogodišnji član Pastoralnog vijeća Župe sv. Mihovila Arkanđela i zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Omiš - za nesebično djelovanje kojim je oplemenio sve segmente našeg društva, a posebno za: rad i ustrajnost u promicanju i razvoju vatrogastva na području Grada Omiša, očuvanje, promicanje i razvoj crkvenog pjevanja i crkvene baštine Grada Omiša, poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvu te za doprinose u restauraciji sakralnih objekata na području grada.

Osobne nagrade Grada Omiša dobili su:

- pjesnik IVICA SORIĆ, dipl. ing. - za izdavanje treće zbirke poezije Bijeli medvjedi i narančaste elipse te za doprinos omiškom, poljičkom i hrvatskom pjesništvu.

- IVAN PERIŠIĆ, hrvatski nogometni reprezentativac - za ostvarene sportske uspjehe u 2017. godini, a posebno za doprinos plasmanu Hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018. u kojoj je jedan od najboljih igrača.

Skupne nagrade Grada Omiša dobili su:

- DRUŠTVO NAŠA DJECA GRADA OMIŠA, povodom desete obljetnice djelovanja - za humanitarni rad namijenjen dobrobiti djece, promicanje i ostvarivanje prava djeteta, pružanje podrške roditeljima u razvoju i odgoju djece te za poticanje i vođenje aktivnosti koje su temeljene na željama, interesima i potrebama djece i roditelja, a sve s ciljem razvoja djece u radosnom i sigurnom okruženju.

- DJEČJA KLAPA BEPO, povodom dvadeset godina djelovanja - za rad koji je obogatio i oplemenio odrastanje brojnoj djeci, otvarajući poljane tradicije klapskog pjevanja i dječjeg zajedništva u glazbenoj tradiciji Festivala dalmatinskih klapa Omiš.

Plakete Grada Omiša dobili su:

- IVICA ŠKORIĆ, mag.cin, trener taekwondoa u Taekwondo klubu „Gusar“ Omiš za izniman profesionalni pristup i posvećenost u radu s djecom, a posebno s djecom mlađih dobnih skupina, djecom s posebnim potrebama i djecom s invaliditetom te za izuzetne postignute uspjehe u trenerskom radu.

- MIRON PALAVERŠIĆ, prof. - za organizaciju kvizaškog natjecanja Pub Quiz Omiš, koji je dobio priznanje i na državnoj razini jer ga je Hrvatski kvizaški savez uvrstio u svoju kvizašku „obitelj“, a okuplja veliki broj mladih iz Omiša i okolice te promovira znanje i pozitivne društvene vrijednosti, doprinoseći kulturnom i javnom životu grada.

- UDRUGA POLJIČKI SOPARNIK - za rad na očuvanju tradicionalnih jela te organiziranje raznih kulturno – gastronomskih manifestacija kojima članovi Udruge predstavljaju i populariziraju našu nematerijalnu baštinu, a posebno za desetogodišnji rad na očuvanju tradicionalnog poljičkog jela - poljičkog soparnika, zaštite načina njegove pripreme i zaštite oznake njegovog zemljopisnog porijekla.

- MERI BAUK, književnica i blogerica Večernjeg lista i Indexa - za izdavanje knjige Ja sam dama, prema kojoj je napravljena monodrama, a koja nakon objavljivanja postaje svojevrsna putna literatura za sve žene koje žele dobro žensko štivo sa slojevitim ženskim humorom i zbog koje ju je globalna međunarodna konferencija Ted-X pozvala kao gosta da predstavi svoju knjigu i ideje napisane u toj knjizi, čime je njezin rad zapažen ne samo u nacionalnoj nego i u međunarodnoj literarnoj produkciji.

- ANTONIA PERICA, prof. - za izniman višegodišnji volonterski rad i doprinos u pružanju pomoći i podrške u radu s djecom s teškoćama u razvoju i mladim osobama s intelektualnim teškoćama.