Ljubo Stipišić Kršćanski umjetnik godine

Na Četvrtim danima kršćanske kulture, koji se održavaju u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, a organizira ih splitski Verbum, od 8. do 18. ožujka upriličit će se niz književnih promocija, izložbi i koncerata. Tradicionalnu nagradu “Buvina” za zastupanje kršćanskih vrijednosti u društvu, ove će godine na kraju manifestacije dobiti Ljubo Stipišić Delmata. Autor dalmatinske himne, klapski voditelj, skladatelj, melograf, slikar i književnik nedvojbeno je prava osoba za “Buvinu” jer je cijeli njegov rad slika i prilika katoličkoga života. “Cijele Dane prožima Ljubo Stipišić, s njim započinjemo i završavamo. U subotu, u 11.10, poslije otvaranja, u splitskoj Galeriji Konzervatorskog zavoda bit će otvorena Stipišićeva izložba ‘Objava’ na pasionsku temu. Za svečano zatvaranje manifestacije predviđen je korizmeni oratorij ‘Klapska muka’ Ljube Stipišića uz klape Rab, Kristofor, Eufemiju i Sozal”, najavljuje direktor Dana kršćanske kulture i direktor Verbuma Miro Radalj ...

KULTUROM BOGATO ČETVRTO IZDANJE KATOLIČKE MANIFESTACIJE

Ljubo Stipišić Kršćanski umjetnik godine

U jedanaest Dana kršćanske kulture u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku bit će niz kulturnih događanja

Piše: Siniša Kekez / Slobodna Dalmacija

 

Gavran i Aralica

Na Danima će Verbum promovirati kako svoje knjige, poput “Života s PapomStanislawa Dziwisza, tako i drugih nakladnika, kao Biblijsku trilogiju Mira Gavrana. Obećavajući je naslov fra Josipa BlaževićaSai Baba i/ili Isus Krist”, posebno je zanimljivo predstavljanje romana “RunolistIvana Aralice, a bit će i znanstveni skup o knjizi pape Benedikta.

Nismo htjeli da Dani budu samo u crkvi. Htjeli smo, kao što reče maestro Stipišić, da cijeli grad pršti, pa smo izišli u muzeje, galerije, knjižnice”, zaključuje direktor Miro Radalj o četvrtom izdanju manifestacije.

U Dubrovniku će biti izložba “Benediktinci i stvaranje europske kulture”, dva koncerta Cappelle Ragusine, a u Šibeniku predstavljanje opusa Kuzme Kovačića i promociju Antologije duhovne poezije.
  

    Ljubo Stipišić Delmata

Izložbe i filmovi

U palači Milesi od ponedjeljka, među ostalim, ide izložba “Od Jeruzalema k svim narodima”, koja živo i aktualno prati manifestacije kršćanstva. Među nekoliko filmova ističe se “Veličanstvena tišina” o kartuzijanskom redu...

Glazba

Dani kršćanske kulture uvijek su bili bogati glazbom, a ove godine je to nekako posebno. Na programu je niz klapskih korizmenih koncerata, što Ljube Stipišića, što drugih autora i dirigenata. Tako će u crkvi svetog Dominika nastupiti Klapa HRM-a, bit će predstavljeno i nekoliko CD-ova.

Who's Online

We have 208 guests and no members online