Zakučac: 'Nebeski konji' uz Cetinu

Jure KaštelanZakučacU intimnoj atmosferi kamenih kuća rodnog mu Zakučca pokraj Omiša, održani su jubilarni deseti po redu "Jurini jablani" kao uspomena na devedesetu obljetnicu rođenja hrvatskog pjesnika i književnika Juru Kaštelana. Kako je sama njegova udovica, dramska umjetnica Nada Subotić, prvi put kada je došla u Zakučac rekla, u toj ljepoti kamena i Cetine Jure nije ni mogao biti ništa drugo nego pjesnik iz mjesta koje je bilo njegova vječna inspiracija. I kako u jednoj svojoj pjesmi kaže, rastanka nema ni u smrti, o čemu svjedoči i ovaj susret...

ODRŽANI DESETI PO REDU "JURINI JABLANI"

Nebeski konji uz Cetinu


Piše: Nikolina Tomasović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ovaj susret je ujedno bio prigoda da se prisjete još jednog poljičkog pjesnika - ljubitelja Kaštelanove poezije i njegova prijatelja i idejnog začetnika manifestacije Anđelka Novakovića, također književnika, kritičara i esejista, te dopredsjednika društva Hrvatskih književnika.

Nada Subotić

Osim Nade Subotić, stihove Kaštelana i Novakovića kazivali su i Zlatko Crnković, ovogodišnji dobitnik Nazorove nagrade za životno djelo, te Otokar Levaj.

Na život i djelo Jure Kaštelana na samom početku osvrnuo se njegov učenik i najbolji poznavatelj njegovih djela dr. Ivan Bošković. Posebno iznenađenje priredila je gospođa Subotić recitirajući pjesmu "Nebeski konji" koju je nedavno slučajno pronašla, a koja nije objavljena ni u jednoj zbirci, i za koju se nada da će uskoro biti tiskana u novom izboru Jurinih djela koji bi trebali izaći u jesen.

- Nadam se da će ova manifestacija živjeti još dugo, ali neka ona uvijek bude tu u Zakučcu, jer Jurini jablani ne mogu biti nigdje drugdje - dodala je za kraj Nada Subotić.

Povezani članci

Who's Online

We have 232 guests and no members online