'Mali festivali' kruna atraktivne turističke ponude

Turistička sezona se, unatoč lošim prognozama, ipak pokazala uspješnom i dokazala kako se bez obzira na recesiju može privući velik broj gostiju u Hrvatsku. Razlozi su zasigurno brojni a jedan od njih su i brojna kulturna događanja koja su ovog ljeta preplavila našu zemlju i masovan broj gostiju koji su ih pohodili. Upravo u ovim kriznim vremenima vidjelo se kako nije potrebno previše spektakla i glamura da bi stranci nagrnuli preko granice, te kako i male kulturne manifestacije i pojedini nastupi velikih zvijezda mogu značiti razliku i pridonijeti uspješnosti turističke ponude i u najmanjim našim primorskim mjestima ...


KULTURIZAM

"Mali" festivali kruna atraktivne turističke ponude


Novi trendovi na sezonskoj kulturnoj sceni. Ove godine brojni mali filmski i glazbeni događaji postali su mjesta okupljanja velikog broja mladih i samim time važan turistički događaj


Piše: Vedran Jerbić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Turistička sezona se, unatoč lošim prognozama, ipak pokazala uspješnom i dokazala kako se bez obzira na recesiju može privući velik broj gostiju u Hrvatsku.

U2 u Zagrebu

Razlozi su zasigurno brojni, no u danima kad zvuci irske rock grupe U2 još odjekuju u ušima Zagrepčana ne možemo ne povući paralelu između kulturnih događanja koja su ovog ljeta preplavila našu zemlju i masovnog broja gostiju koji su ih pohodili.


Koncertni spektakli na otvorenom

Upravo u ovim kriznim vremenima vidjelo se kako nije potrebno previše spektakla i glamura da bi stranci nagrnuli preko granice, te kako i male kulturne manifestacije i pojedini nastupi velikih zvijezda mogu značiti razliku i pridonijeti uspješnosti turističke ponude.

Najbolji su primjer za to spomenuta dva zagrebačka koncerta grupe U2. Njihova popularnost učinila je da se tradicionalno prazni Zagreb početkom kolovoza napuni kao da je riječ o uobičajenom gradskom ritmu življenja. Na prazne ljetne ulice odjednom se vratila vreva, a hoteli i privatni smještaji bili su popunjeni u rekordnom broju za ovo doba godine.

Da nije bilo koncerta irskih rockera, teško bi se mogla zamisliti takva posjećenost i navala na Zagreb u vrijeme kad svi bježe od vrućina na more. Procjenjuje se da je više od 50.000 fanova došlo u hrvatsku metropolu zbog koncerta U2, što je brojka koja se nikako ne može zanemariti.


Motovun i ostali festivali u malim mjestima

Koliko i ljubav prema filmskoj umjetnosti može pridonijeti dolasku gostiju u jedan gradić, potvrdio je Filmski festival u Motovunufestival u Motovunu koji tradicionalno okuplja mlađu publiku. Ta smotra europske i regionalne produkcije ove je godine nazvana recesijskom, no njezini su organizatori pronašli način kako zabljesnuti i u kriznim vremenima.

Stavljajući naglasak na male i nezavisne filmove, pokazali su kako jednoj kulturnoj manifestaciji nisu potrebna velika imena da bi napunila kinodvorane, a gužva na ulicama te istarske srednjovjekovne utvrde svjedočila je da su posjetitelji to itekako znali cijeniti.

Bez hollywoodskog spektakla, s naslovima koji većinom problematiziraju ljudske odnose na kompleksan i zanimljiv način, Motovun je u pet dana na jednom mjestu okupio najintrigantnija dostignuća sedme umjetnosti ove sezone.

Odabir Finske kao zemlje partnera festivala otvorio je vrata dolasku brojnih stranaca iz skandinavskih zemalja, poglavito zato što je program bio ispunjen ostvarenjima njihovih nacionalnih kinematografija (uz finske, bilo je i mnoštvo danskih filmova).

No, u Motovun se nije dolazilo samo gledati, već i slušati. Bogat glazbeni program predvođen domaćim etno punk bendom Cinkuši, finskim kantautorom Ismom Alankom, pijanisticom Brankom Parlić i hard rock sastavom Kawasaki3P privukao je dodatni broj obožavatelja. Očito je da bi izostanak tog filmskog festivala oslabio turističku ponudu Motovuna.


Pregršt glazbenih događaja, DJ-i, alternativna glazba i festivali

Čini se da su upravo manji glazbeni događaji u 2009. pokazali pravu snagu i stali uz bok velikim manifestacijama. Na primjer, zagrebački In Music Festival na Jarunu, koji je u srpnju slavio četvrti rođendan, doveo je u Hrvatsku zavidna glazbena imena poput Lilly Allen i Mobyja.

I tu je bilo očito kako bez "malih zvijezda" ne bi bilo prave atrakcije. Tako su uz spomenuta imena, atmosferu na zagrebačkom jezeru dodatno su zagrijali odlični škotski altenativni rockeri Franz Ferdinand i elektronska senzacija iz Njemačke Kraftwerk, bend koji eksperimentira s različitim muzičkim izričajima.

Franz Ferdinand

I Rijeka se ovog ljeta mogla pohvaliti veoma uspješnim glazbenim događajem namijenjenim mlađoj publici. Hartera festival održava se već petu godinu, a ovaj put gostovao je i popularni glazbeni dvojac iz Norveške Royksopp.

Alternativna glazba i festivali koji joj posvećuju svoje programe postaju sve traženija roba na kulturnom tržištu i pravi doživljaj za uši brojnih fanova.

Veliki hit ljeta bio je i festival The Garden u Zadru, koji je pokrenuo član rock grupe UB40 kada je prije nekoliko godina ljetovao u Hrvatskoj. On je prvo 2004. otvorio noćni klub istog imena, a kasnije se zbog velikog interesa odlučio pokrenuti festival.

Brojni DJ-i iz cijelog svijeta, poput britanskog kralja radiopostaja Gillesa Petersona i veterana njemačke house scene Henrika Schwarza, zaslužni su što je The Garden postao omiljeno mjesto za noćni izlazak u tom dijelu Jadrana.


Nastupi najpoznatijih DJ-a po diskotekama duž obale

Upravo nastupi DJ-a po diskotekama duž obale već dugo su senzacija koja okuplja tisuće mladih željnih dobre zabave do ranih jutarnjih sati. Tako newyorški glazbenik David Morales svake godine slavi rođendan u primoštenskom klubu >Aurora<.

Koliko su kulturne manifestacije važne, znaju i hrvatski otoci - Rab Summer Festival, Lastovo - otok glazbe samo su neki od tih događaja. Na potonjem je 31. srpnja nastupio i irski bend James Cannon and the Sinners koji je u proljeće zapalio i zagrebački park Zrinjevac u povodu blagdana sv. Patrika. Možda se ne radi o sastavu čiji se videospotovi vrte na MTV-u ili ostalim velikim televizijskim postajama, ali oni svojom kvalitetom i prepoznatljivim irskim melosom osvajaju publiku gdje god nastupe stvarajući vjerne obožavatelje.


Supetar film festival

I Supetar na Braču od ovog se srpnja može podičiti kulturnim događajem međunarodnog karaktera. Riječ je o filmskom festivalu, održanom od 9. do 12. srpnja, koji je i prva takva manifestacija na otocima.

Dokumentarni filmovi nagrađeni na europskim smotrama u kombinaciji s odličnim glazbenim programom bili su zasigurno razlog više da se posjeti taj prekrasni otok nasuprot Dugog Rata.

Sve to daje nam za pravo da kažemo kako nijedan kulturni događaj nije premalen - bilo da se radi o glazbenom, filmskom ili kazališnom i za svaki će se naći prigodna publika. Upravo su male glazbene manifestacije s daškom alternativnog zvuka nezaobilazni dekor svakog ljeta na jadranskoj obali, a filmske smotre sve više postaju događaji od iznimne turističke važnosti za kraj u kojem se održavaju.


I reggae ima festival

Ljubitelji reggaea imaju svoj festival koji ugošćuje zvijezde tog ritma - Seasplash u Puli. Pokrenut je kasnih devedesetih, a na njemu se predstavljaju različiti alternativni glazbeni stilovi kao što su funk, drum'n'bass, ska, punk, dub i crossover-metal, s posebnim naglaskom na reggaeu.

Riječ je o događaju za one koji od glazbe traže više od razbibrige i koji od pjesama očekuju inovativnost i uvijek nova umjetnička iznenađenja.

Povezani članci

Who's Online

We have 78 guests and no members online