Arsen večeras u Zagvozdu

arsen dedićKoncert legendarnog Arsena Dedića i njegovih prijatelja, održat će se u petak 14. kolovoza u 21 sat na trgu glumaca u Zagvozdu. Arsen Dedić je jedan od najcjenjenijih hrvatskih književnika današnjeg vremena, pjesnik i kantautor. Šibenčanin na "privremenom" radu u Zagrebu je 29. travnja u Lisinskom uz Zagrebačku filharmoniju proslavio 50 godina na glazbenoj i 70 na životnoj sceni. Njegovi koncerti su uvijek popunjeni do zadnjeg mjesta, a hrle mu posjetitelji svih dobnih skupina. Vjerujemo da nemali broj dugoraćana ne treba posebno pozivati da pođu uživati u stihovima jednog od najcjenjenijih ljudi na današnjoj glazbenoj sceni.


PJESNIK OPĆE PRAKSE

Arsen u Zagvozdu

Izvor: Makarska Kronika, Glumci u Zagvozdu


Arsen DedićO ARSENU


Radio je razne poslove vezane uz glazbu - prepisivač nota, lautist, glazbeni suradnik pri TV... i na početku najčešće tekstopisac, koji piše za druge. Pjevač u više vokalnih skupina (Prima, Zagrebački vokalni kvartet, Melos...). Svirao u ansamblima popularne i jazz muzike. Vodio vlastiti instrumentalni ansambl (Kvartet lauta).

Objavljuje povremeno stihove. Prvi put je nagrađen u splitskom Vidiku. Objavljuje u Poletu, Prisutnostima, Književnim novinama, Književniku.

Osnovno određenje mu je glazba, ali spajajući te dvije sklonosti: glazbenu u poetsku prirodno je stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obilježio.

Arsen DedićOd 1963. godine pjevač i solist na festivalima. Iste godine pojavljuje se i kao kantautor (Split), a 1964. objavljuje “Kuću pored mora” i “Moderato cantabile”, što u potpunosti određuje njegov kantautorski put.

Iste godine priređuje svoj prvi recital, a povremeno ih priređuje i danas. Objavio je velik broj gramofonskih ploča, od “Čovjek kao ja” (1969.) do CD-a “Na zlu putu” (2004.). Javlja se kao skladatelj, interpret, pjesnik, producent, dirigent, svirač...

Jedan je od utemeljitelja Zagrebačke škole šansone. Autorska pjesma je njegov osnovni izraz, ali pisao je i šlagere, pjesme za djecu, pjesme za dalmatinske klape, glazbu za reklamne spotove i sve ostalo. Autorska pjesma je prirodni amalgam njegovih dvaju izvorišta - glazbe i poezije.

Koncertirao je u većem dijelu Europe, te u Sjevernoj i Južnoj Americi. Devet ruskih turneja. Dobitnik je velikog broja nagrada na području popularne glazbe.

S vremenom prevladavaju glazbenik i pjesnik (doslovno), pa Arsen objavljuje desetak knjiga stihova. Prevođen je i antologiziran.

Knjiga stihova “Brod u boci” (1971.) prodana je do danas u preko šezdeset tisuća primjeraka. Slijede “Zamišljeno pristanište” (s Matijom Skurjenijem), “Narodne pjesme”, “Poesia e canto, La singe” (Napulj), “Zagreb i ja se volimo tajno”, “Hotel Balkan”, “Pjesnikov bratić”, “101 pjesma” (Sarajevo), “Pjesnik opće prakse”, “Kiša - Rain” (dvojezično: hrvatsko-engleski), “Slatka smrt”, “Stihovi”, “Čagalj”, “Hladni rat”, “Zabranjena knjiga”, “Padova”, “Brzim preko Bosne” (Sarajevo). Objavio je dvije graičko-poetske mape: Trebotić i Vejzović.

Pisao je često i za djecu. Također i snimao. Nagrađivan. Pisao je za dalmatinske klape. Nagrađivan. Pisao je stihove i glazbu i za velik broj komercijalnih, propagandnih poruka.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 616 guests and no members online