Splitsko ljeto: 'Carmina burana' na Prokurativama

Prvi put do sada, Splitsko ljeto se neće otvoriti na Peristilu, nego na Prokurativama, i to scenskom izvedbom Orffove kantate "Carmina burana", pod ravnanjem Ive Lipanovića, za koju režiju i koreografiju potpisuje Youri Vamose. "Carmina burana" bit će premijera i Opere i Baleta splitskog HNK, a pred 1.500 gledatelja u njoj će nastupiti 200 izvođača. Već sedmu godinu za redom na Ljetu se reprizira 'Nabucco' na Peristilu, i to pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja. Ove godine reprizira se i 'Don Carlos', u režiji Petra Selema. Tradicionalno, u Vrlici, upriličit će se i 'Eru s onoga svijeta'. Štovatelji baleta guštati će u naletu "Živo i tango" u koreografiji Young Soon Hue Simon uz gostovanje turskog državnog baleta. U koncertnom dijelu bit će devet izvedaba, a ove godine osim klasične glazbe u programu će biti i ciklus jazz-etno glazbe, a koncertni ciklus zatvorit će koncert Stefana Milenkovića uz komorni ansambl Europskoga glazbenog ljeta. U dramskom dijelu festivala dvije su vlastite premijere i sedam gostujućih naslova, te kontroverzna predstava "Kaligula" prema drami Alberta Camusa u režiji Tomaža Pandura ...

SPLITSKO LJETO

'Carmina burana' na Prokurativama


Predstavljen program 55. splitskoga ljeta. Festival će biti otvoren scenskom izvedbom Orffove kantate >Carmina burana< u režiji i koreografiji Yourija Vamosea


Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Ovogodišnje 55. splitsko ljeto imat će 25 posto manji proračun nego lanjsko, odnosno, stajat će 5,7 milijuna kuna. Od 14. srpnja do 14. kolovoza na njemu će se upriličiti 45 programa, odnosno 26 naslova na 14 lokacija s 1500 izvođača iz 22 zemlje.

"Svjesni gospodarske situacije, pokušali smo napraviti što bolji program, a ne ugroziti ga siromaštvom. Ove godine Splitsko ljeto postalo je dijelom međunarodnog festivala Europsko glazbeno ljeto, koji okuplja partnere iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Češke, a potiče ga i potpomaže Europska unija. No, partnerstvo s Europskom glazbenom unijom u stvaranju koncertnog programa u Splitu neće stati na 55. splitskom ljetu, nego će se nastaviti u idućoj koncertnoj sezoni, kao i na 56. splitskom ljetu", kazao je u petak na tiskovnoj konferenciji intendant splitskoga HNK-a i ravnatelj Splitskog ljeta Milan Štrljić.

> >Prvi put nakon 26 godina imamo scensku izvedbu 'Carmine burane', a već sedmu godinu za redom repriziramo 'Nabucco' na Peristilu, i to pod ravnanjem maestra Vjekoslava Šuteja.

Ove godine reprizira se i 'Don Carlos', u režiji Petra Selema.

Tradicionalno, u Vrlici, upriličit ćemo i 'Eru s onoga svijeta', kazao je Ivan Repušić, ravnatelj glazbenog programa Splitskog ljeta.

U koncertnom dijelu bit će devet izvedaba, a ove godine, istaknula je Maja Žarković, ravnateljica Opere splitskog HNK, osim klasične glazbe u programu će biti i ciklus jazz-etno glazbe, a koncertni ciklus zatvorit će koncert Stefana Milenkovića uz komorni ansambl Europskoga glazbenog ljeta.

U dramskom dijelu festivala dvije su vlastite premijere i sedam gostujućih naslova.

"Don Carlos"

I dok je obiteljska drama >Moje dijete< Mikea Bartletta, u režiji Nenni Delmestre, predstava postdramatskog teatra, druga premijera su >Ribarske svađe< Carla Goldonija u režiji Vinka Brešana.

Ravnateljica dramskog programa Ljeta i Drame u splitskom HNK, Dubravka Lampalov, među ostalima je istaknula i spektakularnu, kontroverznu predstavu >Kaligula< prema drami Alberta Camusa u režiji Tomaža Pandura.

Ravnateljica Baleta, Almira Osmanović, pozornost je usmjerila na balet >Živo i tango< u koreografiji Young Soon Hue Simon uz gostovanje turskog državnog baleta.

Povezani članci

Who's Online

We have 152 guests and no members online