U ime božje

"Pobijte ih sve, Bog će prepoznati svoje". Ovo je navodno bio bojni poklič križara Arnauda Amalrica prije razaranja grada Beziersa 1209. godine. Iako se može raspravljati o tome je li izgovorio upravo te riječi, on sigurno nije bio usamljen u svom nasilju protiv "nevjernika". Tijekom stoljeća, snažan utjecaj religije nije bio samo sila dobra, on je također poticao krvoprolića. Nova knjiga Naklade Ljevak  - "U ime Božje" autora Michael Jordana (ne onog košarkaša nego pisca knjiga s područja povijesti, religije i antropologije) bavi se poviješću nasilja i odnosom između religije, politike i društva. Knjiga također opisuje moderni vjerski terorizam i njegovu povezanost sa religijskim fundamentalistima, za koje je svijet jasno podijeljen na dobre i zle. Knjiga istražuje zašto i kako religija potiče nasilje, smrt i razaranje ...

 

Izvor: Naklada Ljevak
 
Michael Jordanova knjiga "U IME BOŽJE - Nasilje i razaranja u svjetskim religijama", knjiga je o činjeničnoj i komparativnoj povijesti religijskog rata usredotočena na tri velika monoteizma: judaizam, kršćanstvo i islam. Autor je istražio antropologiju religijskog nasilja, objektivnim i nepristranim pristupom. U današnjem ozračju vrlo je lako pasti u zamku i odrediti islam kao agresivnu stranu, prikladno zaboravljajući da su u prošlosti judaizam i kršćanstvo pod istom izlikom bili odgovorni za isto toliko, ako ne i više nasilja i krvoprolića.
 
Knjiga "U ime Božje" bavi se poviješću nasilja i odnosom između religije, politike i društva. Knjiga također opisuje moderni vjerski terorizam i njegovu povezanost sa religijskim fundamentalistima, za koje je svijet jasno podijeljen na dobre i zle.

Povezani članci

Who's Online

We have 215 guests and one member online

  • admin