Digitalizirana građa starijih varaždinskih novina

kultura on-lineMa kakve to veze ima naš Dugi Rat s Varaždinom, a pogotovo s Varaždinskim novinama koje se tiskaju još od sredine 19. stoljeća? Čemu i ovaj "copy-paste", Banoviću? Sigurno su se neki i to zapitali čitajući naslov članka. Paa.. možda zbog toga što neke druge sredine puno više rade na zaštiti i promociji svoje kulturne baštine i njenom približavanju "baštinicima" ovog vremena, kako novim generacijama, tako i (kul)turistima koji kad već dođu na ove obale nastoje što više upoznati naše "specifičnosti", tradiciju i način života. Što i kako im to ponuditi? Jedan od načina je digitalizacija kulturne baštine, a pogotovo zavičajnih zbirki, kojom se osigurava zaštita originala i omogućuje Tvornički listdostupnost željenih primjeraka, kako predmeta iz našeg nepostojećeg muzeja (pa ni onog "virtualnog" kojemu ne treba zgrada za prihvat, katalogizaciju i izlaganje predmeta) , tako i starih novina, tih riznica informacija o životu našeg kraja, najširem krugu korisnika putem interneta. I tako, dok poduzetni Varaždinci marljivo rade, i upravo su omogućili svim korisnici interneta u svijetu da mogu pretraživati stranice većine varaždinskih novina tiskanih od sredine 19. do početka 80-ih godina prošlog stoljeća, mi i dalje prepuštamo njemom zaboravu naše "zavičajne novinske fondove", bogatu arhivu Tvorničkog lista "Dalmacija", "Kronike Duća", "Glasa Omiša", "Odjeka Mosora",.. pa i "Slobodne Dalmacije", a o većem iskoraku poput "izgradnje" virtualnog muzeja ovog kraja da i ne govorimo... Zato ćemo Vam i dalje, dragi čitatelji, s vremena na vrijeme dosađivati sa svjetlijim primjerima iz drugih kulturno osvještenijih sredina. U nastavku slijedi Vijesnikova priča iz Varaždina ...


KULTURA PREKO (I BEZ) ŽICE

Digitalizirana građa starijih varaždinskih novina

Digitalizacija osigurava zaštitu originala i omogućuje dostupnost željenih primjeraka starih novina najširem krugu korisnika putem interneta

Piše: Karmen Gumbas / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


on-lineOd kraja prošlog tjedna svi korisnici interneta u svijetu mogu pretraživati stranice većine varaždinskih novina tiskanih od sredine 19. do početka 80-ih godina prošlog stoljeća.

Rezultat je to realizacije projekta "Digitalizacija zavičajne kulturne baštine", koji je predstavljen u sklopu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u varaždinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović".

Digitalizacija osigurava zaštitu originala i omogućuje dostupnost željenih primjeraka starih novina najširem krugu korisnika putem interneta.

"Taj važan projekt provode uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Gradska knjižnica, Varaždinske vijesti i Gradski muzej Varaždin, u čijem se fondu i nalaze stare novine te tvrtka Point, koja odrađuje računalni dio posla", navodi Mario Šoštarić, ravnatelj Gradske knjižnice.


Kultura

Povod za digitalizaciju novina bile su obrazovne, znanstvene, stručne i informativne potrebe korisnika i česti zahtjevi upućeni knjižničarima za pomoć u pronalaženju informacija o zavičaju-lokalnoj sredini za pisanje domaćih zadaća, referata, seminarskih, maturalnih i diplomskih radnji, povijesnih i znanstvenih istraživanja, kao i informacija o svakodnevnom životu lokalne sredine.

Upravo su zavičajni novinski fondovi najopsežniji izvor informacija o životu lokalne zajednice, zanimljiv korisnicima i u lokalnoj zajednici, ali i šire - u zemlji i inozemstvu.

Dosad je Gradska knjižnica mogla primjerke novina kao zaštićeni dio svog fonda dati na uvid samo u studijskoj čitaonici, pa su korisnici trošili mnogo truda i vremena za pronalaženje željenog teksta. Na žalost, bilo je i slučajeva otkidanja stranica starih novina.

Također, samo dio novinske građe nalazi se u Gradskoj knjižnici, dok su starija godišta i rijetki primjerci novina nalaze u Povijesnom odjelu Gradskog muzeja Varaždin ili Državnom arhivu.

Sad korisnici stariju novinsku građu mogu lako pretraživati na internetskim stranicama  www.knjiznica-vz.hr ili www.varazdinske-vijesti.hr.


kultura on-lineDosad su u digitalni oblik prevedena 83 godišta raznih 19 naslova novina. Digitalizacijom je obuhvaćeno 4612 njihovih brojeva s čak 30.014 stranica. Najviše materijala naći će oni koje zanimaju tekstovi objavljeni u lokalnom tjedniku Varaždinske vijesti. Dosad je digitalizirano 28 godišta tog tjednika - od 1945. do 1972. godine ili 720 brojeva s ukupno 12.500 stranica.

Danko Tkalec direktor tvrtke Point, koja odrađuje računalni dio posla, navodi kako postoji mogućnost dopune kompleta novina brojevima koji nedostaju.

Mr. Ernest Fišer, direktor Varaždinskih vijesti, najavljuje dalju digitalizaciju novinskih brojeva, koja će obuhvatiti godišta tog popularnog tjednika do 2000. godine.

Gradska knjižnica računa na dalju financijsku pomoć Ministarstva kulture i planira prevesti u digitalni oblik brojna izdanja nekadašnjih tvorničkih novina kao što su Varteksov vjesnik, Varteksova kronika i VIS-ov vjesnik.


Izložba 100 godina Dugog Rata
Što ima novo u Tvorničkom listu?
Detalj s izložbe povodom 100 godina Dugog Rata ...


Izložba 100 godina Dugog Rata