Golf uz Cetinu: zaštita pitke vode mora biti neupitan cilj

Cetina je među rijetkim rijekama velikog vodnog potencijala – s pet izgrađenih hidroelektrana ukupne snage 860 megavata za hrvatske je prilike energetski div - koja je sve do današnjih dana ostala pitkom od izvora do ušća. To je posljedica industrijske zaostalosti Cetinske krajine, što se sve donedavno smatralo manom, a danas je preraslo u najveću prednost. Pitkom vodom s Cetine već desetljećima se opskrbljuju stanovnici omiškog i makarskog kraja, Brača i Šolte. Upućeni tvrde da će upravo voda s Cetine u doglednoj budućnosti teći u slavinama najvećeg broja domova u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Hoće li?  ...

POLITIKA OKO RUPA

Golf uz Cetinu: zaštita pitke vode mora biti neupitan cilj

Studijom utjecaja na okoliš struka se mora othrvati očekivanom pritisku politike i interesnih skupina kako Toni Kukoč igra golfbi Cetina s golfom u blizini ostala čistom


Piše: Toni Paštar / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija

U kojoj će mjeri planirana izgradnja igrališta za golf poremetiti tisućljetnu ravnotežu čovjeka i rijeke u dolini Cetine?

Kako je poznato, u Splitsko-dalmatinskoj županiji određene su tri lokacije za izgradnju terena za golf: Ježević - Koljane u Vrlici, Sinj – Otok i Šestanovac. Na potezu Ježević – Koljane planirana su tri igrališta sa po 18 rupa koja bi se, zajedno s pratećim objektima, prostirala na oko 350 hektara između rijeke Dinare i jezera Peruča.

Od Trilja do Hana planirana su još tri igrališta, koja bi s pratećim objektima zauzela oko 300 hektara. Igrališta bi najvećim dijelom zauzimala inundaciju Cetine, prostor unutar obrambenih nasipa rijeke. Na području Šestanovca za jedno igralište za golf s pratećim sadržajima rezervirano je 160 hektara.

Glavna poveznica svih triju lokacija je Cetina, bez čije vode planeri golfa na tim prostorima nemaju što tražiti. U zemlji u čijem gospodarstvu upravo turizam zauzima najveći relativni udjel u BDP-u, neupitna je potreba izgradnje (i) igrališta za golf kako bi se obogatila ponuda, produljilo trajanje turističke sezone i doveli gosti veće platežne moći.

To je neosporno, jednako kao i činjenica da se u Hrvatskoj o tome jalovo govori već 20 godina. Jedno igralište za golf dnevno treba 2000 kubičnih metara vode. Za održavanje i rast njegove travnate plohe godišnje treba više od 100 tona mineralnih gnojiva te više od 1500 kilograma Radmanove mlinicesnažnih pesticida i herbicida. Ako bi se ostvarili planovi, te bi količine na slijevu Cetine, na igralištima neposredno uza samu rijeku, trebalo pomnožiti sa šest.

Prvi korak u realizaciji ekološki prijetećih objekata su studije utjecaja na okoliš, kojih još nema. Njima se struka mora othrvati očekivanom pritisku politike i interesnih skupina, te propisati koje sve uvjete moraju zadovoljiti investitori da bi Cetina s igralištima za golf u svojoj blizini i ubuduće bila pitka.

Povezani članci

Who's Online

We have 246 guests and no members online