Ovog ljeta bez poma i pašteta na plažama

plažespizaPoglavarstvo grada Makarske, jednog od najposjećenijih turističkih odredišta na srednjodalmatinskom području, odlučilo je oplemeniti prostor javne plaže koju tijekom ljeta posjećuju tisuće domaćih i stranih gostiju. Kako bi spriječili kupače da na "morskome plavom žalu" prostiru plahte i priređuju gozbe, te na taj način onečišćavaju kupalište i stvaraju ružnu turističku sliku, gradski oci Makarske su pokraj plaže uredili prostor gdje će kupači moći jesti. Makarski dogradonačelnik kazao je da se odvajanjem prostora za jelo i piće plaža vraća kupačima, a u ugodnom kutu središnjega gradskoga kupališta postavljeno je devet betonskih stolova te betonsko-drvene klupe. Navodno kupači koji i dalje budu jeli na plaži neće biti kažnjeni, no redari će ih zamoliti da se premjeste na dio plaže namijenjen uživanju u hrani i piću ...

NEMA VIŠE SPIZAVANJA NA PLAŽAMA

Poglavarstvo grada Makarske, jednog od najposjećenijih turističkih odredišta na srednjodalmatinskom području, odlučilo je oplemeniti prostor javne plaže koju tijekom ljeta posjećuju tisuće domaćih i stranih gostiju
 
Piše: Mira Jurković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik
 
Naime, kako bi spriječili kupače da na žalu prostiru plahte i priređuju gozbe, te na taj način onečišćavaju kupalište i stvaraju ružnu turističku sliku, gradski oci su pokraj plaže uredili prostor za blagovanje.
 
Makarski dogradonačelnik zadužen za komunalne djelatnosti Ante Novak, kazao je Vjesniku da se odvajanjem prostora za jelo i piće plaža vraća kupačima, a u ugodnom kutu središnjega gradskoga kupališta postavljeno je devet betonskih stolova te betonsko-drvene klupe.
 
"Dobili smo pravu malu blagovaonicu pod vedrim nebom, a stolovi su poredani tako da je dio njih u hladovini, a dio na suncu kako bi posjetitelji mogli uživati u hrani i piću, te istodobno hvatati brončanu boju", kazao je Novak, napominjući da je dio plaže namijenjen blagovanju opremljen s koševima, pitkom vodom te cvijećem.
 
Novak kaže kako kupači koji i dalje budu jeli na plaži neće biti kažnjeni, no redari će ih zamoliti da se premjeste na dio plaže namijenjen uživanju u hrani i piću.
 
Plaža će se redovito čistiti i dezinficirati, što je nužno jer se ipak radi o jednom od naših najljepših kupališta, zaključio je dogradonačelnik Ante Novak.
 
Ðimi Žuvić, direktor tvrtke Grabov Rat, koja je koncesionar jedne od najljepših jadranskih plaža, Zlatnoga rata u Bolu na Braču, pozdravlja odluku makarskih poglavara, no tvrdi da posjetitelji popularne bolske plaže nemaju naviku konzumiranja hrane na žalu.
 
"U neposrednoj blizini plaže nalaze se tri restorana i vrlo su posjećeni, pa kupači nisu skloni donošenju vlastite hrane. Ako se dogodi da netko od kupača odluči jesti na svom ručniku, nećemo intervenirati", ističe Žuvić, napominjući da svaka lokacija mora pružiti primjerenu uslugu ako želi izbjeći sliku ručka na plaži.
 
Tvrtka Bačvice plaža d.o.o. koncesionar je najveće i najpopularnije splitske gradske plaže Bačvice, a njezin direktor Edo Unković tvrdi da nema problema s fenomenom hranjenja na kupalištu.
 
"Nama je to marginalan problem, jer se gotovo nikad ne događa", kaže Unković, te ističe da je odluka makarskog poglavarstva pozitivan primjer.
 
Bačvice će ove godine sedmi put biti ovjenčane Plavom zastavom, što znači da kupalište mora zadovoljavati više od 150 iznimno visokih kriterija. Plaža je nominirana za Sunčani cvijet, a za postizanje visokih priznanja potreban je uporan rad i kontinuitet u kvaliteti.
 
Unković dodaje da su na Bačvicama inaugurirani određeni standardi, a dobri rezultati postižu se uvođenjem infrastrukture i edukacijom ljudi.
 
"Na Bačvicama se nalaze brojni restorani, zalogajnice, picerije i dvadesetak kafića, pa se rijetko događa da netko ruča na plaži", zaključuje Unković.

Povezani članci

Who's Online

We have 189 guests and no members online