Pošta plemića Dešković iz 1863

Ove će godine žitelji Katuna u šestanovačkoj općini obilježiti 145. obljetnicu od otvaranja prvog poštanskog ureda na tom području. Naime, radi se o prvoj privatnoj pošti koju je još 1863. u svojoj obiteljskoj kući u zaseoku Merćepi osnovao Petar Dešković, potomak poznate plemićke obitelji koja se koncem 14. stoljeća iz Istre doselila u Dalmaciju, najprije u Split, zatim i u Katune. Na daleko poznata katunska pošta ubrzo je postala glavna direkcija pošta odakle su se pošiljke, prvotno uz pomoć diližansi, zatim automobila, otpremale za Imotski, Vrgorac, Makarsku, Omiš i Sinj ...

U KATUNIMA JE DJELOVALA PRVA PRIVATNA POŠTA
Pošta plemića Dešković iz 1863

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija

Prema izjavi današnjeg vlasnika obiteljske kuće Dešković Ante Kekeza Ace, pošta se vozila jednom tjedno, za što je uvijek bilo pripravno čak 12 pari konja. Nakon smrti Petra Deškovića, poštu 1885. preuzima njegov sin Josip, inače osnivač općine Šestanovac i njezin dugogodišnji načelnik.

- Unatoč početnim teškoćama, postaje i dalje uspješno nastavila s radom. Jedina promjena zbila se 1912. godine kada je u Katune stigao prvi automobil. Ubrzo su ondašnje "paklene makinje", kako su ih zvali stanovnici našeg kraja, pomalo potisnule kočije, koje su na koncu potpuno iščezle 1935. godine - tvrdi Ante Kekez.

Ante Kekez Aco ispred svoje kuće u kojoj je sredinom 19. stoljeća djelovala privatna pošta

Ambiciozni Josip Dešković uz pomoć osiguravajućeg društva iz Trsta ubrzo je izgradio i garaže za svoje limene ljubimce, kao i prvu vinariju u Dalmatinskoj zagori.

Međutim, negdje 1937. godine tvrtke su išle u stečaj, a iste godine počela je s radom nova pošta u Šestanovcu, koja i danas, kud i kamo opremljenija i suvremenija, pruža usluge žiteljima tog kraja.

Povezani članci

Who's Online

We have 158 guests and no members online