Europa broji eure, a Hrvati noćenja

sunce i moreZbog neulaganja u turizam, hrvatski turistički proizvod iz godine u godinu sve je manje konkurentan, a značaj te djelatnosti za nacionalno gospodarstvo se smanjuje. - Posljednjih godina imamo vrlo male investicije u turizam, svakako manje od konurencije, pa ne čudi da nam turistički proizvod zastarijeva i da nas je konkurencija pretekla - poručuje Franco Palma, predsjednik Turističkog poslovnog vijeća pri HGK. Problem hrvatskog turizma je i loša struktura ponude, u kojoj dominiraju privatni smještaj i kampovi, a to su ipak objekti koji generiraju manju potrošnju gostiju od, primjerice, hotela. I izvanpansionska potrošnja u Hrvatskoj je znatno slabija - još uvijek nudimo samo sunce i more. Gosti u Hrvatskoj jednostavno nemaju gdje i na što potrošiti novac ...


HRVATSKI TURIZAM

KAKO IZBJEĆI ISTINU:


Europa broji eure, a Hrvati noćenja


Piše: Adriano Milovan / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List

 Clanak  PROČITAJ VIŠE...


Još do prije nekoliko godina, ulaganja u hrvatskom turizmu godišnje su u prosjeku dosezala milijardu do milijardu i pol eura. No, posljednjih godina investicije u toj djelatnosti svedene su na minimum. Glavni razlog za to je kriza, u kojoj ne samo da je hotelijerima teško doći do novca, nego muku muče ne bi li uopće preživjeli i opstali na vrlo konkurentnom međunarodnom turističkom tržištu.

turist- Gosti u Hrvatskoj jednostavno nemaju gdje i na što potrošiti novac - upozorava Damir Novotny, neovisni ekonomist.

- Naši kapaciteti baš i nisu bogzna što. Cijene apartmanskog smještaja na Jadranu posljednjih su godina pale 30-ak posto jer konkurencija, poput Turske, nudi jeftiniji smještaj.

Nekad se za apartman u nas tražilo i 100 eura po danu, a danas je takvu cijenu nemoguće postići - kaže Novotny.

Povezani članci

Who's Online

We have 409 guests and no members online