Kuglaši 'Poštara': prva liga uz pomoć grada nije 'Bauk'

Poštar opet raznosi! Nakon četiri godine izbivanja iz prve lige kuglača splitski Poštar pomeo je konkurenciju kao čunjeve i vratio se u najviši razred hrvatskog kuglanja. Poštari su se bez poraza prošetali kroz južnu skupinu druge lige i kroz kvalifikacije (ukupno 24:0), s još četiri prvaka drugih liga, osigurali prvu. Sjajan je to rezultat jednog od četiri splitska europska prvaka (POŠK, Jadran, Jugoplastika) koji je prošle godine obilježio 50 godina postojanja, ali unatoč tome još uvijek nemaju dvoranu. Iako od početka devedesetih kuglanje nije na visokim granama, točnije grana je odavno otpilana, a kuglanje palo na stražnjicu, Split je jedan od nekoliko gradova u Hrvatskoj koji još uvijek njeguju tradiciju u “sindikalnom“ sportu. Tako pod seniorskom momčadi djeluje i škola kuglanja za koju interesa ne nedostaje. A kako je sve počelo? ...

VELIKI POVRATAK - PEDESETOGODIŠNJAK OPET DOSTAVLJA NAJBOLJIMA

Piše: Josip Smolić / Slobodna Dalmacija
Foto: Paun Paunović / CROPIX

Od Saobraćaja pa dalje

- Oko 1957. godine skupina entuzijasta, prijatelja na čelu s, prošle godine preminulim, Antom Vrlikom osnovali su Poštar - prepričao nam je “čovjek za sve” u klubu, Tonči Bauk uz napomenu kako spomenuti nisu bili poštari u pravom značenju te riječi, već djelatnici PTT Kuglaši PoštaraSaobraćaja (Pošta-telegraf-telefon) koji je od samog početka bio glavni sponzor kluba. Kako je spomenuto poduzeće mijenjalo ime i Poštar je bio “prisiljen” učiniti isto, pa su tek prošle godine vratili originalno ime, od 1990. godine zvali su se HPT.

Želimo biti stabilan prvoligaš i vratit ćemo neke igrače koji su ranije igrali na tome nivou - rekao je Tonči Bauk, Alfa i Omega kluba

- Nakon dvije godine klub je napravio neviđeni napredak. Samo nekoliko godina od osnutka postao je jedan od najboljih u bivšoj državi, a konkurencija je u to vrijeme bila strašna - kazao je Bauk koji je nekoliko puta istaknuo kako je do devedesetih godina kuglanje bilo jedan on najjačih sportova u bivšoj državi. Raspadom sindikata srozalo se i kuglanje.

Feniks hrvatskog kuglanja

- Od 1970. do 1980. u Jugoslaviji je bilo više registriranih kuglačkih klubova nego nogometnih. Svaka tvrtka imala je sindikat koji je podupirao kuglačke klubove. Područje današnje Splitsko-Dalmatinske županije brojilo je oko 80 klubova - podsjetio se Bauk te istaknuo kako je danas u moru sportova teško pronaći sponzore, ali se zbog bogate tradicije u Poštaru nadaju kako će uspijeti u tomu.

- Troškovi u prvoj ligi u odnosu na drugu rastu nam skoro deset puta. Morat ćemo više trenirati, putovati, pa se nadamo kako će nam grad izaći u susret. Valjda će se i poljudska kuglana adaptirati da imamo opciju više za treninge i natjecanja - nada se Bauk koji je kao klupski cilj u narednoj sezoni istaknuo ostanak u ligi.

- Samo želimo biti stabilan prvoligaš. Vratit ćemo neke igrače koji su igrali prvu ligu. Prije svega Marka Zrilu, a onda možemo pomrsiti račune svima - kazao je Bauk čiji Poštar se iz druge lige u prvu uspješno vratio drugi put u 50-godišnjoj povijesti, uzdigao se kao feniks iz pepela. Možda se istinitim, kroz godine koje slijede, pokaže ona narodna kako poštar uvijek zvoni dva puta, možda Poštar u Split “dostavi” još jedan naslov prvaka Europe.

Male ruke i male kugle

Interesa najmlađih za ovaj sport ne nedostaje, pa tako na Mertojaku imaju i kugle koje stanu i u male ruke. - Najmlađe dijete u klubu ima jedanaest godina, a i pokoji mlađi okušali su se u bacanju čunjeva. Zato imamo fluorescentne čunjeve, pa djeca najviše guštaju navečer. Ugase svijetla i vide se samo čunjevi. Kroz igru su zavoljeli sport - rekao je Bauk.

Čunjeve ruše i bez krigle pive

Iako mnogi misle kako se kuglanje svodi na pokoju kriglu pive uz pizzu, pa se usput baci pokoji čunj, kuglači su nam kazali kako spomenuti sport zahtijeva nimalo lake pripreme. Unatoč tomu što nisu profesionalci igrači Poštara treniraju nekoliko puta tjedno s kuglom, a uz tehniku do dobre tjelesne spreme dolaze u teretani. Misli se na svaki detalj.

Povezani članci

Who's Online

We have 453 guests and no members online