Proslavili smo blagdan Sv.Josipa i Dan Općine

Dobitnici Općinskih priznanja u 2010.Dugoračani su i ove godine svečano i na sebi svojstven naćin proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika Sv. Josipa i Dan općine Dugi Rat. Nakon polaganja vijenaca na spomen križ svim pogiunulima za domovinu Hrvatsku, u renoviranom kinu „Dalmacija“ održana je svečana sjednica općinskog vijeća, kojoj su pored velikog broja mještana nazočili i Vicko Haladić, dožupan, Mijo Mimica, omiški dogradonačelnik i brojni drugi uzvanici, a pročitani su i brojni prispjeli telegrami izostalih. O razvoju općine, posebice u protekloj godini, govorili su  dr. Josip Banović, predsjednik Općinskog vijeća i dipl. ing. Jerko Roglić, načelnik općine ...


DAN OPĆINE DUGI RAT

Proslavili blagdan Sv.Josipa i Dan Općine

Tekst i slike: Davor Grgat

detalj s svečane sjednice

Tom prilikom načelnik Roglić je pored ostaloga kazao:

"Danas slavimo  Dan općine Dugi Rat, kao i Sv. Josipa, zaštitnika naše općine, te vas ovom prigodom najsrdačnije  pozdravljam u zahvaljujem na vašem odazivu ovoj našoj svečanosti. Općina Dugi Rat ne slavi slučajno svoj osnutak na današnji dan kada se slavi i Sv. Josip, zaštitnik općine.  Oduvijek, a posebno od  1908. godine ovo mjesto se spominje kao mjesto radnika  i trudbenika, a još od ranije i brodara, težaka i ribara...

No da se osvrnemo i na prošlogodišnji učinak naše općine, pa kažimo da smo i prostoriju našeg bivšeg kina u potpunosti obnovili, da nam je kanalizacija kroz Duće naš najznačajniji projekt kako za prošlu tako i ovu godinu. Prostorni plan smo točkasto izmijenili, zbog potreba nove trase kanalizacije. Uredili smo i ulicu Hrvatskih velikana  kojom se najviše koristi naša djeca, izuzetno važnu zbog povezivanja središta općine sa Osnovnom školom u Oriju, a znatna sredstva smo odvojili i za uređenje naših šetnica i plaža.

detalj s svečane sjednice

Raspolažem podatkom da smo općina koja relativno (dakle u odnosu na proračun) najviše u Hrvatskoj ulaže u športske aktivnosti. Pored „Hrvatskog dragovoljca“ koji je ušao u Prvu ligu, na Europskom i Svjetskom prvenstvu u kick-boxingu dvije  srebrene medalja su osvojili članovi kick-boxing kluba "Dalmacija", a KUD "Dalmacija" na festivalu folklora "Interfolk" u  Sankt Petersburgu osvojilo je "Grand Prix" kao najbolja folkloraška skupina  u svim kategorijama...“, zaključio je svoj osvrt dugoratski načelnik.


detalj s svečane sjednice

Potom su zasluženim mještanima uručena općinska priznanja i to nagrada za životno djelo, te skupne i pojedinaćne  nagrada Općine Dugi Rat, pa je tako Nediljko Špiro Erceg dobio nagradu za životno djelo Općine Dugi Rat, jer je  svojim radom i zalaganjem pridonio za boljitak mještana Dugog Rata i šire, pogotovo na području kasnije formirane Općine.

Svojim osobnim zalaganjem pridonio je da se svi izgrađeni poslovni prostori u Dugom Ratu dodijele u vlasništvo Općine, kao i da sve nekretnine koje se nalaze izvan kruga tvornice postanu vlasništvo općine. Velika zasluga mu se pripisuje što je doprinio bržem razvoju dugoratskog športa, a potpomagao je i razne športske udruge. Ističemo i njegov doprinos za vrijeme Domovinskoga rata. Sve to su općinskoj komisiji bili razlozi za odluku o ovogodišnjem laureatu najznačajnije nagrade Općine Dugi Rat.

detalj s svečane sjednice

Rukometnom klubu "Hrvatski Dragovoljac" dodjeljena je skupna nagrada Općine jer se u 2010. plasirao u vrsno  društvo hrvatskog rukometa, prvu Hrvatsku rukometnu ligu. Ovo je najbolji primjer kako se oko sporta i zajedništva okuplja mladež, koja uz tjelesne aktivnosti i sportske aktivnosti i natjecanja najbolje djeluje u sprečavanju društvenog opasnog zla droge i alkohola.

Osobna nagrada Općine Dugi Rat dodjeljena je Mladenu Banoviću koji prati sva važna aktualna zbivanja na području Općine Dugi Rat, a i šire, te zbivanja na sjednicama Općinskog vijeća, ranije i poglavarstva i Općinskih radnih tijela, te preko svog portala Dugirat.com informira najširu javnost o svim važnijim  zbivanjima kako u Općini tako i u susjednim jedinicama lokalne samouprave.

detalj s svečane sjednice

U ime nagrađenih zahvalio se Nediljko Špiro Erceg, a nakon toga članovi KUD-a "Dalmacija", ženska klapa i mladi orkestar izveli su prigodni kulturno-umjetnički program.

U poslijepodnevnim satima blagdana održana je tradicionalna procesija kroz mjesto, u nazočnošću oko 2.500 vjernika, a potom u nazočnosti svečenika Poljičkog dekanata te mjesnog župnika don Zdravka Vučka, održano je svečano misno slavlje i nadahnuta propovijed o sv. Josipu koje je predvodio karmeličanin otac Branko Zebić. Kroz misu je pjevao mješoviti župni zbor crkve Svetog Josipa iz Dugog Rata.

detalj s svečane sjednice

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and one member online

  • admin