Otišao da bi se vratio kao mali hrvatski Putin

dr. Ivo SanaderTektonski poremećaj u Banskim dvorima nije se mogao dogoditi na civiliziran i kulturan način, Hrvatima imanentan nered s dozom bahatosti ponovno je prevladao. Povijest, koliko je poznato, još nije zabilježila premijera koji je ostavku podnio 'iz osobnih razloga', u pola mandata, a da se nije udostojio svojim građanima objasniti zašto odlazi. Je li mu dosadilo? Bježi li stvarno s broda koji nezaustavljivo tone? Je li ucijenjen? Prisiljen? Je li mu Faber nešto iskopao? Ili nam je svima pripremio igrokaz kao predigru za predsjedničku kandidaturu?... Što god bilo ne trebamo se za Sanadera brinuti. Barem je sigurno da nije bolestan. I da će se vratiti u politiku, makar kao mali hrvatski Putin. S pravom glasa u svim odlukama, a bez ikakve odgovornosti ...

OSTAVKA IVE SANADERA
 
Čovjek koji je izgubio kontakt s realnošću
 
Povijest, koliko je poznato, još nije zabilježila premijera koji je ostavku podnio 'iz osobnih razloga', u pola mandata, a da se nije udostojio svojim građanima objasniti zašto odlazi
 

Piše: Leo Novak / T-Portal
Izvor: T-Portal

 
Ivo Sanader povlači se iz politike jer, kako je rekao, 'politika je služenje narodu, a ne sebi'. Zašto više ne želi služiti Hrvatima i znači li to da će se ubuduće brinuti isključivo o sebi – ne znamo. Odbio je odgovoriti.

Premijer dr. Ivo Sanader dao je ostavku

Oproštajni govor, u svakom slučaju, održao je sa stilom: 'vozio sam u petoj brzini', 'stvorili smo zemlju velikog međunarodnog ugleda', 'imamo uvjete za razvoj u blagostanju', 'strateški ciljevi su ostvareni'...
 
Ha! Eto razloga ostavke: čovjek je jednostavno izgubio kontakt s realnošću!
 
Vladi koju je vodio nestaje novca čak i za plaće, od Europske unije mjesecima se polako opraštamo, BDP rapidno pada, cijene i nezaposlenost divljaju, bune se radnici, seljaci i studenti, ribari i pomorci, prosvjeduju novinari, štrajkaju profesori, turizam propada... I što na to kaže Sanader?
 
Kaže: 'Ja sam svoju dionicu odradio, moj posao je obavljen.' Fino. Možda je i bolje da se više ne trudi, tko zna gdje bismo inače završili.
 
Ostavka premijera usred krize u državama s nešto više demokratske tradicije predstavljala bi startni pucanj za nove izbore. Ili bi, barem, odluku o tome i o novom pokušaju slaganja vlasti donijela stranka koja ima šansu ponovno okupiti većinu.
 
U Hrvatskoj, nedođiji s očitim odmakom od stvarnosti, odlazeći veliki gazda delegira svoju nasljednicu u Vladi i HDZ-u. Mijenja ustroj Vlade, u stranku vraća funkciju potpredsjednika (šest, ni manje ni više!), daje nekakve ultimatume mogućim predsjedničkim kandidatima, skuplja potpise po Saboru... Čemu, ako se već odlučio kaniti politike?

Jadranka Kosor


I eto, koga nam ostavlja: Jadranku Kosor. Jacu-Suzanu-kako-su-je-već-sve-nazivali, vjernu i bezličnu gubitnicu na izborima kojoj je najveća referenca bila izjava: 'Kud' Ivo, tud' i ja.' Naravno, nakon one o Tuđmanu kao 'ocu kojeg nikad nije imala'. Opet fino, sad nam je izlaz iz krize zagarantiran.
 
Kad već nije startni pucanj za nove izbore, jer je vjernost koalicijskih partnera kupljena nešto većim ustupcima i višim položajima u Vladi, Sanaderova ostavka znak je za početak dvorske bitke u HDZ-u.
 
Tko će prevladati, Hebrang? Kalmeta? Primorac? Hoće li Rončević završiti u zatvoru? Navodno je upravo oko njegove sudbine izbio rat u HDZ-u jer je Sanader teškom mukom pristao na procesuiranje 'afere kamioni' – dok Hebrang za to nije htio ni čuti.
 
'Nakon toga, nitko od nas nije siguran' – izjava je koja se s dramatičnog sastanka u utorak navečer probila do novinara. Eto, vidimo da barem netko u HDZ-u nije izgubio dodir s realnošću.
 
A Sanader?
 
Ne trebamo se za njega brinuti, barem je sigurno da nije bolestan. I da će se vratiti u politiku, makar kao mali hrvatski Putin. S pravom glasa u svim odlukama, a bez ikakve odgovornosti.

Povezani članci

Who's Online

We have 163 guests and no members online