Zabranjeno pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima

pusenjeDragi pušači, što ste u kafićima i ostalim zatvorenim javnim prostorima popušili – popušili ste. Od ove srijede, nakon polugodišnje "prilagodbe", na snazi je Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima. O takozvanom antipušačkom zakonu mnogo se pisalo, još više pričalo, no kakva je situacija "na terenu"? Jesu li se ugostitelji pripremili i kako? Što o zakonu misle pušači, jer nepušačima je sve ionako sasvim jasno? Gotovo nijedan ugostitelj po pitanju "životnog prostora" za pušače nije učinio ništa. Dobro, otvorio je "baštu", koja je jutros u "Donne" bila punija nego unutrašnjost kafića. A bit će da je tako danas bilo i u ostalim dugoratskim kafićima ...


Od srijede zabranjeno pušenje u kafićima

Priredio: M.B.
Izvor: Novi List, HINA

Pušačima će u prvu ruku biti teško, no mislim da će najveći pritisak biti ipak na vlasnicima kafića i klubova, te osoblju istuh, koji će se naći u ulozi "policajaca", morat će kontrolirati goste, a od tih gostiju žive i ne mogu si dopustiti represivne mjere.

pušenje

Koji će se gost vratiti u kafić ili klub iz kojeg ga je izbacio vlasnik ili redar jer je zapalio cigaretu – pitati će se uskoro mnogi.

Mnogi su uvjereni i da će zakon zasigurno utjecati na promet u ugostiteljskim radnjama, posebice na početku, a onda će se pušači silom prilika prilagoditi.

U tome će im u prvu ruku pomoći (pro)ljetne terase, "bašte", štekati...

A na jesen?


smoke girl


Za kontrolu provedbe Zakona bit će zadužene sanitarna, zdravstvena i prosvjetna inspekcija, inspektori rada i Državni inspektorat.

Inspektori nemaju pravo legitimiranja, odnosno mogu od pušača zatražiti identifikacijski dokument, ali pušač ima pravo ne dati ga na uvid nikome osim policijskim službenicima.

Teško je vjerovati da će policija svakodnevno izdvajati ljudstvo koje će pratiti inspektore, a još je teže izračunati koliko bi ih trebalo za kontrolu tisuća ugostiteljskih objekata u zemlji.

Također, inspekcija može zatražiti od prekršitelja da plati kaznu, što on može odbiti i – nikome ništa, jer ovaj Zakon nije predvidio 'protumjeru'.

Povezani članci

Who's Online

We have 199 guests and no members online