Priča iz Nerežišća

Priča iz Nerežišća, malog otočnog mjesta na Braču, možda se čini beznačajna u odnosu na projekte koje pokreću velike i financijski moćnije jedinice lokalne samouprave. No kad se stavi u stoljetni okvir surova života na našim otocima, čija pravila ne diktiraju samo more, bura i napuštena ognjišta, nego i siromašni lokalni proračun, onda je riječ o priči koja je ogledni primjer i poruka svima koji se zanose mišlju da se samo "iz nečega može napraviti nešto". Nerežišćani prvi pokrenuli POS na otocima, grade prvu poduzetničku zonu, stočni centar i polivalentnu dvoranu, a zaustavili su i negativni demografski trend,... piše Dobrila Stella u Vjesniku... Pročitajte ...

 Nerežišćani zaustavili odlazak mladih s Brača

Nerežišćani prvi pokrenuli POS na otocima, grade prvu poduzetničku zonu, stočni centar i polivalentnu dvoranu, a zaustavili su i negativni demografski trend

Piše: Dobrila Stella / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Odlučna u namjeri da zaustavi daljnje iseljavanje mladih s otoka, poduzetna je općinska vlast, predvođena načelnikom Lovrom Kušćevićem, pokrenula nekoliko projekta unatoč velikom financijskom opterećenju koje će zbog planiranih infrastrukturnih zahvata trpjeti lokalni proračun.

Nerežišća

Ono što se u početku činilo kao puka iluzija općinskih poglavara, nešto što ne mogu ostvariti ni znatno veće i bogatije jedinice lokalne samouprave, potvrdilo se u stvarnosti.


POS

Tako je Brač, zahvaljujući malim Nerežišćima, postao prvi otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji je mladim obiteljima ponudio povoljno stambeno zbrinjavanje u sklopu Programa poticane stanogradnje (POS).

Tek što je općinska vlast raspisala javni poziv, javilo se više od 40 mladih obitelji koje zadovoljavaju uvjete potrebne za dobivanje POS-ovih stanova. Od četrdesetak njih, odabrano je 12 obitelji koje će se useliti u nove zgrade podignute na otkupljenom zemljištu.

Cijena stana još nije određena, no na kraju će biti manja od 910 eura po "kvadratu", što je zakonom određena gornja granica.

Upuštajući se u velik investicijski zahvat, to je mjesto pokazalo da ni formalne manjkavosti, poput manjka zemljišta primjerenog za POS, ne može biti prepreka realizaciji projekata s dugoročnim dobitkom za Brač, u čijoj demografskoj strukturi, kao uostalom i na svim našim otocima, prevladava starije stanovništvo.

Načelnik Nerežišća Lovro Kušćević ocijenio je pokretanje POS-a na otoku prvim velikim korakom prema demografskoj obnovi male općine, dosad isticane kao neslavni primjer za odumiranje i iseljavanje domicilne populacije.


Poslovna zona

Tako je otočka vlast ovih dana donijela odluku i o provedbi projekta gradnje servisno-poslovne zone, smještene na istočnoj strani Nerežišća, što je ocijenjeno velikim korakom prema revitalizaciji bračkoga gospodarstva i obrtništva.

Riječ je o najvećoj poslovnoj zoni na Braču, koja će se i dalje širiti, pa je tako, osim legalizacije objekta u kojima je sada zaposleno 60 radnika, općinska vlast otkupila još 35.000 metara četvornih zemljišta.

Kušćević kaže kako se već javilo 13 investitora, a posebno ohrabruje da su svi potencijalni ulagači s Brača, na čije je zahtjeve općinska vlast pozitivno odgovorila. Tako će na površini od 20 hektara imati najsuvremeniju poduzetničku zonu, u sastavu koje će biti pogon za proizvodnju i preradu ribe, sirana, radionice za kovačke i staklarske usluge, kamenarske radionice, te prodavaonica poljoprivrednih alata.


Stočni centar

Dobrim vijestima kao da nema kraja, pa će općinska vlast iz svog skromnog proračuna sagraditi i stočni centar s modernom klaonicom i pratećim rashladnim uređajima. Na bračkim pašnjacima pase oko 20.000 grla ovaca, a kad se sagradi stočni centar, "otočko će blago" biti pod stručnim nadzorom, jer će općinska vlast sagraditi i veterinarsku stanicu.

Poznati splitski arhitekt Jerko Rošin poklonio je Nerežišćima idejni projekt za novu polivalentnu sportsku dvoranu, što je još jedan korak naprijed prema demografskoj obnovi.

Povezani članci

Who's Online

We have 155 guests and no members online