Ovaj vikend kazaljke se vraćaju sat unatrag

Zimsko računanje vremenaOvog vikenda u noći sa subote na nedjelju u tri sata ujutro počinje zimsko računanje vremena. Kazaljka sata se vraćaju jedan sat unatrag odnosno na dva sata. Tako će od nedjelje sunce svitati jedan sat ranije, ali će i mrak padati sat ranije. Hrvatska policija podsjeća vozače da sa zimskim računanjem vremena, dnevna ili kratka svjetla na motornim vozilima tijekom vožnje danju moraju biti upaljena ...

 Izvor: Index.hr
 
Ljetno računanje vremena uvedeno je radi uštede energije odnosno da se obdanica "produži" do večernjih sati.

Takav sistem računanja vremena u većem dijelu Zemljine sjeverne hemisfere primjenjuje se od posljednjeg vikenda u ožujku do posljednjeg vikenda u listopadu.
 
Hrvatska policija upozorava i vozače bicikla, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, da su dužni noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
 
Isto tako pješaci koji se kreću kolnikom na javnoj cesti izvan naselja noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti osvijetljeni ili označeni s reflektirajućim materijom.
 
U slučaju nepoštivanja opisanih odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači ili pješaci bit će kažnjeni novčanom kaznom od 300 kuna, napominju u policiji.

Povezani članci

Who's Online

We have 290 guests and no members online