Ukidaju se prekršaji, pooštravaju kazne

Odredba o nula promila za tjedan dana bit će dio prošlosti, ali će istovremeno vrijediti strože kazne za prekršaje u prometu. Također, ukidaju se obvezna uporaba svjetala na vozilima po danu osim u zimskim mjesecima, zabrana voženja alkoholizirane osobe na suvozačkom sjedalu, kao i zabrana mladim vozačima da voze između 23 i pet sati osim ako nemaju pratnju osobe starije od 25 godina. Za mlade vozače do 24 godine, međutim, ostaje vrijediti odredba o nula promila, kao i za profesionalne vozače. Vozači koji odmah, na mjestu prekršaja plate kaznu do tisuću kuna, neće dobivati kaznene bodove niti će biti evidentirani kao prekršitelji. Za prebrzu vožnju kazne bi ubuduće bile od 300 do 15.000 kuna ...

Piše: Marijan Lipovac / Vjesnik
 
Ovaj tjedan Sabor bi trebao prihvatiti Konačan prijedlog zakona o sigurnosti prometa na cestama koji će stupiti na snagu s prvim danom lipnja. Uz toleriranje do 0,5 promila alkohola u krvi vozača, zakon predviđa još neka nova pravila ponašanja u prometu.
 
Najveća kazna predviđa se za vožnju u naseljenom mjestu više od 50 kilometara na sat nego što je dopušteno, a alternativa bi bila 60 dana zatvora. Vožnja istom brzinom izvan naseljenog mjesta kažnjavala bi se od 3000 do 7000 kuna.
 
Bježanje s mjesta nesreće ili nepoštivanje naredbe policajca za zaustavljanje kažnjavat će se do 7000 kuna, vožnja bez dozvole 1000 kuna, a vožnja kroz crveno svjetlo i u suprotnom smjeru do 5000 kuna.
 
Za više od 0,5 promila oduzimat će se vozačka
 
Premda će se tolerirati do 0,5 promila alkohola, za pijane vozače neće biti milosti. Oni koje policija ulovi s količinom alkohola od 0,5 do jedan promil morali bi platiti od 1000 do 2000 kuna, dobili bi jedan kazneni bod, a na tri mjeseca ostali bi bez vozačke dozvole.
 
Vozači koji će se usuditi sjesti za volan s količinom alkohola u krvi od jedan do 1,5 promila plaćat će kaznu od 2000 do 5000 kuna, dobit će dva kaznena boda i biti bez dozvole šest mjeseci, a za više od 1,5 promila kazna će biti od 5000 do 15.000 kuna, tri kaznena boda i uzimanje dozvole na godinu dana.
 

PROČITAJTE VIŠE ...
http://www.vjesnik.hr/html/2008/05/26/Clanak.asp?r=tem&c=1

Povezani članci

Who's Online

We have 221 guests and no members online