Gordana je svog supruga Ivu Bana iz Truša, nestalog hrvatskog branitelja, tražila tri desetljeća

Nestalog supruga Ivu Bana, naše gore list, mladića iz Truša, posljednji je put vidjela u listopadu 1991. Dragovoljno se prijavio braniti domovinu i Gordana Ban je to saznala slučajno, kad su šetali Trgom bana Jelačića. Objasnio joj je da se, gledajući sve što se događalo, u njemu rodila silna želja učiniti nešto za svoju djecu, da bolje žive i da slobodno šeću svojom zemljom. Sin Josip tad je bio 11-mjesečna beba, a kći Marina curica od tri i pol godine. Oboje, a posebno kći, bili su jako vezani za oca, tako da je njegov nestanak u ratnom Pakracu 1991. ostavio snažan trag i na njihovu odrastanju. Ivi Banu se zadnji trag zagubio u Kukunjevcu kraj Pakraca. Tako je u jesen 1991. počela Gordanina 30-godišnja potraga za suprugom. Za tijelom supruga preminulim u ratnom vihoru na nepoznatom mjestu.
Ekshumirali su ga nakon dojave svjedoka koji je znao gdje počiva zajedno s suborcem, tek ove godine točno na blagdan svetog Ante. Napokon će ga moći pokopati pored njegova sina (koji je od zloćudne bolesti preminuo 2017.), gdje će mu se jednog dana i ona pridružiti. Sada su otac i sin gore, na nebu, s svojim najmilijima, kratko je novinarima 24sata rekla Zagrepčanka Gordana Ban (57).
Tri desetljeća potrage, nadanja, razočaranja, tuge, depresije, iščekivanja i straha sad je iza nje. Od supruga se s kćeri oprostila nakon identifikacije, a na posljednji će ga počinak ispratiti u četvrtak, 4. kolovoza u 13:20 sati na zagrebačkom groblju Miroševac.
Omiška HVIDR-a organizira odlazak na pogreb hrvatskog branitelja Ive Bana iz Truša, i to autobusom koji polazi za Zagreb u četvrtak, 04.08. u 6 sati s Prika, ispred PC Studenac, a iz Tugara u 6.15 sati. Za sve informacije i rezervacije zainteresirani se mogu obratiti u omišku HVIDR-u na kontakt telefone 021 863 474 i 098 400 018 (Zlatan Bašić).
Neka je našem branitelju Ivi Banu laka hrvatska zemlja za čiju je slobodu i život dao. Počivao u moru Božjem.

Izvor: 24sata, HVIDR-a Omiš