I bez dovoljno novca puno se napraviti može!

umirovljeniciU autokampu "Galeb" kod Omiša održana je redovna godišnja skupština Udruge umirovljenika Omiš. Izvještaj o radu Udruge kroz prošlogodišnje razdoblje u prisustvo brojnih članova udruge, te uzvanika, podnio je Žarko Belošević, predsjednik udruge. Više o iznesenim detaljima o zaista brojnim aktivnostima naših umirovljenika možete opširnije pročitati u nastavku teksta. Belošević se zahvalio donatorima naših penzionera bez čije nesebične pomoći većina aktivnosti ne bi bilo moguće prirediti. U diskusiji koja se razvila, naglašena je opravdanost traženja adekvatnog prostora za rad udruge naših umirovljenika, kako bi se ubuduće njihove aktivnosti svele i na prisnija redovitija druženja, zabavu, čitanje dnevne štampe, igranje šaha, karata i sl. Naglasak u radu u idućem razdoblju treba usmjeriti na društvene aktivnosti umirovljenika. To bi po mnogima bio i najbolji način da se poveća članstvo udruge, ali i da se današnji umirovljenici osjećaju bolje, rekreativnije i što je najvažnije zdravije! ...


Skupština Udruge umirovljenika Omiš


I bez dovoljno novca puno se napraviti može!


Piše: Davor Grgat


U nazočnosti Ante Crnkovića, predstavnika Matice umirovljenika Hrvatske, Jerka Roglića, načelnika općine Dugi Rat, kao i vijećnika općine Šestanovac, Nikole Kapića, predsjednika Udruge umirovljenika Podstrana, Mate Tadina, tajnika Udruge umirovljenika "Lažani" Kaštel Kambelovac, te članova skupštine Udruge u Autokampu "Galeb" kod Omiša održana je redovna skupština Udruge umirovljenika Omiš.


omiški umirovljenici


Obzirom da je omiški gradonačelnik, prof. Ivan Škaričić, koji je ujedno i saborski zastupnik, svoj izostanak opravdao, mnogima nije jasno zašto nije poslao i svog predstavnika.

Izvještaj o radu Udruge kroz prošlogodišnje razdoblje podnio je Žarko Belošević, predsjednik udruge, i pored ostalog je kazao:

"Tijekom cijele godine u naše prostorije dolaze umirovljenici sa raznim pitanjima i problemima vezanim za mirovinsko ili zdravstveno osiguranje ili neka pravna pitanja koja smo im pomogli riješiti ili ih uputiti na pravu adresu.

Na početku 2009. godine iz naše udruge organizirali smo boravak naših umirovljenika u Medicinskom centru "Biokovka" u Makarskoj. U svibnju smo posjetili herojski grad Vukovar. Tokom cijele godine organizirali smo izlete na susjedne nam otoke, na Hvar u lipnju, Šoltu i Brač u rujnu.

Ugostili smo i Udrugu umirovljenika Knin, kojom smo prilikom posjetili Hidroelektranu "Zakučac", svetište Sv. Leopolda Bogdana-Mandića, također u Zakučcu priredili povijesno predavanje o našem gradu gusara, sa zidinama nedaleko nam poznate tvrđave Mirabela.

Koncem listopada 2009. bili smo sudionici 30-ih Susreta umirovljenika četiriju dalmatinskih županija, održanih u Šibeniku.

U suradnji sa firmom "Pavletić" u studenome smo organizirali izlet u Makarsku, gdje smo posjetili i razgledali brojne kulturno-povijesne i turističke znamenitosti, među kojima svetište Vepric i muzej školjaka.

Nedavno smo upriličili izlet za naše umirovljenike u Međugorje, a našim izletima na otoke, pridružili su nam se i brojni članovi udruga umirovljenika iz Sinja i Knina.

Aktivni smo članovi Koordinacije Udruga umirovljenika Splitsko-Dalmatinske županije, u veljači ove godine smo bili organizatori desetodnevnog boravka naših umirovljenika u medicinsko-rehabilitacijskom centru u Fojnici, Republika BiH, gdje su pored naših umirovljenika učestvovale i udruge umirovljenika iz Sinja, Kaštel Kambelovca, Supetra, Bola i Hvara.

Sjednice Izvršnog odbora su se odvijele po potrebi, pa je članstvo bilo upoznato sa svim tekućim problemima.

Prigodom Božićnih i Novogodišnjih praznika najugroženijim obiteljima udruga je tradicionalno podijelila trideset paketa poklona.

I na kraju ovog mog kratkog izvješća, želio bih se zahvaliti našim donatorima: Gradu Omišu i našem gradonačelniku, odnosno saborskom zastupniku prof. Ivanu Škaričiću, općini Dugi Rat s načelnikom dipl. ing. Jerkom Roglićem, općini Šestanovac s načelnikom Pavom Čikeš, te poduzećima: trgovačkom centru "Studenac" i Josipu Milaviću, "Peovici" i direktoru Nikši Mimici te auto-prijevoznicima Čagalj tours i Duće tours, kao i "Korenat Point Resortu" tvrtke Projekt Uvala."dobitnici priznanja omiških umirovljenika

Uzevši riječ u diskusiji, dugoratski načelnik Jerko Roglić se zahvalio na pozivu i pored ostalog rekao:

„Pozdravio bih vas svih skupa, i zaželio vam dobro zdravlje, pa sve ostalo i zahvalio bih se na ovim zahvalnicama kako u moje ime tako i u ime svoje Općine. Ovdje je riječ o dobroj gesti. Mislim da je to lijepa gesta od Vas.

Što se tiče održavanja vaše sijednice u Dugom Ratu, tu ne vidim nikakvih problema ukoliko se navrijeme predbilježite kod moje tajnice za prostoriju.

Ja sam pozorno pratio vaše izvješće za prošlu godinu, i mogu reći da mi se doista dopada. Sa skromnim sredstvima Vi ste obuhvatili dosta toga, i ja vam samo mogu reći da tako nastavite i nadalje. Nije uvijek potrebno mnogo novca, a vi to svojim primjerima i dokazujete. Vama je gorući problem prostorija za dnevni boravak.

Vi dobro znate da smo u dugoračkoj općini skromni i sa prostorom i sa zemljištem. Ja tu ne bi mogao nešto napraviti. Ako bi se pak to pitanje riješilo kroz kuglanu u Omišu, i mi bi se uključili da pomognemo umirovljenicima dok sam ja načelnik, a vi budite malo i uporni, dok riješite taj vaš gorući problem...".


Diskusija, koja je bila živa i interesantna, a u kojoj su skoro svi nazočni željeli dati svoj prilog, ukazala je na opravdanost traženja adekvatnog prostora za omiške umirovljenike, kako bi se ubuduće aktivnost svela na prisnija druženja, zabavu, čitanje dnevne štampe, igranje šaha, karata i sl., kako bi se na idućoj skupštini više pažnje posvetilo društvenom radu i pomoći starijim i nemočnim osobama, nego da smo ovisni o izletima.

Naglasak treba usmjeriti na društvene aktivnosti umirovljenika. To bi po mnogima bio i najbolji način da se poveća članstvo udruge, ali i da se današnji umirovljenici osjećaju bolje, rekreativnije i što je najvažnije zdravije.

Na skupštinu Udruge umirovljenika Omiš, pozvan je i dugogodišnji predsjednik udruge inače kao počasni predsjednik Udruge i član izvršnog odbora Matice umirovljenika Hrvatske Ante Crnković. Pošto mu je Žarko Belošević uručio priznanje, zamolio ga je da podijeli priznanja zasluznim umirovljenicima.


omiški umirovljenici


Sa zadovoljstvom je šjor Ante prihvatio poziv i na početku je istakao da želi obrazložiti odluku o davanju Priznanja i Zahvalnica, a posebno mu je stalo da se kaže riječ-dvije o Trgovačkom centru "Studenac" i njegovom vlasniku Josipu Milaviću i nastavio:

"Josip Milavić je donirao našoj udruzi prilikom otvaranja svoga objekta 10 000 kuna, a prošle godine nam je kupio računalo koje nam je omogućilo efikasnije poslovanje".

"Moram istaći", kazao je gosp. Crnković, "koliko nam je draga materijalna potpora, još više nam je drago da je Josip upriličio da nam uruči novčanu potporu skupa i na isti način kao i Župnom uredu Omiš-Priko i HVIDRI Omiš.

Zaista je i na dijelu dokazao svoju socijalno-humanitarnu osjetljivost. Ovo tim više što se znade da mnogima potpomaže u kulturnom, športskom i društvenom životu svojim potporama".


Zatim je uručio Priznanje petorici zasluženih umirovljenika koji su više od 15 godina bili na rukovodečim funkcijama u Udruzi, naglasivši da bez njih i još takvih Udruga ne bi postigla rezultate koji su pozanti i šire od naše županije.

Na kraju Skupštine predsjednik udrige Žarko Belošević podijelio je Zahvalnice za podršku u radu sljedećim osobama: prof. Ivanu Škaričiću, dipl. ing. Jerku Rogliću, Josipu Milaviću i Nikši Mimici.

Priznanja za uspješnu suradnju dobili su: Grad Omiš, Općina Dugi Rat, Općina Šestanovac, trgovački centar „Studenac“, „Peovica“ Omiš, „Korenat-Point Resor Projekt Uvala“, Dugi Rat te prijevoznici Čagalj-tours i Duće tours.

Priznanja za dugogodišnji i predan rad dobili su: Ante Crnković, Slavko Brničević, Slavica Alač, Ivan Balić, Zvonko Pejković, i posmrtno Srđan Zohil.

Povezani članci

Who's Online

We have 218 guests and no members online