Hrvoje Prpić: Jedino internet može spasiti hrvatsko gospodarstvo

Nakon što je početkom 2007. godine prodao udio u tvrtki HG Spot, kojoj je jedan od osnivača, poduzetnik Hrvoje Prpić danas ulaže u tvrtku Smee i nove poslovne vrhunce pokušava doseći prodajom bambusovih parketa. Uz to, jedan je od osnivača projekta CRANE (Croatian Angel Network) - Mreže poslovnih anđela. U sklopu tog projekta ovaj poduzetnik kupuje vlasničke udjele u novim tvrtkama za koje smatra da imaju perspektivu, a trebaju im sredstva za pokretanje i razvoj posla. Kao poslovni anđeo Prpić ulože i u tvrtku offSpace, koja se, među ostalim, bavi iznajmljivanjem virtualnih ureda. Pozornost je ovih dana dobilo i njegovo ulaganje u projekt Trillenium, svjetski online 3D trgovački centar koji će se realizirati upravo kroz mrežu poslovnih anđela. Prpić u Trillenium ulaže čak milijun eura. S Hrvojem Prpićem nedavno je razgovarao Boris Odorčić, novinar Privrednog Vjesnika. Zašto još jedino internet može spariti hrvatsko gospodarstvo saznaje u nastavku članka ...

INVESTICIJE

Hrvoje Prpić: Jedino internet može spasiti hrvatsko gospodarstvo
 

Piše: Boris Odorčić / Privredni vjesnik
Izvor: Privredni vjesnik, SeeBiz

 
Kad je riječ o poslovnom okruženju, danas je situacija neusporedivo bolja nego devedesetih. Banke su do prije nekoliko mjeseci imale više razumijevanja za privatno poduzetništvo nego onda. Sad ih je kriza natjerala da o svakom ulaganju razmisle pet puta, pa su trenutačno ulaganja banaka u privatno poduzetništvo manja i opreznija nego ranije. Administracija je, pak, strašno loša i spora, ali takva je nažalost svugdje, tako da tu ne zaostajemo mnogo za drugim državama.

Hrvoje Prpić

Veliki su pomaci učinjeni na tom polju, ali to je još uvijek daleko od onoga što bi moglo biti. Najgore je što se administracija pokušava unaprijediti klasičnim putevima (boljom kontrolom, zapošljavanjem više ljudi...), umjesto da se više pažnje posveti informatizaciji.
 
Pri tome ne mislim na kupnju novih računala, kako to najčešće biva, nego na uvođenje interneta kao osnovnog medija za komunikaciju i rad.
 
Najbolje mjesto za ulaganje je internet jer je ta grana privrede na samim počecima i imat će značajan rast u sljedećih dvadesetak godina. Internet je najekonomičnije sredstvo za razmjenu usluga. Svi današnji oblici poslovanja na koje smo navikli, od primjerice odlaska u općinu, kladionicu, gruntovnicu..., prebacit će se na internet.
 
Ako se danas pripremimo za taj trenutak, za koji još ni svijet nije pripremljen, Hrvatska ima velike šanse uspjeti na globalnoj razini.
 

Domaća proizvodnja nema šanse
 
Domaća proizvođačke industrija nema šanse opstati. Primjerice, domaći proizvođač aluminijske stolarije može proizvesti 100 vrata mjesečno dok Kina radi milijune takvih proizvoda dnevno. Dok mi moramo naručiti aluminij kao materijal za izradu tih vrata, Kina je već kupila rudnike u kojima dolazi do materijala, brodove za prijevoz te je zbog toga cijena tih vrata tri puta niža od one u Hrvatskoj.
 
Ponavljam da su internetske usluge budućnost te ih treba u što većoj mjeri razvijati i pokušati prodati izvan hrvatskih okvira. Uloga države trebala bi biti da pomoću diplomacije takve usluge plasira na inozemna tržišta.
 

PROČITAJTE VIŠE...
http://www.seebiz.eu/hr/techno-_-it/hrvoje-prpic-jedino-internet-moze-spasiti-hrvatsko-gospodarstvo,58035.html
 

Povezani članci

Who's Online

We have 297 guests and one member online

  • admin