Lažima kupujemo vrijeme

U nedavnom izvještaju Svjetske banke bez uvijanja se od Hrvatske traži da dođe pameti i prilagodi se realnoj situaciji, uvažavajući nepodnošljivo ekonomsko stanje i zbivanja u privredi Hrvatske, naravno, ne zanemarujući globalnu krizu i recesiju koja još više otežava prevladavanje problema. Ukratko, Svjetska banka upozorava na potrošnju koja je s 49 posto BDP-a puno veća od 39 posto BDP-a potrošnje u 10 tranzicijskih zemalja članica EU-a. Trošimo neumjereno više nego zarađujemo, izvori financiranja, čitaj: posuđivanja su presušili, razina vanjskog duga je previsoka, ponovno ubrzano raste nezaposlenost... Da bi se uravnotežila potrošnja s prihodima, Svjetska banka traži da hitno smanjimo potrošnju za više od 7 posto BDP-a. Kako? Prihodi posustaju, znači smanjite rashode. Kako? Pa jedino što preostaje kad već ne znate pokrenuti privredu, smanjite izdvajanja za transport, okoliš, obrazovanje(!!!), zdravstvo, mirovinski sustav, socijalnu skrb, subvencije... Očekivane posljedice? Veliki pad životnog standarda već osiromašenog stanovništva i odustajanje od mnogih civilizacijskih tekovina zapadne civilizacije! ...

STEZANJE KAIŠA
UZ NEDAVNO UPOZORENJE SVJETSKE BANKE

 
Lažima kupujemo vrijeme
 

Piše: Petar Hajdić
Izvor: Tribina Slobodne Dalmacije

 

Tako na primjer, očekujući veliki porast nezaposlenosti, traže da zdravstvenu potrošnju od 7 posto BDP-a smanjimo na dva posto BDP-a, uz, naravno, povećanje plaćanja participacije iz džepa stanovništva. Traže racionaliziranje s lijekovima. Smeta im 11 posto BDP-a umirovljenja za žene na 65 godina, a osobna izdvajanja stanovništva u drugom stupu povećati za dvostruko. Izdvajanja za socijalnu skrb smanjiti za 1,5 posto BDP-a...
 

Srljamo u katastrofu
 
Drugim riječima, Svjetska banka upozorava da s ovakvim načinom života i upravljanja Hrvatskom srljamo u katastrofu i da je jedini izbor smanjenje svih izdvajanja za potrebe već ionako njegovo potpuno osiromašenje, kad već nismo sposobni kao država produktivno funkcionirati.
 

A što na sve to kažu naši vlastodršci koji nas vode?
 
Pričaju o svojim velikim uspjesima i izbornim pobjedama! (Kao da su izborne pobjede same sebi svrha.) Živi ta bratija na vrhu svoju bajku, otimajući se oko vlasti, neodoljivo podsjećajući na Snjeguljicu okruženu patuljcima u bijegu od stvarnosti. Žive nemilosrdni nesoildarni i odvojeni od naroda svoju bajku koja im donosi ogromne i bajkovite probitke.
 
Usred najveće privredne recesije i kolapsa hrvatske ekonomije koja prijeti potpunim osiromašenjem stanovništva i rasprodajom Hrvatske, oni autistično ulažu u neprofitabilne projekte, sportske dvorane, pelješke mostove ...
 

Čemu vodi prešućivanje i zamagljivanje činjenica?
 
Tek čitajući strane analize svjetskih institucija počinjemo shvaćati kolika je dubina ekonomske i moralne krize u Hrvatskoj i čemu vodi to prešućivanje i zamagljivanje činjenica od strane naše vrhuške.
 
Lažući na sve strane, naši nesposobni lideri koji su nas i doveli u ovu situaciju skupa sa svojim poslušnicima, lažima kupuju vrijeme za svoje bogaćenje, iscrpljujući ljudske i posljednje preostale hrvatske privredne resurse.
 
Da bi tako još neko vrijeme trajali i opstali, moraju skrivati istinu o prirodi društvenih odnosa i pravom stanju ekonomije u Hrvatskoj pa neprestano vrdaju i lažu. I tako se mi lažemo!
 
Pitanje svih pitanja je ipak: A do kada?

Povezani članci

Who's Online

We have 244 guests and one member online

  • admin