Sadržaji na webu će se naplaćivati

Rupert Murdoch, vlasnik medijske tvrtke News Corporation, izjavio je za CNN da će internetske stranice dnevnih novina i svih ostalih izdanja u suvlasništvu njegove korporacije u roku od godinu dana početi naplaćivati korisnicima ulazak na te stranice i korištenje sadržaja. Murdoch nije jedini čelnik novinskih kompanija koji traži nove oblike prihoda od sadržaja koji se nalazi na internetu u svjetlu pada zarade zbog smanjenja broja oglasa. Posebno su sporni oglasi na web stranicama koji naprosto nisu dostatni za održavanje sustava, a besplatni sadržaj na internetu smanjuje prodaju tiskanih izdanja koji su iznimno snažno pogođeni krizom i mnoge su se ugasili (u Americi). U danima koji dolaze glavni izazov za medijske tvrtke širom svijeta biti će pronalaženje ravnoteže između prihoda od reklama i pretplate te osmišljavanje modela naplate koji ne bi otjerao trenutne korisnike, što bi moglo rezultirati web siteovima koji bi nudili više razina sadržaja, one besplatne i one koje se plaća ...

Murdoch: Sadržaji na webu će se naplaćivati
 

Vlasnik kompanije News Corporation poručio je da će novine u njegovu carstvu u roku od 12 mjeseci uvesti naplatu sadržaja na Internetu.
 

 Izvor: Jutarnji List
 

“Trenutno se nalazimo usred epohalne debate o Rupert Murdochvrijednosti sadržaja i sasvim je jasno većini novina da postojeći model ne funkcionira dobro”, rekao je Murdoch.

Prema njegovim riječima, News Corporation predvodi u toj debati te se nada da će se ubrzo pronaći prihvatljiv model koji će maksimizirati prihod u korist dioničara.
“Sadašnji dani interneta uskoro će biti odbrojani”, izjavio je taj poznati medijski magnat.
 

Promjena kulture
 
Riječ je o potezu koji su analitičari odmah prozvali radikalnom promjenom koja će uzdrmati kulturu besplatne dostupnosti sadržaja.

Murdoch: Nisam ekonomist, ali sasvim je jasno da je najgore u krizi prošlo

Murdoch kao primjer da naplaćivanje sadržaja može funkcionirati navodi upravo slučaj poznatog poslovnog dnevnog lista Wall Street Journal, koji je kupio prije dvije godine. Naime, 360.000 ljudi preuzelo je aplikaciju WSJ na svojim iPhonovima u samo tri tjedna. Dakle, ubrzo će korisnici morati prilično platiti da bi mogli pristupiti sadržaju WSJ-a na internetu.
 

Intelektualno vlasništvo
 
Osim toga, Murdoch je otvorio još jednu iznimno važnu temu. Naime, pozvao je na pojačane napore da se izdavači uhvate u koštac s kršenjem autorskih prava i istaknuo da su medijske kompanije bile pretjerano pasivne u suočavanju s očitim povredama prava na intelektualno vlasništvo.
 
Murdochove najave u potpunosti odgovaraju nekim drugim slučajevima upravo na američkom novinskom tržištu. Izdavačka je industrija iznimno snažno pogođena financijskom krizom i mnoge su dnevne novine naprosto prestale izlaziti, poput Seattle Posta, koji je među najstarijim novinama na američkom zapadu.
 
Joshua Benton, direktor u institutu za žurnalizam na Sveučilištu Harvard, izjavio je da Murdoch nije jedini čelnik novinskih kompanija koji traži nove oblike prihoda od sadržaja koji se nalazi na internetu u svjetlu pada zarade zbog smanjenja broja oglasa.
 
Posebno su sporni oglasi na web stranicama koji naprosto nisu dostatni za održavanje sustava, a besplatni sadržaj na internetu smanjuje prodaju tiskanih izdanja.
 

Balans prihoda i pretplate
 
No, Benton upozorava da će glavni izazov za medijske tvrtke biti pronalaženje balansa između prihoda od reklama i pretplate te osmišljavanje modela naplate koji ne bi otjerao trenutne korisnike, što bi moglo rezultirati web siteovima koji bi nudili više razina sadržaja, one besplatne i one koje se plaća.
 

U Sjedinjenim Američkim Državama nestaju novine
 
Zbog utjecaja financijske krize koja je snažno uzdrmala upravo SAD, u toj su se zemlji pojavili ozbiljni problemi u novinskom izdavaštvu koji su rezultirali gašenjem nekih dnevnih novina.
 
Tako je poznati dnevni list Christian Science Monitor prešao samo na web izdanje, kao i Seattle Post, dok se potpuno ugasio poznati i ugledni The Rocky Mountain News iz Denvera u saveznoj državi Colorado.
 
Od siječnja 2008. ugašeno je ukupno 120 novina, što je izazvalo nestanak 21.000 radnih mjesta.

Taj je trend postao tako vidljiv da se pojavila opasnost da neki gradovi ostanu bez ijednih dnevnih novina, stoga su u američkom Senatu najavili da će ipak raspravljati o načinima kako bi se moglo pomoći novinskoj industriji.
 
Iako su iz Bijele kuće najavili da ne kane pomagati novinskim izdavačima, premda su pomogli bankama i drugim granama, ipak se vjeruje da bi moglo biti određene financijske pomoći.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 495 guests and no members online