Ugrožena staništa školjkaša

Stručna radionica o održivom izlovu školjkaša i njihovu otkupu priređena je u okviru Projekta UN-a za razvoj i programa COAST, splitskog Oceanografskog instituta. Pored ostalog predstavljeni su rezultati studije o evaluaciji prirodnih zajednica školjkaša  te o staništima ove ugrožene skupine morskih organizama. Raspravljalo se o predloženim mjerama za nadziranu eksploataciju i zaštitu toga biološkog resursa. Organiziranjem javne rasprave dana je i preporuka za kvalitetan i legalan izlov ove populacije u svim djelovima Jadrana ...

ŠKOLJKAŠI

Nestalo stotine tona

Piše: Pero Livajić / Zadarski regional
Izvor: Zadarski regional

Prirodna populacija školjkaša na istočnoj strani Jadrana nije više dovoljna da zadovolji svu potražnju tržišta. Stoga stručnjaci Instituta za oceanografiju i ribarstvo predlažu uzgajanje i kunjki i brbavica, jer su trenutačno gospodarski vrlo zanimljive i interesantne, a ne samo dagnji i kamenica.

Na skupu UNDP-ova programa COAST prezentirani su službeni podaci iz 2006. po kojima se sakuplja 18 vrsta, uzgoji 3500 tona dagnji i 80 tona kamenica, dok ih se službeno prikupi svega stotinjak tona.

Procjenjuje se da se četiri petine školjkaša izlovi ilegalno o čemu govore i vjerodostojni podaci ankete koju su proveli znanstvenici Instituta.


Pet tisuća eura ulova

Izlov školjkaša bez povlastica je ograničen, pa nije rijetka preprodaja, a tržišna cijena im dostiže između tri i čak pet tisuća eura. To se kosi sa izjavama većine anketiranih školjkaša koji tvrde kako ne vide daljnju perspektivu u tome poslu, što očito nije prava istina.

Za nepouzdane brojke svakako su najveći krivac nedostatne kontrole, ali podjednako i sami uzgajivači koji ne prijavljuju kompletan uzgoj zbog problema sa izdavanjima računa.

Po svemu sudeći već sada treba razmišljati o proglašavanju posebnih staništa i eventualnih koncesijskih područja, kako se ne bi dolazilo u sukob interesa s lokalnim zajednicama, kao i borbi sa navalom gradnja kuća uz obalu što se danas događa na Novigradskm moru gdje je zabilježen dvostruki pad biomase kod brbavica.

Povezani članci

Who's Online

We have 405 guests and no members online