Poslovni anđeli pomažu malim tvrtkama

U organizaciji Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU), u utorak je predstavljena Hrvatska mreža poslovnih anđela (CRANE). Kako je pojasnila Ivana Maršić iz APIU-a, mali i srednji poduzetnici često se susreću s nedostatkom kapitala u fazi pokretanja posla, banke ih tada ne žele financirati bez kolaterala, a za fondove rizičnoga kapitala predstavljaju premalo ulaganje ...

Bivši uspješni poduzetnici financiraju projekte visokog rizika s maksimalno 250.000 eura
 
Piše: Mirjana Ćuk / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Raskorak između nedostatnih vlastitih sredstava u start-up fazi i privlačenja financijera nakon pokretanja posla, kako je kazala, trebali bi pokritiposlovni anđeli, okupljeni u Hrvatsku mrežu poslovnih anđela.
 
To su bivši uspješni poduzetnici i lideri tvrtki koji financiraju start-up projekte visokog rizika u početnoj fazi razvoja iznosima od 25.000 do 250.000 eura, pomažu savjetima u razvoju i komercijalizaciji projekata.
 
Poduzetnici Hrvoje Prpić i Damir Sabol, osnivači i bivši lideri tvrtki HG Spot i Iskon, prvi su hrvatski poslovni anđeli.
 
O značenju malog i srednjeg poduzetništva za ukupno gospodarstvo govore i podaci da je u tom sektoru čak 99,4 posto registriranih tvrtki koje u ukupnoj zaposlenosti sudjeluju sa čak 64,7 posto, u BDP-u s 44 posto, te izvozu s 40,5 posto.
 
Mreža bi, kako je rečeno, trebala pridonijeti procesu identifikacije potencijalno uspješnih projekata, te u konačnici spajanju poduzetnika i ulagača.
 
Osim toga, sudjelovat će u edukaciji poduzetnika i ulagača kroz programe EU-a.


Minus i plus
 
Trenutačno je u Europi aktivno 290 neprofitnih mreža poslovnih anđela. Tamošnji anđeli u 25 do 30 posto slučajeva ostvaruju profit od ulaganja, u 10 do 15 posto “pokriju” investiciju, dok u 20 do 30 posto slučajeva bilježe gubitak.