Danas kada postajem IT stručnjak

Prema pokazateljima tvrtke IDC Adriatic čini se da hrvatski IT sektor zapošljava 25 tisuća ljudi, od toga čak 50 posto u neinformatičkim tvrtkama. Uzevši u obzir atraktivnost zapošljavanja u IT sektoru poput zanimljivog posla, solidne plaće, stalnog usavršavanja, dodatnih povlastica u obliku laptopa i mobitela, kao i povremena putovanja, postavlja se pitanje kako postati IT stručnjak? Da smo si ovo pitanje postavili prije 20-tak godina, odgovor bi bio u stilu: završi školu (ili fakultet) i raditi ćeš što god želiš. Danas se stanje mijenja, sustav školstva je sve općenitiji i daje premalo praktičnih znanja. Stoga želite li uspjeti u ovom području vjerojatno ćete se morati doškolovati ...

Doškolovati se možete na dva načina: kroz skup raznih tečajeva ili pak kroz samoučenje u privatnom angažmanu
 
Izvor: it-infonews.com

 
Svejedno koji put odabrali, na kraju se preporuča položiti odgovarajući certifikat kako biste budućem ili sadašnjem poslodavcu pokazali da zaista vladate tim područjem.
 
Posebno planirani odlazak na tečajeve koštati će vas najmanje nekoliko desetaka tisuća kuna, nekoliko mjeseci dvostrukog života jer su predavanja uglavnom kasno navečer, a s druge strane za učenje u kućnoj radinosti potrošiti ćete bitno manje novaca (knjige danas uopće nisu skupe kao nekada), ali i više vremena jer ćete se teško prisiliti na brzi tempo učenja.
 
Samo polaganje ispita nije toliko skupo i košta ne više od tisuću kuna.

Certifikati ne znači nužno i novi i bolji posao
 
Slažemo se da posjedovanje certifikata ne znači nužno novi i bolji posao, ali ako ste zaista zaslužili određenu diplomu iz područja koje volite, te ako zaista znate raditi taj posao, onda ne biste trebali brinuti za svoju profesionalnu karijeru.
 
S druge strane, također se slažemo da nije nužno mahati okolo ljudima raznim certifikatima ako vam oni nisu potrebni da biste dokazali svoje znanje. Postoje ljudi koji svakodnevno uče, ne odlaze na certifikaciju, ali posjeduju vrlo veliko znanje koje će pravi poslodavac uvijek prepoznati.
 
U oba slučaja potrebno je dodatno učiti i usvajati nove pojmove, najčešće u svoje slobodno vrijeme. Neovisno koji put odabrali, nemojte misliti da je put brz i popločen zvijezdama.
 
Danas je konkurencija sve veća, i nemojte se niti upuštati u tako nešto ako vam je jedini i isključivi motiv novac. Posao treba voljeti.
 
Tu dolazimo do nastavka prve rečenice ovog članka, odnosno raznih pitanja uglavnom mladih osoba u Hrvatskoj koji traže savjet za najbrži način do toliko željenog certifikata i velike mjesečne plaće.


Nema najkraćeg puta do veće plaće!

 
Ako mislite da ćete sa dva mjeseca tečajeva i pripremama od tjedan dana za vrlo težak ispit doći na razinu iskusnog stručnjaka koji nekoliko godina svakodnevno radi u IT sektoru i kojem polaganje ispita predstavlja samo službenu verifikaciju onoga što već ionako sam zna da zna, onda se varate.
 
Ovim putem ne želimo obeshrabriti sve one koji žele ostvariti profesionalnu karijeru, ali budite spremni na odricanja i mnogo posla i učenja, te ako budete uporni gotovo sigurno ćete i vi jednom postati IT stručnjak.
 
Želimo Vam mnogo uspjeha u tome, jer na kraju je ipak sve na vama!

Povezani članci

Who's Online

We have 145 guests and no members online