O poslovima budućnosti i zanimanjima koja nestaju

Neovisno o tome kakva će biti nova tehnološka revolucija i koje će nove vještine donijeti: policajci, političari, umjetnici, psiholozi, pravnici, odgojitelji u vrtićima i vrtlari ne moraju se brinuti za svoju egzistenciju. Njihova su zanimanja vječna i za njih će uvijek biti posla, predviđa Anders Bjerre, znanstvenik iz danskog Instituta za istraživanje budućnosti, koji tridesetak godina prilično dobro predviđa koji će se poslovi tražiti, a koja će zanimanja odumrijeti. Najviše novih radnih mjesta bit će otvoreno u uslužnom sektoru ...

Bogati će tražiti batlere, a tvrtke savjetnike za istinu
 
Piše: Lubica Gatarić / Večernji List
 
Bjerre vjeruje da će poštari, trgovci za blagajnom, serviseri za računala, čuvari parkinga i zatvorski službenici otići u povijest, a deset zanimanja za 21. stoljeće nametnut će novi stil života.
 
Ostaju na cijeni
 
Tražit će se batleri, jer će bogatiji dio svijeta tražiti nekoga tko će voditi računa o njihovim kućnim obvezama. Na drugom su mjestu različiti treneri, od sportskih, koji će im pomoći da oblikuju tijelo, do životnih trenera koji će ih voditi kroz različita područja života.
 
Na cijeni će biti i savjetnici za dizajn koji će raditi na tome da oni s manjkom ideja i viškom kapitala izgrade poseban imidž.
 
Tvrtke će zapošljavati domaćine u tvrtkama koji će biti pri ruci klijentima, ali i savjetnike za istinu jer se život i brojne informacije sele na internet, pa će tvrtke zapošljavati ljude koji će provjeravati jesu li informacije s interneta točne.
 
U studiji o vještinama koje će se tražiti u Europi ocjenjuju da će zbog razvoja uslužnog sektora, tehnoloških i organizacijskih promjena rasti potreba za većim stručnim osposobljavanjem u većini zanimanja.
 
Najviše novih radnih mjesta bit će otvoreno u uslužnom sektoru.
 
Mi ne znamo kakve su potrebe hrvatskoga gospodarstva jer nema istraživanja,  komentira Sanja Crnković-Pozaić, stručnjakinja za tržište rada koja je nedavno bila neformalni član jedne radne skupine u Cedefopu, Europskom centru za razvoj profesionalne izobrazbe.
 

Traže nekvalificirane
 
Očekuje se pojačan interes za poslovima u informatičkoj tehnologiji, biotehnologiji, farmaciji, kemijskoj industriji, uslugamaIzuzetno je skupo provoditi edukaciju a da se ne zna ni koji kadar treba ni za koga će raditi,   kaže Crnković-Pozaić.
 
Podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sugeriraju da je kod nas najtraženija nekvalificirana radna snaga, zatim trgovci i raznorazna uslužna zanimanja u turizmu.
 
To nije cijela slika našeg tržišta rada, time se dobiva iskrivljen dojam o pravoj potražnji za radnicima, jer se menadžerske pozicije i profesionalni kadar traži negdje drugdje, kaže Crnković-Pozaić.

Povezani članci

Who's Online

We have 213 guests and no members online