Burzovna arena: Vječna borba špekulanata i investitora

Tržište kapitala je bojno polje za različite tipove igrača koji pokušavaju specifičnim strategijama i pristupima trgovanju ugrabiti svoj djelić burzovne sreće. Burzovnim arenama paradiraju raznoliki karakteri - od sitnih špekulanata koji imaju sva obilježja kockara do profesionalaca koji razrađuju složene ulagačke strategije tipujući samo na sigurno. Saznajte više o tipovima ulagača na burzi iz izvrsnog članka Zorana Korde, izvorno objavljenog na stranicama T-Portala ...

BURZOVNA ARENA
 
Piše: Zoran Korda / T-Portal
Izvor: T-Portal
 
 
Špekulanti – lovci na kratkoročnu sreću
 
John Maynard Keynes, najčuveniji ekonomist prve polovice 20. stoljeća jednom prilikom je rekao: 'Kod odabira pobjednika na izboru ljepote treba procijeniti suce, a ne ljepotice, jer suci odlučuju tko će pobijediti.'
 
Oni koji špekuliraju s dionicama malo brinu o kvaliteti dionice. Umjesto toga pokušavaju procijeniti raspoloženje javnosti jer će ono odlučiti kojim će dionicama porasti cijena. Ova Keynesova izreka najbolje opisuje špekulativni pristup tržištu.
 
Glavni cilj špekulanta je ostvarivanje zarade na kratkotrajnim promjenama cijena. Špekulant pritom ne vodi računa o stvarnoj vrijednosti dionice, već nastoji iskoristiti tržišni trend. On se kladi na očekivanu promjenu cijena.
Zbog brzine donošenja odluka špekulant se u pravilu ne oslanja dovoljno na egzaktne analitičke podatke, već se njegove odluke više baziraju na glasinama i osluškivanju psihologije tržišta.
 
Špekulant, kao i kockar, može postizati kratkoročne dobitke, ali dugoročno je gotovo uvijek gubitnik.
 
Špekulacija je često očaravajuća i ponekad joj podlegnu i ozbiljni investitori. Stoga je za svakoga tko se želi dugoročno baviti investiranjem najbolje odvojiti jedan mali dio portfelja za špekulativne svrhe. Na taj način zadovoljit će svoje kockarske strasti bez ugrožavanja investicijskog portfelja.

Špekulant ne vodi računa o stvarnoj vrijednosti dionice, već nastoji iskoristiti tržišni trend. Investitor nastoji stvoriti strategiju koja će mu omogućiti dugoročan opstanak na burzi uz pristojnu zaradu

Premda su u pravilu štetne za pojedince, špekulacije pogoduju razvoju tržišta kapitala. Učestalim trgovanjem špekulanti povećavaju likvidnost tržišta, a bez njih često ne bi dospjele na burzu brojne inovativne kompanije koje izdaju visokorizične dionice.
 

Investitori – tragači za dugoročnom zaradom
 
Tko god se želi ozbiljno i dugoročno baviti investiranjem na tržištu kapitala, mora izbjeći špekulativni pristup, koji najčešće završava gubicima. Investitor ne mašta o velikim dobicima na kratki rok, već stvara strategiju koja mu omogućuje dugoročni opstanak na burzi uz pristojnu zaradu.
 
Svi majstori investiranja koji su na burzi zaradili milijarde, poput Leona Richardsona, Benjamina Grahama, Georga Sorosa, kad govore o uspješnom investiranju naglašavaju zdravu logiku i oslobađanje od utjecaja psihologije masa.
                
Zdrava logika pretpostavlja dobru informiranost i analitičke sposobnosti koje investitoru omogućuju kvalitetno vrednovanje dionica.
 
To jednostavno znači da pravi investitor kupuje podcijenjene dionice, a prodaje precijenjene rukovodeći se egzaktnim pokazateljima ne osvrćući se na glasine i tržišne trendove.
 
Ovisno o načinu donošenja odluka, u praksi postoje defenzivni ili pasivni i poduzetni ili aktivni investitori.
 
Defenzivni investitor zainteresiran je za siguran prinos uz istodobnu bezbrižnost. On je ziheraš koji igra na sigurno očekujući niski, ali stabilan prinos. Ulaže na dugi rok i ne trguje često, a donošenju odluke prethodi iscrpna analiza i prosudba rizika. Pasivni investitor nema dovoljno vremena niti znanja o investiranju, pa se često koristi savjetima investicijskog savjetnika. Veći dio njegovih ulaganja usmjeren je na sigurne vrijednosne papire poput 'blue chip' dionica, provjerenih investicijskih fondova i burzovnih indeksa.
 
Za razliku od njega, poduzetni investitor nastoji aktivnim pristupom postići bolji rezultat od prosjeka tržišta. On dobro poznaje principe investiranja, svakodnevno prati kretanja na tržištu i sam donosi investicijske odluke. Znatno češće trguje nastojeći iskoristiti sve povoljne prilike koje se pojavljuju na turbulentnom financijskom tržištu.
 

Zamke koje investitore pretvaraju u špekulante
 
Zdrava logika kod većine investitora najčešće nije upitna, ali često puta ona podlegne psihologiji tržišta koja se kreće se kao klatno - od neizdrživog optimizma, kada su cijene većine dionica precijenjene, do neopravdanog pesimizma, kada je većina dionica podcijenjena. Premda zdrava logika govori da u prvom slučaju treba prodavati, a u drugom kupovati, rijetki su oni koji se sasvim ispravno ponašaju.
 
Zov rastućeg tržišta je kao zavodljivi pjev sirena kojem podlegnu i mnogi trezveni investitori, pa umjesto da prodaju oni i dalje kupuju očekujući bezgraničan rast cijena. A kad nastupi depresija u panici prodaju umjesto da hvataju pozicije za novi ciklus rasta. Brojni su primjeri koji pokazuju kako su i najracionalniji umovi podlegli psihozi tržišta.
 
U kultnoj knjizi 'Inteligentni investitor' Benjamina Grahama navodi se primjer Isaaca Newtona koji je daleke 1720. posjedovao dionice poduzeća South Sea Company, najatraktivnije dionice u tadašnjoj Engleskoj.
 
Osjećajući da tržište izmiče kontroli, veliki fizičar je promrmljao da 'može izračunati kretanje nebeskih tijela, ali ne i pomahnitalost ljudi'. Newton je prodao dionice i zaradio 7.000 funti uz prinos od 100 posto. Samo nekoliko mjeseci kasnije u zamahu divljeg entuzijazma na tržištu, Newton je ponovno kupio dionicu po višoj cijeni i izgubio 20.000 funti (što je ekvivalent tri milijuna dolara danas). Za ostatka njegova života zabranio je bilo kome da izgovori riječ South Sea u njegovoj prisutnosti.
 
Premda su pravila uspješnog investiranja prilično jednostavna, malo je igrača na tržištu kapitala koji su do kraja disciplinirani. Većina njih su 'podvojene ličnosti' (dijelom špekulanti, a dijelom investitori).

Pitanje je samo koja će polovica s vremenom prevladati. Ako prevlada ona prva, onda će izgorjeti prije ili kasnije, a ako uspiju razviti vrline investitora, perspektiva im je zagarantirana.

Povezani članci

Who's Online

We have 193 guests and no members online