Najveća bankarska pronevjera u povijesti

burzaGledali ste onaj film gdje je Nick Leeson (glumi ga onaj Ewan McGregor), broker Baringsa, cjenjene engleske banke s dugom tradicijom "zapalio" milijarde funti na azijskom tržištu dionica? Niste? Ne brinite, francuzi snimaju nastavak... Šalu na stranu, na stranu i trenutna situacija na Zagrebačkoj burzi, pa i izjavu da pronevjera ogromnih razmjera u francuskoj banci Societe Generale neće utjecati na stabilnost i poslovanje Splitske banke, koja se skrasila u francuskom vlasništvu kao predmet žongliranja između nekoliko stranih vlasnika (nakon sanacije koju smo platili svi mi), stavimo na stranu sve to, i zapitajmo se kako je moguće da se u današnjici i na današnjem financijskom tržištu, usprkos svim internim i eksternim kontrolama, nacionalnim regulatorima, Baselu II i svim ostalim preporukama i pravilima, može uopće dogoditi pronevjera i gubitak ovakvih razmjera? U dionički dim je nestalo 4,9 milijardi eura! Stipe, što rade ovi tvoji? ...

Piše: Mladen Banović

burzaTo je najveći gubitak u povijesti bankarstva, čitam na Bloombergu. Jerome Kerviel, 31-godišnjak, je broker odgovoran za ovaj fijasko. Čovjek je vrlo umješno prikrivao svoje realne gubitke s fiktivnim "dobitcima" vješto korišteći svoje odlično znanje informacijskog sustava banke.

Posljedice svega su izbrisani dvogodišnji profit odljela za investicijsko bankarstvo vlasnika Splitske banke.

Ono što je najšokantnije, dobro, osim "protrejdanog" iznosa jest činjenica da je uprava banke za gubitke saznala skoro pa slučajno i to tek 18. sječnja, nakon godinu dana brokerove "igre", provjerom jednne transakcije koja je prekoračila bančin limit. A Societe Generale ima imidž jedne od najboljih banaka u konroli rizika!

bankar

Guverner francuske narodne banke izjavio je novinarima da je zaigrani broker "probio pet razina kontrole", opisujući ga kao "kompjuterskog genijalca".

Societe Generale će ipak, unatoč ovom gubitku, prošlu godinu završiti u plusu sa profitom od 600 fo 800 mil. eura, pa se menadžeri valjda neće morati bojati za svoje bonuse i premije, a i dionice banke, nadaju se, neće previše potonuti na burzama.

No daleko od toga da štete "nema". Prije je da se dogodila katastrofa. No Uprava vlasnika Splitske banke je puno bolji krizni "vatrogasac" od hrvatske Vlade. Dio štete odmah je "saniran" žurnom dokapitalizacijom banke u iznosu od 5,5, milijarde eura. I sindikat bančinih radnika se, kažu, složio s tim.

novacA one druge vidove štete, ugroženo povjerenje i ugled francuzi će morati "sanirati" godinama.