Zaštita maslina: Iz Italije prijeti bakterija koja napada stabla i sasvim ih isuši

Leo Žanetić, u ime ORaH-a s Korčule, pokrenuo je inicijativu za uvođenjem preventivnih mjera zaštite maslina protiv bakterije Xylella fastidiosa koja uništava stabla masline, a prvi se put pojavila prije dvije godine u talijanskom gradu Bariju. Nedavne analize koje je na nekoliko lokaliteta radila savjetodavna služba Ministarstva poljoprivrede pokazale su da se ta bakterija u Hrvatskoj, na sreću, još nije pojavila. - Pokušavamo utjecati na to da se zabrani uvoz sadnica, voća i povrća iz južne Italije, a problem su cvrčci i kukci koji se hrane lišćem i prenose bakteriju, ali je njihov domet stotinjak metara pa je s njima dosta lakše. Zalažemo se za rigorozne kontrole i zabranu kompletne robne razmjene u poljoprivrednim dobrima s jugom Italije. Na taj bi način trebali smanjiti na minimum mogućnost da uvezemo bakteriju - dodaje Žanetić za DalmacijaNews...

ZAŠTITA MASLINA

Iz Italije prijeti bakterija koja napada stabla i sasvim ih isuši

Piše: Ines Brajević / DalmacijaNews

Porijeklo ove bakterije je Honduras i Costa Rica odakle je sadnicama kave dovezena u Europu. U vrlo kratkom razdoblju sasvim sasuši stablo masline, a lijeka nema. Osim sadnica, biljnog materijala, voća i povrća ovu bakteriju prenose i cvrčci.

Početkom travnja Francuska je zabranila uvoz 102 različite vrste kultura iz južnih talijanskih regija za koje se sumnja da prenose ovu bakteriju, a Europska komisija je objavila mjere koje bi se trebale poduzeti kako bi se spriječilo njezino daljnje širenje. Žanetić tvrdi da su oko ovog problema kontaktirali Ministarstvo poljoprivrede, ali da još nikakav konkretan odgovor nisu dobili. Jedini odgovor koji smo dobili je vidjet ćemo, razmišljamo, obavijestit ćemo vas i onda smo pokrenuli ovu inicijativu.

Povezani članci

Who's Online

We have 371 guests and no members online